Zkus si představit ten algoritmus současného ostření na svislý i vodorovný kontrast: buď oba kontrasty směřují do stejného místa zaostření - pak stačí jeden, nebo směřují do různých míst - pak je nutné si na začátku vybrat kam. Nemůžu posouvat ostření do dvou různých míst.
Pokud krok po kroku budeš popisovat logiku ostření, pak prostě neexistuje algoritmus typu: "když znám směr a posun z jednoho kontrastu, tak tam dojeď pomaleji, když znám směr a posun ze dvou kolmých kontrastů, tak tak dojeď rychleji a spolehlivěji". Takhle se žádný rozumný počitačový program nepíše. Něco ve stylu "jsem si víc jistej a jsem si míň jistej", to je lidské uvažování, nikoliv firmware.
-- 28. 6. 2013 18:08 --Ke srovnání D7100 a neexistujícího 70D - tam se dá opravdu seriózně předpokládat pouze to, že Live View bude mít Canon lepší a že Canon nebude dělat známé ergonomické chyby Nikonu ve videu.
Pokud bude mít ten snímač Canonu AA filtr, tak se dá předpokládat, že Nikon víc nabrousí objektivy, než Canon. To opravdu D7100 umí ze všeho nejlíp - nabrousit objektivy. Už ji mám pár měsíců a je to prakticky vlastnost číslo 1 a pak dlouho nic.
Jinak za mě hlavní praktický nedostatek D7100 je to, že firmware naštěstí zřídka a v ne důležitých situacích "zabloudí" a něco najednou nejde.
Nejhorší je to, že občas na začátku nezareaguje ML-L3 infra ovladač. Nastavím ho, zaostřím, stisknu ... a NIC. Znovu a pak už 30x funguje spolehlivě. Příště třeba zase napoprvé NIC. Pak bloudí firmware když se dá ta konverze RAWu ve foťáku a pak chci listovat z výsledné fotky ... zamrzne na té fotce. Použil jsem to párkrát v terénu, když jsem si chtěl (trochu i z nudy) představit jinou WB a jiný kontrast už na foťáku.
Statické video - třeba krajina ze stativu - moře, západ slunce, tam je D7100 bez chyb. Akci bych tím točit fakt nechtěl. Anebo bych musel vystřihávat doostření jak pominutej. A clonu měnit po ukončení videa a opětovném návratu .... pakárna ... na to se nadává všude.