od Radek71 15. 1. 2015 21:12
Jenom pro info, ono to funguje tak, ze je napriklad "100 fotografii" a vsechny jsou "reportaz". Postupem doby, jak umre autor, pripadne opadne euforie napriklad z konce valky tak se stava takova vec, ze se najednou rekne ze 5 fotek je tuty inscenace a o 10 dalsich se opatrne bavi. Po letech nebo desitkach let to dopadne tak ze polovina fotek je inscenace u toho zbytku je podezreni.
Vetsinou se to provalilo tak, ze herci chteli zaplaceno vic nez dostali (treba po 20 letech, protoze fotka je velmi slavna), ze se ozvali lidi co to pomahali inscenovat, pripadne se najde cely film (sousedni policka jsou nacvik), nebo se to dokaze kriminalistickymi metodami - ten den se nebojovalo a nebyl zadny mrtvy, zraneny, dotycny mrtvy je na fotkach z dalsiho obdobi, vojak ma sumky k jine zbrani apod.
A je to mimochodem proto, ze pokud ma byt fotograf produkcni ve velkym stylu, aby se uzivil tak nemuze cekat na nejaky situace, nejmensi prohresek je "pozadani" o opakovani a konci to inscenaci pomoci hercu (slavne parizske polibky).
Ty fotografove jsou samozrejme spickovi, ale ten masokobinat posilat porad novy veci do laboratore nestiha nikdo. Osobne se mi vzdy libi jine nez ty hlavni, co se prezentuji, aniz bych mel nejake konkrenti podezreni.