od pemar. 8. 5. 2025 17:52
Dnes mne nalákal k fotovýletu nový ptačí park Rzy, který vznikl v okolí nivy říčky Loučná, mezi obcemi Rzy a Dobříkov v Pardubickém kraji. Hlavním prvkem parku je dno bývalého rybníku, který byl původně plánovaný jako chovný rybník. Velmi cenná je mokřadní vegetace obklopující rybník, rozsáhlé rákosiny se zde střídají s ostřicovými porosty, které na několika místech postupně přecházejí do zamokřených luk. Pozitivní je, že tu bylo pozorováno už 206 druhů ptáků, přičemž v mokřadu a jeho bezprostředním okolí hnízdí přibližně 100 druhů ptáků, což Rzy řadí k nejvýznamnějším ornitologickým lokalitám východních Čech.To, co mi ale nikdo neřekl a nikde nenapsal je, že pro fotografa je to prakticky bezcenné. Píši to jako varování pro ty, které by to také mohlo nalákat jako výlet, protože je to celé ohrazené a ani 800mm nestačí, možná 800mm a 2x TC, ale to pro mne extrém. Má to logiku, teď je období hnízdění, ale jak jsem varoval, fotku tam neuděláte.
To jsem měl větší šanci udělat nějakou fotku v BBQ Smokehouse, který stojí vedle frekventované silnice E35 těsně před Vysokým Mýtem ve směru na Hradec Králové. Není to můj šálek čaje, ale je to zážitek, návrat do 60. let v Memphisu.