Odhaduji, že podle DxOMarku nebude D3100 top camera, ale nezkoumal jsem to blíže

"Předražená" D600, to by člověk musel řešit nový FF od C i N, "střední" třídu DSLR a další

Prostě další novinka, na kterou člověk, pokud se mu nerozpadá camera pod rukama, nemusí vůbec reagovat

I mezi top fotografy jsou tací, kteří fotí tím co mají, dokud se to nezačne rozpadat. Pak to zahodí, pořídí novou techniku. A naopak technofilové, kteří si pořizují programově novinky na trhu.
Pro amatéry jsou to zlaté časy. Čím rychleji přichází na trh nové modely, tím se použitá technika stává dostupnější

Já fotomobily vnímám jako super techniku třeba na dokument, makro ani sport kupř. bych s nimi fotit nechtěl, ale jsou lidi, co si s tím dají práci a netušíš, třeba je to pokrok, který je v plenkách a jednou nás překvapí. Každopádně je super, že jsou lidi, co neřeší testy, velikost snímače a věnují čas namísto diskusím o technice, focení

Já třeba nějaké velké řešení techniky a zjišťování čím kdo fotí vnímám jako "amerikanizaci" (hloupnutí) trhu - potřebu nechat se vodit za ručičku a ohlupovat marketingem typu fotografové na olympiádě fotí značkou C, chcete fotit stejně skvělé snímky? Kupujte fotoparáty C

V ideálním světě by si měl fotograf postupně osahat techniku, a s rozvojem svého foto skillu by měl definovat své potřeby sám. Pak by mělo být snadné se podívat na něčí fotky, kupř. Nicka Brandta a jasně analyzovat středoformát a relativně, na tuhle disciplínu, krátká ohniska. Jinak super fotky.