od FotoABC 15. 5. 2014 14:51
Rychlost přeostřování z kraje do kraje neříká vůbec nic o tom, jak bude objektiv zvládat přeostřování na pohyb.
Podle toho videa to vypadá jakoby velký rozdíl mezi 85/1.8D a 85/1.8G nebyl. Ve skutečnosti je ale zásadní. Před pár lety jsem strávil několik dní porovnáváním 85/1.8D a 85/1.8G, abych zjistil, jestli mám upgradovat.
Kromě ostatních vlastností i autofokus mně pomohl se rozhodnout pro G-čko.
Na tom videu je vidět pohyb po celé dráze ostření, ale když sledujete nějaký pohyblivý cíl, tak se vám rychle nepohybuje z třičtvrtě metru do nekonečna a zpět, ale spíše se bude pohybovat třeba v hranicích 5-10 metrů a bude s přibližovat, vzdalovat, ... Takže v reálu nejde o rychlost pohybu ostření od kraje ke kraji, ale o to momentální zrychlení oběma směry. To zvládá celkem logicky G-čko podstatně lépe, D-čko s motůrkem v těle je podstatně větší traktor a změna ostření z jednoho směru do druhého mu trvá dále. Prostě kdo by to řekl, ten ultrazvukový motůrek v objektivu dělá ty malé protichůdné krůčky snáze, než motůrek v těle přes hřídelku do objektivu, tam je i ta setrvačnost větší problém.
Ale to, co je ještě mnohem podstatnější, je to, že firmware novějších Nikon těl je evidentně víc sladěný s novým 85/1.8G, než se starým 85/1.8D. Prostě při AF-C mně opakovaně G-čko zvládalo doostřovat protipohyb a 6-8 fotek za sebou bylo ostrých, zatímco s 85/1.8D byly ostré první dvě a pak už D-čko nebo spíš spolupráce D-čka a těla nezvládla prediktivní AF. Bylo to tenkrát tělo D300.
Zkoušel jsem to jak na hlavě běžící osoby, tak na rychle kráčející. Dokonce i u té chůze odhadem tak 6-8 km/h mělo D-čko problémy na F1.8 když záběr vyplňovala nejprve polovina těla a přibližováním jen ramena a hlava.
85/1.8G prakticky v pohodě s úlety tak 10% - třeba poslední fotka už nebyla ostrá. D-čko mělo na ty nejtěžší situace úlety tak 70-80%.