Canon 5D DS R/S

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod hoax 7. 2. 2015 13:28

Souhlas s feanoor a PL. Gamut: Chtělo by to psát srozumitelně, je hrůza to číst, sorry (poslední post ujde). Ondrej: Já myslím, že nadávají kvůli DR.

Přidám svůj pohled. Mám 6D a jsem docela spokojenej, v iso je na tom jak těla za dvojnásobek.
Je pravda, že mi ten DR zas tak ve finále neomezuje. Krásnej příklad je M. Kozak, používá to co mu v jeho focení vyhovuje, jde mu to a tak to má být. Je to i o sklech atd..
Ale nebudu si hrát na to, že by se větší DR nehodil a nemá cenu se vymlouvat, že není potřeba. Aź Canon přijde konečně s lepším čipem, tak i lidi co teď říkaj, že větší DR nepotřebujou budou rádi. Neříkám, že to každej hned nutně využije, ale prostě jednoduše jen z konkurenčního hlediska Canon v tomhle zaostává a to je fakt, kterej se nedá okecat.

Já ideálně chci foťák, který by mě při focení nestál v cestě a ničím neomezoval. Konkrétně u 6D bych bral lepší AF,DR, lepší jpeg, asi AWB a pořád ten zatracenej metering. Vadilo mi to i u D700, u 6D je to o něco lepší ale při mém stylu focení se s tím pořád peru. Problém vidím v tom, že default celoplošné měření dává dost velkou váhu zvolenému AF bodu, takže se to chová skoro jak bodové, ostatní módy nepomáhají, prostě je to nastaveno aby to exponovalo na světla. A tady by se mi ten DR hodil, ale říkám, dá se s tím pracovat (kompenzace, postproces) a výsledek je dobrej. Jde samozřejmě i o finance, kdybych měl na ty nejepší těla, tak je používám a nestěžuju si:) Z toho pohledu se mi líbí D750, za tu cenu je to vymakanej stroj, nejsem si jistej tím tělem, ještě jsem to ani neměl v ruce, ale myslím, že tohle se Nikonu povedlo. Závidím i ty kvalitní pevný 1.8/1.4 skla. Canon má starý 1.8 a pak až drahý 1.2. A stejně mají svoje mouchy. 50 1.2 už je opticky překonaná a 85 1.2 má údajně dost pomalý AF. Poměr cena/výkon pro mě mě nic moc. Zase mají fajnovou 135 f/2. Je to o kompromisech, nikdy nebudu o svojí věci tvrdit, že je dokonalá, v podstatě mě značka nezajímá. Když něco dělám chci to dělat dobře a nástroj co mi k tomu výsledku snáz pomůže je jednoznačné plus. Ale nemá cenu se vymlouvat, stejně je to v rukou. Takže zatím zůstávám u Canonu, přechod neřeším:)) Stejně bych měl spíš přestat tlachat a jít fotit. A Ganče, ne do m43 nejdu, z FF neustoupím:)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 2. 2015 13:50

Domnívám se, že tento přístroj je určený pro pracoviště s nejvyššími nároky na kvalitu snímků a jako levnější náhrada SF. Tedy tam, kde je nezajímá DR - tedy světlo, protože si ho vytvoří v potřebných poměrech sami. Kde tři měsíce někde něco shánějí a domlouvají, tři dny připravují a nasvěcují scénu, aby pak bylo za tři minuty hotovo. Nic pro nás. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 7. 2. 2015 14:10

Puntík: Z toho pohledu to dává smysl. Působí zase víc specializovaně, než D810.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 7. 2. 2015 14:54

hoax píše:Aź Canon přijde konečně s lepším čipem, tak i lidi co teď říkaj, že větší DR nepotřebujou budou rádi.
Ja si myslím že tak čoskoro nepríde...
Keby s ním prišli teraz, tak sa 5DIII stane obsolete modelom.

Takisto ako do press releasu nenapísali, že aj kvalita farieb by mala byť lepšia (hoci sa to objavilo v rumorsoch), lebo to by tiež znamenalo pripustenie že farby u 5DIII nie sú dokonalé.
Aj z rozhovoru na dpreview mám pocit že robia všetko pre to aby sa radšej viac predávalo 5DIII.

Puntík píše:Domnívám se, že tento přístroj je určený ..
Komerčným fotografom je to zrejme jedno .. aspoň taký mám pocit z diskusií na facebooku.
Som až nechápal to nadšenie a chválospevy svadobných fotografov, keď vyšla 7DII...
EDIT: asi preto obmedzili ISO len na 12800 .. aby ho nepoužívali na šport
(ako sa to stávalo so 6D; a predaje 1D/5DIII viazli)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 7. 2. 2015 15:45

Viz Puntik. On ty stiny asi nikdo moc u tohodle fotaku tahat nebude, kor kdyz si bude vedom nasledku. Tak je to ale snad u vsech aparatu, ze znam limity a pres ty proste nechodim. Vyhoda snimacu od Sony je vetsi pruznost pri upravach, POKUD to nekdo vyuzije. Pokud lze nasvitit scenu tak, ze nejsou zadne dodatecne kejkle s expozici treba, pak poda novej Canon nepochybne vybornej vystup.
A jeste poznamka nakonec. Bylo logicke, ze Canon musi prijit s necim, co ma podstatne vic Mpix. nez nabizi Sony/Nikon.
Ocekavam, ze Sony/Nikon nasledne zareaguje podobne, takze se dockame dvojnasobku dosavadniho jejich maxima, tedy 72Mpix. FF snimac.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 7. 2. 2015 17:13

A je tu teda nekdo, kdo ma jiny model Canon FF a ma k tomu teda to, ze ty novy dva modely nejsou ten progress a asi si to nekoupi, protoze:

A) nevyresi ty konkrenti problemy co ted ma
B) je to mentalni blok, maly progress, cekalo se vic
C) cena
D) kombinace a-b-c

Protoze konkretne tady je situace takova, ze se postuji fotky, ktere maji hodne rezerv, skoro nikdo na to nema skla nebo ma Nikon. Taky mi to nepripada, ze je v komentech odstup jako ma Ganec (tedy chladne (byt uplne mimo) vyhodnoceni situace na trhu, bez brekotu ze to nekoupi), ale ze lidem se jakoby trochu hrouti domecek protoze uz jim ten Profinit ty penize dovezl a oni je nemaji za co utratit.

