Dobrý den!
Po přečtení spoustu příspěvcích na tomto fóru - týkajících se hlavně výběru fotoaparátu, jsem se rozhodl, že taky přispěji, přijde mi, že zde již nikdo po koupi nepíše své zkušenosti. A také chci ukázat, že se skutečně najdou lidé, kterým D40 stačí a jsou spokojení.
Moje situace byla takováto : student VŠ, fotoaparát Canon 570IS, zkušenosti s Nikoned D70s, který mě také přesvědčil pořídit si vlastní zrcadlovku. Priorita byla pochopitelně co nejnižší cena, kvalita výsledných fotografií a rozměry. Po přečtení několika recenzí a zvážení pro a proti padla volba na Nikon D40 (výběr z Pentaxe k100d a Oly E410, nedůvěra k věcem z druhé ruky).
První pocity byly skvělé, v porovníní s malým canonem, který všude vrže a vypadá, že se každou chvílí rozpadne je tělo krásně pevné a vypadá i přes použití plastů bytelně. Do ruky mi sedne tak akorát a potěšily mne hlavně rozměry-není problém vzít fotoaparát do batohu na výlet atd. Zrcadlovku jsem si nepořídil s tím, že nebudu dokupovat spoustu dalších příslušenství, ale protože nechci jen nastavit volič na auto a fotit, ale hlavně chci mít pěkné fotky - když si prohlížím fotky ze starších kompatků, nejradši bych je smazal. Asi po měsíci používání zatím nemám vážnější výtky, v podstatě zatím jediná - jedno tlačítko navíc třeba pro nastavení vyvážení bílé (tlačítko Fn mám nastavené na ISO). Jinak nastavování parametrů mi vyhovuje, jiné věci neměním tak často. Všichni píší o ostřícím motorku, ale lidi jako jsem já to ani nezaznamenají, jediné sklo o kterém budu v budoucnu uvažovat je buď základní 55-200, 18-70, nebo 18-135 a ty všechny mají motorek. Jediné srovnání může z mé strany být s D70s-obrazová kvalita stejné, D70ka je těžší a má příšerný displej. Zase víc věcí se ale dá nastavit přímo na těle, fotografové jako já budou ale asi radši za menší rozměry. Samozřejmě vím o všech technických parameterch kde je D70 lepší, ale pro mne nejsou podstatné. Dál už psát nebudu, už tak je příspěvek šíleně dlouhý, ale chtěl jsem ukázat lidem, kteří mají podobné priority jako já, že s D40 budou spokojeni a ať se nenechávají znervózňovat občas štvavými příspěvky proti.
Fotogravování zdar:-)