Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod milann88 10. 5. 2025 10:00

Zibin: diky za poklonu. Muj recept na BW neni vubec tajny, puzivam plug-in Nik Silver efex, ktery mi prijde jako obecne nejlepsi napric SW, ktere jsem zkusil. Prevod do BW tam probiha samozrejme pres michani kanalu, ale celkem jednoduse tam jde nastavit digitalni barevny filtr a ve finale si vystacim s lehci formou cerveneho filtru a potahani slideru zretelnosti, velka alchymie v tom neni. A primarne se vyhibam tomu, tlacit na kontrast, v Silver efex jsou dokonce dva posuvniky na to, aby se zabranilo prepalum a podpalum.

Urcite tomu prispivaji i objektivy, vsechny postovane fotky jsou ze Sigmy 24-70 2.8 II, obecne zoomy beru spis jako takovy nutny kompromis, ani ne tak co se tyka ostrosti objektivu. V tomto ohledu jsem asi cim dal mene narocny, protoze i moderni ultrazoom objektivy jsou pro moje oko dostatecne, ale spis z hlediska kontrastu a takoveho toho mene uchopitelneho podani obrazu, "prostorovosti". Ta Sigma je v tomto ohledu pro me subjektivne obrovske prekvapeni a vlastne jsem nemel potrebu tahat z batohu Sony 40 2.5, ktery je na moderni objektiv celkem zajimavy. Samozrejme Loxie, Voigtlandery a podobne jsou jeste o fous dal.

V neposledni rade je to o svetle, dva ze tri tech snimku jsou pomerne hodne kontrasni sceny a prevod do BW to prirozene podpori.

Pro zmenu pridam neco barevneho:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 10. 5. 2025 10:13

Nik Silver efex je naozaj perfektny nastroj a milann88 ho vie perfektne pouzit :-)
Ja som ho uz dlhsie nepouzil, obcasne BW riesim priamo v LR.

Este prechadzam fotky z Velkonocneho Chorvatska a natrafil som na kontrast stareho vs noveho...pohlad z hradu Trsat na cast Rijeky.
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 10. 5. 2025 10:58

Milann i wikxzen černobílou prostě umí.

Mě vychází buď ušmudlaná, nebo přehnaně kontrastní :-)

Zahradní idyla (jak pro koho, malé ptactvo tohle asi vidět nechce)

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Vše RF 200-800. První dvě s 1,4TC.

Vůbec nevím, jak jsem mohl fungovat na ohniscích pod 600 mm ... ;-)

landov

Takhle vypadá cestovatelské foto
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Viaggi 10. 5. 2025 11:59

Pekne vám to fotí páni :-) vidím že cestujete a to ma teší :-)
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 10. 5. 2025 13:33

milann88 píše:Víkendová Budapešť, tentokrát jsem měl na focení málo času, ale na street je to úžasně fotogenické místo:

Pravda veru, Budapest je na fotenie paradna lokalita...z bizkych miest naokolo je to TOP.
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 10. 5. 2025 17:50

Dnes jsem navštívil ptačí park Mnišské louky a stálo to za to. Ono to na první pohled nevypadá dobře, protože v bezprostřední blízkosti se budují nové silnice, takže první dojem je příšerný, hluk a stavební stroje. Ale člověk se nesmí nechat odradit, celý areál je díky stromům od toho oddělený a je tam co vidět, desítky druhů ptáků a k tomu koně a tuři.

Já jsem tam jel speciálně kvůli jeřábům, protože v ČR není moc příležitostí je vidět volně v přírodě, ale naskytla se mi příležitost i udělat nějaké letovky a vyfotit nějaké ty datlovité šplhavce, konkrétně strakapouda velkého.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

A ještě jeden tip k tomu: po cestě zpátky doporučuji navštívit drabské světničky a najíst se v restauraci Na krásné vyhlídce v Bosni-Loukově u Mnichova Hradiště. Místní to znají, skvěle tam vaří.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 10. 5. 2025 20:02

Pekné fotecky.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 10. 5. 2025 21:00

Dneska jsme měli na zahradě rušno

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Samozřejmě pod dohledem

Obrázek
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 11. 5. 2025 07:36

Cistou nahodou som dnes natrafil na toto video ohladom travel fotografie a musim povedat, ze pre mna naozaj akoby mi hovoril z duse a najma posledna rada - ist fotit nalahko (aj s vysvetlenim), za tu mu mozem len zatlieskat. Well done ! Odporucam pozriet.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 5. 2025 08:25

Hezky udělané video.

Jsou to všechno vlastně jednoduché informace, ale nikdy nezaškodí se k nim vrátit a začít se podle nich chovat :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 11. 5. 2025 09:42

Presne tak, v jednoduchosti je krasa. A to "ist fotit na lahko" je fakt asi najlepsia rada.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 11. 5. 2025 13:06

Bylo to v koši, nevím proč (tehdy jsem to věděl), ale pro další měsíce to v koši zase nebude.
Obrázek
50R | GF45/GF63
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 5. 2025 20:48

No vidíš, normální smrtelník by si to vystavil, ale v uměleckých rodinách se to vyhazuje do koše ;-)

Tohle nám lítalo na chalupě

Obrázek

Obrázek

tak jsme radši bráchovo jezevčíka schovali

Obrázek
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 12. 5. 2025 13:17

V piatok budem asi pol dna v Olomouci. Nejaká rada, čo si určite nenechať ujsť? Samozrejme foto.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 5. 2025 14:26

Starý město, hradby ... syrečkárna ...
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka