FF/BF vrátit nebo reklamovat?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod soowa 1. 4. 2015 11:06

Zdravím, chtěl bych se zeptat na názor ohledně toho, jak postupovat ohledně objektivu s front focusem.
Objednal jsem si z Fotolabu nový Nikkor 85mm/1.8 G ke své D5100 (která nemá AF microadjustment), doma jsem pak zjistil, že fázový posun ostří z metru o cca 4 cm před cíl (zkoušeno opakovaně na testovacím obrazci, středový ostřící bod) a i jinak o něco před místo, kam mám.
To by asi nebyl problém u těla s microadjustmentem, bohužel moje tělo ho nemá. Tak se chci zeptat, jaký je podle vás nejlepší postup:
- mohu objetiv vrátit ve 14denní lhůtě na vrácení peněz Fotolabu, ale nevím, jestli jsou ochotni měnit kus za kus
- mohu objektiv dát do Nikon servisu na reklamaci - seřízení (což jsem už dvakrát dělal s 35mm/1.8 DX a jednou s tělem - také tam byly FF/BF problémy, které sice potom úplně nezmizely, ale je to lepší)
- nebo něco jiného?
Vím, že možná by mi dost starostí se světelnými skly ušetřila koupě jiného těla, kde se ostření dá doladit, a to zvlášť pro každý objektiv (bazarová D7000 třeba?), ale zrcadlovku mám cca rok (z druhé ruky), pořád to beru tak, že se pořádně fotit učím, a radši bych spíš nakoupil ještě nějaký ten objektiv a jako další tělo koupil za další rok fullframe, než měnit tělo teď...
:hm
Sony a7II | Sony 28/2.0 | Samyang AF 35/2.8 | Sony Zeiss 55/1.8 | Sony 85/1.8 | Jupiter 135/3.5 (M42)
soowa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 1. 4. 2015 11:34

Co spekulujes? V ramci 14 dnovej lehoty ho vrat a poziadaj o iny kus. Nikon v Prahe to opravit nevie. Sam mas s tym skusenost. Mne to tiez nedokazali na dva pokusy opravit, je tam treti krat.
Skus este porovnat fotky v reale cez hladacik a live view.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod soowa 1. 4. 2015 12:02

Ostření přes kontrast (live view) je přesné.
K tomu proč spekuluju: mám obavu, že jak je každý kus beztak trochu jiný, tak bych ho asi musel měnit víckrát, než najdu takový, aby přesně seděl k AF těla. Myslel jsem, že v servisu by to třeba vyladili přímo na něj, i když je to možná dost naivní představa...
Sony a7II | Sony 28/2.0 | Samyang AF 35/2.8 | Sony Zeiss 55/1.8 | Sony 85/1.8 | Jupiter 135/3.5 (M42)
soowa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 1. 4. 2015 12:15

V normalnom ano, ale nie v Prahe. D7100 s objektivom som im poslal prvy krat kvoli BF, vratil sa mi s FF. Na druhy pokus nastavili stredny bod, ale nefunguju vedlajsie. Tak tam isiel treti krat. Nie som sam s takou skusenostou.
Vymen ho a ak bude tiez zly, tak ho skus poslat do servisu. Nikon by nemal mat taku variabilnu kvalitu ako Sigma.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod soowa 1. 4. 2015 12:33

A jen tak pro zajímavost, když máš na foťáku možnost adjustmentu, tak ho posíláš kvůli BF/FF do servisu proč - to to bylo tak zlé, nebo to nešlo doladit, nebo jsi to chtěl mít tip-top bez nutnosti ladění?
soowa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 1. 4. 2015 12:43

Mám lepší řešení: prodat Nikon a koupit nějaký CSC stroj. Tam takovéto fíčury jako je BF/FF nejsou. Například nová SONY A7 II se stabilizací v těle mě přijde kvalitativně adekvátní. K tomu ZEISS 24-70 jako univerzál plus ZEISS 85 1.4 a budeš velmi spokojený.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod soowa 1. 4. 2015 12:54

Vierzbowski píše:Mám lepší řešení: prodat Nikon a koupit nějaký CSC stroj. Tam takovéto fíčury jako je BF/FF nejsou. Například nová SONY A7 II se stabilizací v těle mě přijde kvalitativně adekvátní. K tomu ZEISS 24-70 jako univerzál plus ZEISS 85 1.4 a budeš velmi spokojený.

