Logika některých, v tomto případě F-ABC je neuvěřitelná. Připomíná mi vtípek o zloději, kerému soudce říká - mlčte, máme jednoho svědka, který vás u toho činu viděl. A on na to - pane soudce, já vám přivedu sto svědků, kteří mne u toho neviděli..... Výrobci zdaleka nejsou taková jelita, aby dělali těsněná těla a objektivy jen pro možnost reklamy. Sám jsem měl problém s MP trojkou, která odešla díky tomu, že jsem ji nosil pod tričkem na nahém těle.
Kulervoucí fotky jsou podobným nesmyslem. Že by tady nikdo a nikdy o problémech s prachem na čipu neslyšel ? Nebo si máme nechat namluvit, že prach na čipu, ani v objektivu nevadí ? Proč tedy člověk s koupí Nikonu hned dostane několik voučrů na jeho čištění ?
Objektivy 18-55 se dají zařadit mezi nejprodávanější objektivy k zrcadlům obecně, pro běžné
obrazové nároky vyhoví (objektiv nemá vztah k čipu, ale k obrazu). Nevím proč proti nim vést
džihád. Ať si je v klidu koupí kdokoliv, koho jejich láce osloví. Už jednou jsem napsal, že jednou z největších čuňáren, které zde F-ABC provozuje, že kazí podobnými pomluvami radost potenciálním kupcům i těm, kteří už se stali vlastníky něčeho, co on sám nepokládá za předpisový přístup k fotografické technice. Stejně jako zcela odsouvá do pozadí fakt, že ne každý zůstane jen u prvního objektivu či setu když zjisí, že si to jeho fotky zaslouží.
Každý má právo napsat si, co si myslí. Ale nemá právo svým egem a intolerancí překážet těm, co chtějí fotit. Mnohokrát jsem už popsal osobní zkušenost, že jakoukoliv zrcadlovkou s nejlevnějším dvojsetem se dá absolvovat několikaleté studium fotografické školy. Musí se ovšem člověk zajímat o obsah obrazu, nikoliv o to, čím kdo fotí. Žádná sebelepší a sebedražší technika to nikomu nezaručí, spíš že ze školy s pocitem "nedocenění" odejde hned v prvním járu.
Zdravím
edit, opticky lepší a dražší setové i samostatně zakoupené objektivy doporučuji, pokud to finanční situace konkrétního člověka dovolí. Každopádně preferuji lepší tělo, byť pro prvních pár měsíců s levnějším setem, než opačně.