Objednal jsem si z Fotolabu nový Nikkor 85mm/1.8 G ke své D5100 (která nemá AF microadjustment), doma jsem pak zjistil, že fázový posun ostří z metru o cca 4 cm před cíl (zkoušeno opakovaně na testovacím obrazci, středový ostřící bod) a i jinak o něco před místo, kam mám.
To by asi nebyl problém u těla s microadjustmentem, bohužel moje tělo ho nemá. Tak se chci zeptat, jaký je podle vás nejlepší postup:
- mohu objetiv vrátit ve 14denní lhůtě na vrácení peněz Fotolabu, ale nevím, jestli jsou ochotni měnit kus za kus
- mohu objektiv dát do Nikon servisu na reklamaci - seřízení (což jsem už dvakrát dělal s 35mm/1.8 DX a jednou s tělem - také tam byly FF/BF problémy, které sice potom úplně nezmizely, ale je to lepší)
- nebo něco jiného?
Vím, že možná by mi dost starostí se světelnými skly ušetřila koupě jiného těla, kde se ostření dá doladit, a to zvlášť pro každý objektiv (bazarová D7000 třeba?), ale zrcadlovku mám cca rok (z druhé ruky), pořád to beru tak, že se pořádně fotit učím, a radši bych spíš nakoupil ještě nějaký ten objektiv a jako další tělo koupil za další rok fullframe, než měnit tělo teď...