fujifilmS3: Nečertěte se.

Ta otázka se opravdu spíše, než objektivu, týká základů focení a myslím, že máte chybu v určení objektivů od tamronu - druhou generaci se stabilizací má 17-50, u 28-75 žádná druhá verze se stabilizací není (pokud jsem správně vypozoroval).
Myslím, že nemusíte tak bedlivě sledovat jakou máte clonu nebo ohnisko. Všeobecně lze (o tamronu 28-75) říci, že na plně otevřenou clonu je kresba velmi měkká (což se může hodit na portréty) a cca od f4 začíná být obrat vcelku ostrý, ideální je teoreticky f5,6-8. Ovšem v praxi záleží na tom, jakou potřebujete hloubku ostrosti, jaké máte světelné podmínky...takže by se nějak úzkostlivě nedržel nějakých konkrétních hodnot.
Že výsledek nemusí být lepší jak ze setového objektivu, který stojí polovic, to nemusí být nic překvapivého. Jestli se vyplatí koupit lepší (a drazší) objektiv, to si musíte rozhodnout sám. Na internetu je spousta stránek s ukázkovými snímky, pomůže například vyhledávač pixel-peeper.
lemming: Nějaký čas zpět jsem fotil s pevnou padesátkou představení...také se mi tam všechny nevešly, tak jsem si popošel kousek dál:) Ale věřím, že tento přístup není univerzálně realizovatelný.
pentaxK10d: Těch 7 kil je přehnaných:) Přijde mi rozumné, když si někdo vezme kompakt s výměnnými objektivy a pevné ohnisko v podobě pencaku. Pokud si někdo vezme větší zrcadlovku a chce na dovče zachytit co nejvíce zážitků a nechce toho sebou příliš tahat, tak bych spíš chápal nějaký kvalitní a velikostně ještě únosný zoom (třeba typu 17-55 od canonu, když je bohatý).

Ale je fakt, že tohle se nevyhádá, protože každému sedí něco jiného.

Siemens M50 -> SE T300 -> SE K750i -> SE C702 -> SE Elm -> Motorola Atrix 4G -> Lumia 1020 (AT&T) -> Lumia 930 -> Galaxy S7 -> Huawei P30 Pro