Nutnost pravidelného seřízení ostření levných zrcadlovek?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod BlueDragonFS 31. 1. 2015 13:45

Dobrý den,

mohu požádat místní zkušené uživatele o radu? Mám Canon 600D od prosince 2013 a loni v květnu byl v servisu, jelikož ostřil špatně přes hledáček. Servis uznal závadu a seřídil zaostřovací rovinu AF systému a zrcadla. Poté bylo vše v pořádku až do prosince, kdy se ten samý problém vrátil. Znovu jsem tedy navštívil servis a žádal o důkladnější prověření nejen závady, ale také proč si nedokázal seřízení udržet. Oni jej pouze znovu seřídili za rekordní čas, i když říkali, že bude nutná důkladná kontrola a když jsem se ptal, proč to trvalo tak rychle, tak mi bylo řečeno, že tyto levné amatérské zrcadlovky potřebují seřízení často, jelikož se mohou rozladit používáním, otřesy, nebo extrémními výkyvy teplot. Podotýkám, že zrcadlovku nosím v polstrované brašně a chovám se k ní, jako k modle. Canon se k tomu postavil tak, že slova servisu jen potvrdil a že zákazník si musí vybrat fotoaparát také s tím, jaký servis je schopný mu zajistit a že pro náročné zákazníky doporučují např. 5D mk III, nebo 7D mkII.

Mohu se zeptat, jak často chodíte seřídit ostření do servisu a zda nevíte, jak drahé jsou takové úkony po konci záruky? Nebo zda se opravdu vyplatí koupit ta drahá těla, abych nemusel stále do servisu?

Děkuji moc za příspěvky a omlouvám se za dotaz, jsem stále začátečník.
BlueDragonFS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BlueDragonFS 31. 1. 2015 14:00

Takže ta levná těla jsou jen na okrasu, chápu. A u Canonu je dělící linie kde? U 70D, nebo výše?

Stejně nechápu, proč ta těla teda vyrábí, když to nevydrží ani dva roky záruky. To je celkem podvod na zákazníka teda :roll:
BlueDragonFS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 31. 1. 2015 14:22

Ja zasa poznám majitelov 400D a 550D, čo sú staršie fotoaparáty a idú bez problémov dávno aj po papierovej životnosti. Nespravali sa k nim ako v bavlnke, boli to firemné foťáky, ktoré išli nonstop a boli pohadzované kade-tade.
Nemám pocit, že by boli horšie, skôr sa (ako všade a vždy) podtvrdzuje existencia dobrých a horších kusov. Či už sú to drahé alebo lacné výrobky.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 31. 1. 2015 14:23

Levnější těla si většinou kupují lidé, u nichž se předpokládá, že pravděpodobně přehlédnou nějaký ten nedostatek a pro těch pár, co to budou hrotit, je tu servis na jejich dočasné uchlácholení. ;)
Je to jeden z důvodů, proč bych si od "velkých dvou" zrcadlovku nekoupil.

U vyšších modelů by měla být lepší (méně šizená) konstrukce, ale to ještě zcela nezaručuje absenci problémů...
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 31. 1. 2015 14:27

Záruka není životnost produktu, nicméně v elektronice se to více méně bere. Bude rozdíl,pokud nafotis s levným tělem pár fotek, nebo když s ním budeš fotit obden reportáže se stovkami snímků. Jsou to dva extrémy, předpokládám že budeš tak nějak mezi. Nikon uvádí tyhle těla co rok, takže je třeba aby si je lidé kupovali, ne aby to byli držáky na léta. Tolik úvaha, nemám osobní zkušenost s low-endy, většině lidí samozřejmě vydrží déle jak rok. Nicméně by mě to nepřekvapilo.
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BlueDragonFS 31. 1. 2015 14:48

Já měl dřív kompakt od Canonu, který vydržel neskutečnou dobu, než jsem ho vyměnil za Samsung. Tam mi ale chyběla podpora, co se objektivů týče, tak jsem se vrátil ke Canonu s dobrou vírou. Není v mých finančních možnostech si pořídit foťák za 70 tis. kvůli rekreačnímu focení.
Koukám, že fakt, čím větší firma s tradicí, tím víc kašlou na zákazníky, no nic, budu fotit, než to zase přestane ostřit a pak opráším Samsung. A to jsem jako blbec dokupoval ještě Lko, aby byly fotky kvalitní
BlueDragonFS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 31. 1. 2015 14:50

Som fotoarcheolog a starinky kupujem a skúšam stále. Tie low endy sa dosť menia k horšiemu z hladiska kvality spracovania. Je to logické, tá 300D stála 30 litrov, dnes je spodná klasa za 12.
Šetrí sa na všetkom a je to vidieť. Ale napríklad olouš 500 a alpha 230 šlapú v pohode dodnes.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BlueDragonFS 31. 1. 2015 14:57

Mě jen děsí to, že člověk dá 12 tis za foťák a oni ho odpálkují tím, že se jedná o levný stroj. By mě zajímalo, kde se tohle zastaví. Nevím, ale mě osobně teda nepřijde, že je to málo, společně s objektivem na to padly moje dvouleté úspory.
BlueDragonFS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rousini 31. 1. 2015 15:35

Málo nebo moc musíš řešit z hlediska portfolia výrobce a ne svých možností. Jinak tohle téma připomeňte těm, co se nebojí doporučit lowend zrcadlovky. "Vždyť to má výstup srovnatelný s ..."
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fryw 31. 1. 2015 15:58

Nic z hlediska portfolia výrobce. Prostě ti prodávající jinak říká že prodává sračky, ví o tom a jste mu u řiti....a je jedno jestli je to foťák za 12 000 nebo za 2 000. Nejde přeci o žádnou II. jakost...
Fryw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 31. 1. 2015 16:13

Píšu to stále ... kup levné tělo, brzy půjdeš pro nové. A nemyslím jen z hlediska poruchovosti. ;-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 31. 1. 2015 16:59

Vyjímečný souhlas s Puntíkem. V levném sektoru bych si kupoval jen dvě věci..

1) bezzrcadlovky (i nové)
2) second-hand (bazáč) semi-pro nebo pro zrcadlovky z druhé, třetí a desáté ruky
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod BlueDragonFS 31. 1. 2015 21:21

Hlavně, že mi zástupce Canonu u Fotoškody mektal o tom, že na těle nezáleží a že je nutný kvalitní objektiv.

Nevím teda, jestli ti, co píší, že to je levné patří do vysoké platební třídy, ale dle mého názoru není 12 tis malý peníz za tělo. A pokud ano a není to všeslavný Canon schopen vyrobit kvalitně, tak ať to nevyrábí, protože takhle to je akorát past na kupujícího.
BlueDragonFS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 31. 1. 2015 22:22

Je to malý peníz za tělo
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod BlueDragonFS 31. 1. 2015 22:33

Tak jej určitě nebudete postrádat, pošlu číslo účtu ;)
BlueDragonFS
Návštěvník

Další stránka