Jak jsem tak pročítal zdejší fórum, čekal jsem, že s tím někdo přijde :D
Cenově ale poněkud mimo ;-)
soowa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 1. 4. 2015 13:16

soowa píše:A jen tak pro zajímavost, když máš na foťáku možnost adjustmentu, tak ho posíláš kvůli BF/FF do servisu proč - to to bylo tak zlé, nebo to nešlo doladit, nebo jsi to chtěl mít tip-top bez nutnosti ladění?

Kupoval som to ako set tak to má fungovať na 100%, či tam tá možnosť doladenia je alebo nie. A nemal som iný objektív aby som zistil, či je zlé telo alebo objektív. Navyše, keby bol zlý objektív, nemohol by som ho v budúcnosti predať nikomu so starším telom.
Po druhom servise stredný bod ostrí a na ostatných je FF. To sa doladiť vo foťáku asi nedá.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod soowa 1. 4. 2015 13:48

Díky za obsáhlou odpověď. Jen mě ale překvapuje to s tím Německem. Jednou jsem se na tohle ptal v 3K Foto v Praze, což je místo pro příjem/výdej zakázek pro servis Nikon (od května 2015 prý už zase není či co...) tvrdili, že foťáky seřizují u nich a objektivy posílají do Nikonu (K Radotínu, Praha 5)...
soowa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 1. 4. 2015 13:51

Nikon Praha to do Nemecka neposiela. :pozor
Ale povedali mi, že to niekam posielajú. Podozrenie mám na 3K Foto. Meno jedného technika čo mi to opravoval Google spájal s tou firmou. Možno iba náhoda. Každopádne mám 4 servisné listy na ktorých sú 3 české mená technikov. Pochybujem, že v Nemecku robia samí Česi.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 1. 4. 2015 14:29

FotoABC píše:Vzhledem k tomu, že se zde objevilo dost nepřesných informací a názorů, tak bych něco uvedl na pravou míru:
Osobně jsem měl na seřízení AF všechna těla, která jsem kdy měl, a seřízení D70, D80, D300 a D7100 proběhlo vždy na jeden pokus správně.
Dokonce jsem řekněme díky známosti viděl ........
Poměrně smutné, navíc se známostí....
Ale asi to nebude jen u Nikonů. Holt riziko u vysoce světelných skel. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 1. 4. 2015 14:40

Az teraz som si precital posledny prispevok od soowa.
Takze viacero indicii vedie k 3K Foto.
Prvy krat mi nastavoval telo a objektiv iny technik. Takze je mozne, ze objektiv bol v 3K, telo v Nikone.
Druhy krat bol na oboch protokoloch uvedeny iba jeden technik.
Nove meno. Z akej firmy neviem.
Ci maju referencny objektiv aj telo netusim. Kazdopadne sa im to nastavit nedari.
Teoreticky je pravda, ze lepsie je dat si to nastavit v servise ako hladat po eshopoch dobry objektiv. Lenze to sa oplatilo, ked to posielali do Nemecka.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod soowa 1. 4. 2015 14:46

JSP070 píše:Ci maju referencny objektiv aj telo netusim.

V 3K foto mi říkali, že tam mají referenční padesátku.
JSP070 píše:Teoreticky je pravda, ze lepsie je dat si to nastavit v servise ako hladat po eshopoch dobry objektiv.

Dneska se půjdu zeptat na pobočku Fotolabu, jak je to s výměnou/reklamací. Přinejhorším si, předpokládám, můžu nechat vrátit peníze a pak si jít vybrat z více kusů do Foto Škody (kde je o ovšem dva tisíce dražší >:-().
soowa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 1. 4. 2015 15:05

Mě to ve foto.cz ( patří fotolabu) takhle vyměnili, i je prý potom možný vrátit ten další kus do 14 dnů. Ale jak budou ochotný v reálu je otázka.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod soowa 1. 4. 2015 15:08

hoax píše:Mě to ve foto.cz ( patří fotolabu) takhle vyměnili, i je prý potom možný vrátit ten další kus do 14 dnů. Ale jak budou ochotný v reálu je otázka.

Můžu se zeptat, cos jim řekl/napsal nebo jak jsi s nimi komunikoval? (Jsem matfyzák s poněkud omezenými soft skills, tak by se mi to hodilo :lol: )
soowa
Návštěvník

Další stránka