Ahoj měl jsem Sigmu 18-50mm F2,8. Výtečně zpracovaná. Obrazově prima, bohužel relativně měkká kresba, člověk musel clonit na F4 a pak trošku doostřovat v editoru. V porovnání s kitem 18-55 od Nikkoru byla o třídu měkkčí, ale zase měla lepší kresbu a byla světlenější. Mezi další klady je rychlé ostření (bez HSM), žádné hledání (a to i v noci, fotil jsem s ní v klubech).
Nevýhoda - vyjíždějící tubus. Takovéto focení kytiček, kdy má člověk foťák na stativu a nasměrovaný objektiv dolu, to prostě nešlo. Ale celkově fajn objektiv, měl jsem ho přes rok, mám z něj tištěné fotky z loňské dovolené v Tatrách a super. Na fotkách po nějaké měkké kresbě ani památky. Ten ostrý obraz honíme jen na monitorech

Nikkor 18-70 jsem měl, není špatný, ale dnes už jsou lepší objektivy, myslím, že je překonán. Bohužel ne cenou

K Tamronu se nemůžu vyjádřit neměl jsem ho, ale výsledky vypadají o třídu ostřeji i trochu kresebně než ze Sigmy. Ono záleží co od toho očekáváš... Nečekej ostrý fotky od plné díry v celém rozsahu snímku. To bys musel koupit nějaký Nikkor 18-55 F2,8.
Sám teď mám Nikkor 16-85mm, no a pokud hledáš takový univerzál, záklaďák, tak ho můžu jen doporučit. Výtečná kresba, rozhodně lepší než u staršího 18-70, výborný přenost kontrastu, super barvy. Nevýhoda? Světelnost, ve špatných podmínkách (zase onen klub) pomaleji, nebo vůbec nezaostří, díky své horší světelnosti. Ale jinak... prima sklo.
Nebo levnější varinata Nikkor 18-105mm. Ten má kamarád, co se ostrosti týče a kresebnosti je to více méně totožné sklo. Aspoň podle fotek. Nevýhoda? Snad jen o chlup horší zpracování a plastový bajonet. Výhoda 105mm.
A teď babo raď co?