-- 7. 2. 2015 16:13 --

Ten muz s ciagerou na plazi je B.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gamut 7. 2. 2015 17:56

Možná je to v některých případech jedno. Nicméně ty výřezy, pokud nebude nějaká zrada by stály za to.
hokej_Vr.jpg

Mám pocit a nejen já, že se to v určitém odvětví foto sype a to i kvalitativně. Pokud použiji slova jednoho známého fotografa - tady neumějí ocenit kvalitu, natož ji zaplatit. Prostě to jde pomalu do ... a tak se to přesouvá někam, kde je životnost jedné fotky pár hodin.
Gamut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 7. 2. 2015 18:18

Rozsypany je system ktery zivil Puntika a cely system napriklad foceni katalogu cestovnich kancelari, regionalni foceni (ze si vas jako nekdo najme aby jste nafotili Jeseniky) apod.
Co se tyce kvality fotek z hokeje, tak staci v knihovne zapujcit casopis 1970-1980-1990-2000-2010 a vidi to i slepej.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gamut 7. 2. 2015 18:47

Myslel jsem to trochu jinak, nicméně souhlas.
http://www.cslh.cz/fotogalerie.html?id_category=429
Gamut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 7. 2. 2015 18:58

Člověk se vrátí ze služebky, kde neměl na fórum čas, přečte si na petapixelu, že Canon oznámil nové FF tělo a tady je breku, jak když ohlašuje novinky Nikon, kde se bere ohlášení novinky jako celokomunitní tragedie...

Z mého pohledu to je tělo zaměřené na něco jiného, než fotím, takže mě to nijak zásadně nezajímá. Ale myslim, že tohle si využití najde. Podobně jako si našel zatracovaný Nikon D800 v době vydání. Fajn mi přijde, že jsou dvě verze.

Jediné co doufám je, že Canon výhledově vyřeší je ten DR pro další FF modely-> mam doma jak FF od Canonu tak od Sony (tzn. jako má Nikon) a ten rozdíl je tam sakra znát. Nejde jen o to, co člověk ještě vytáhne, ale co přitom leze...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod kozakm 7. 2. 2015 19:47

No sláva. A to jste tu tvrdili, že hejt na Canon nebude, protože Nikon s mnohomegapixelovými snímači prošlapal cestu :)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vegan 7. 2. 2015 21:40

Petr Luňák píše:Viz Puntik. On ty stiny asi nikdo moc u tohodle fotaku tahat nebude, kor kdyz si bude vedom nasledku. Tak je to ale snad u vsech aparatu, ze znam limity a pres ty proste nechodim. Vyhoda snimacu od Sony je vetsi pruznost pri upravach, POKUD to nekdo vyuzije. Pokud lze nasvitit scenu tak, ze nejsou zadne dodatecne kejkle s expozici treba, pak poda novej Canon nepochybne vybornej vystup.
A jeste poznamka nakonec. Bylo logicke, ze Canon musi prijit s necim, co ma podstatne vic Mpix. nez nabizi Sony/Nikon.
Ocekavam, ze Sony/Nikon nasledne zareaguje podobne, takze se dockame dvojnasobku dosavadniho jejich maxima, tedy 72Mpix. FF snimac.

No 72 Mpix uz mi prijde jako hodne pres caru, ale za +42mpix bych se nezlobil, alespon by se pak rollupy v nejcastejsim rozmeru mohli tisknout ve 120DPI coz je idealni, vic v zasade by ted mi primarni klienti nepotrebovali.
vegan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 7. 2. 2015 22:16

Petr Luňák píše:Ocekavam, ze Sony/Nikon nasledne zareaguje podobne, takze se dockame dvojnasobku dosavadniho jejich maxima, tedy 72Mpix. FF snimac.

Sony ohlásilo akorát, že chystají FF kolem 50MPx - o víc jsem ještě nečetl.

Každopádně tahle honba za MPx mě nějak nebere. Spíš bych uvítal něco jako Nikon D750...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 7. 2. 2015 22:32

Fotky z Canonu 5D a Nikonu D750 jsou při adekvátním zasklení po stránce detailní kresby horší, než z D810/D800. Problém D810/D800e je ve sklech a v také v tom balíku, který je nabízen, řada věcí mi u D750 vyhovuje více (kromě snímače).

Zajímalo by mne, jak kreslí Canon 5DS s Canon EF 100mm f/2,8 L Macro, Apo-Sonnarem 135/2 a Otusem 55/1,4 a Canonen 200/1,8 a Canonem 400/2,8. Jinak si dovedu představit dlouhou řadu Canon skel, které potenciál 5DS nevyužijí.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod kozakm 7. 2. 2015 22:35

Myslim, ze Nikon D800 ukazal, ze se skly to neni takovy problem, jak vsichni panikarili. A podobne to bude ted u Canonu.
kozakm
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka