Itokar: tihle dravci můžou maximálně pohladit křídlem, když jim to vysloveně nevýjde, jinak se strefí jak mířená střela. Ty zajímají akorát ty myšky, na které je sokolníci lákají. Obdivuju Milana Záleše, s jakým enthusiasmem a nasazením to předvádí už 20 let v sezóně 2x denně. A furt to vylepšuje, opakuje jen část fórů a vymýšlí nové. Jo, je to něco mezi cirkusem a kabaretem, ale je to prostě mířené na diváky, dnes už všechno říká nejen česky ale hned to překládá i do němčiny. Když létal na Rabí, tak k tomu bylo hezčí pozadí. Jenže to jsem tenkrát měl Olympus C-300 Zoom.
Jednou jsem s ním a jedním dravcem jel do lesa, abych měl lepší prostředí, jenže orel vylétl z dodávky, sednul si na pařez a představení skončilo. A den dovolené v háji.
Jinak fotit jeho představení je mnohem lepší, než nějaká PC hra na postřeh. Snažit se udržet ostřící bod během letu ptáka opravdu není snadné, zvláště když prolétává blízko. Někdy opravdu vím, že jsem to nezvládl, ale pomocné ostřící body zafungovaly a dravce si předaly, jindy bych čekal ostré fotky a pak se snažím z toho učit proč ne. Je to často na hranici fotografa i fotoaparátu když někteří dravci létají jako pominutí, mění směr a hlavně když letí blízko, tak stačit odzoomovat a ještě nebýt třeba oslněn protisvětlem. Ale na D7100 je znát zlepšení proti D300.
Dobré taky je, že během představení létá různé dravce a ti létají úplně jinak. Taková sova je docela těžká na zamíření, než nějaký majestátný orel. Poštolka je taky problém a předevčírem létal nějakého ročního malého dravečka a to byl problém ho vůbec vidět. Takže u toho mám fotky skoro jen když žere myšku z rukavice nebo když sedí na hlavě diváka. Záleš si vždycky vybere ženský z publika a nechá je účinkovat, třeba jedna musí na provázku při běhu táhnout vycpanou lišku a orel se jí snaží ulovit než slečna/dáma přeběhne plac. Liška je samozřejmě vycpaná masem, ten orel totiž není blbej. Prý jen asi 2x v historii to orel nestihnul, když se do publika přimísila nějaká atletka a liška letěla vzduchem. Záleš k tomu těm dámám před ostrým během říká: "Jste pojištěná? On je dravec šikovnej, ale přeci jen ukažte, nepodobáte se té lišce, kterou potáhnete? No, snad si to nesplete, on ví, že má útočit na tu vzadu. není z vás cítit maso? Co jste měla k obědu? Švestkový knedlíky? Tak to je dobrý, ty z vás cítit může, ty on nerad. Ale to víte, je to jenom pták, no, raději se rozlučte s manželem nebo s přítelem ...."
Legrační představa je, že bych se to snažil fotit přes zadní displej a palcem pravé ruky si vybírat ostřící bod podle polohy dravce.