Automatická expozice v manuálním režimu

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod oldbas 8. 10. 2011 11:58

Zdravím všechny. Měl bych dotaz a snad se vyjádřím správně a jasně.
U mého Canonu 450D mi začalo vadit, nebo spíše brzdit a omezovat focení v režimu M.
Př.: Chci fotit rychlejší pohyb z malou hloubkou ostrosti. Nastavím si clonu f/4,5 a čas např.1/320s. Bez blesku. Výsledek je většinou přexepozice, nebo podexpozice snímku. Může za ti ISO. Nelze ho nastavit po 1/3 EV a ani Auto ISO se tak nechová.
Otázka zní: umí tohle řešit novější DLSR Canon jako 60D, 600D? Umí podle clony a času dopočítat správně ISO? O případném šumu se teď nebavme.
Rád bych si toto ověřil z praxe, vím že u pokročilejších DLSR jde nastavovat ISO po 1/3, ale....
Protože mám objektivy a blesk Canon, ptám se na Canon. Ale tohle mi začíná vadit víc a víc a navíc chci v dohledné době tělo vyměnit. Takže se moc nebráním i přechdu na jinou značku Nikon(D90??,D7000) a (Pentax K5,K7). Ale to by bylo až to poslední řešení.
Děkuji
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 8. 10. 2011 13:34

Nevím, jak CaNikon, ale Pentaxy K-5 i K-7 mají TAv mód, kdy si nastavíš čas a clonu, a tělo dopočítá ISO. Samozřejmě po 1/3 EV krocích.
To, že u 450D nelze nastavit ISO po 1/3 krocích mi přijde jako ubohost. 600D to taky neumí. I já mám na svém Pentaxu K-x luxus v podobě ISO kroků podle EV kroků (ať už mám nastaveny po 1/3 krocích nebo po 1/2).
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 8. 10. 2011 14:30

Co se týče Níkonu, tak D40 měla ISO nastavitelné po 1 EV, D90 a D7000 ho mají po 1/3 EV. Auto ISO funguje všude bez problémů - u D40 s ním šlo dosáhnout hodnot mezi nastavitelnými.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 8. 10. 2011 16:42

Pre co trvas na manuale? Ak potrebujes cas, tak das Tv - 1/320s a fotak dopocita clonu aj ISO. Ak chces ist na hlbku ostrosti, tak si nastavic clonu v Av a je vybavene - v oboch rezimoch funguje automaticke ISO a navyse da pouzivat korekcia EV, vdaka ktorej dosiahnes spravnu expoziciu.
Canon EOS 60D ma manualne ISO po 1/3 + auto ISO v manualnom rezime (auto ISO v M ma tusim aj 600D - na oboch si ho nastavuje fotoaparat po 1/3EV)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 9. 10. 2011 09:41

lemming: ano, u Nikonu D40 Auto ISO funguje dobře, skáčou tam mimo standartních i hodnoty jako 220, 540...
Ondrej Bobek: právě že u 450D TV moc nefunguje. Pokud je dost světla, tak ano, ale jak světla ubyde, je to problém. 450D umí při Auto ISO pouze do 800ISO.
Prostě to jde proti sobě. Foťák umí expozice a clony po 1/2EV, nebo 1/3 EV, ale ISO dopočítá po celých EV. Takže mi to nedá hodnoty mezi, ale pouze celé EV. A to je většinou špatně. Řešení by do jisté míry bylo mít objektivy F2,8. Ale to bohužel nemám a i tak by se situace o moc nezlepšila.
Musím proto velmi časti jít s časem nahoru a riskovat rozmazání snímku.
Nevím, ale nevěřím, že 600D to umí AUTO ISO po 1/3EV. 60D zřejmě ano.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod never 9. 10. 2011 10:54

600D je 60D v jiným kabátě a jiným rozložení tlačítek. Jinak je to to stejné.. (Teda né doslova, ale těch rozdílů tam je opravdu minimálně,..)

-- 09 říj 2011, 10:55 --

http://www.dpreview.com/products/compar ... =ascending

60D má vlastně jen většá hledáček, je rychlejší a celkově odolnější.. Ale obraz a funkce má totožné,...
Canon EOS 6D...víc na webu :-)
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 9. 10. 2011 11:14

s oboma som fotil, ale zdalo sa mi, ze 600D nemal manualne nastavenie ISO po 1/3 (s nastaveniami som sa moc nehral) - automatika nastavuje ISO po 1/3, tam to nie je problem na ziadnom fotaku, ani na 450D (ten konci podobne, ako vsetky fotaky v tej generacii okolo ISO 800, novsie 600D/60D nemaju problem vytiahnut autoISO az na ISO 3200). Rozdielov 60D/600D je omnoho viac, ale tie podstatne su rychlost, AF, ovladanie, rozmery, hladacik, bateria...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 9. 10. 2011 11:35

Ondrej Bobek: moje 450D mi 1/3 ISO nenastaví. Pokud expozimetr neukazuje 0, lítá to v rozmezí +1/3, +2/3, nebo naopak -1/3, 2/3EV. Až když je to rozdíl celé 1EV, nastaví buďto nižší, nebo naopak vyžší celou hodnotu ISO do 800ISO. Ale žádná 1/3 mi tam nikdy v režimech P,AV,TV,M neskočila. V ostatních automatických režimech nevím, ještě jsem je za 3,5 roku nedal a dávat nebudu, protože nejde RAW :-)

-- 9. 10. 2011 11:39 --

never: ale rozdíl v rychlosti a autotofokusu za to určirě stojí. A ovládání má 60D také "jednodužší"
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 10. 10. 2011 11:20

oldbas: 450d na auto iso nastavuje hodnoty po 1/3, alespoň ta moje :) I když ne moc často mam pocit. Ale pokud si vybavuju na Manual si nastaví iso 400 napevno, je to i v manuálu
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 10. 10. 2011 12:55

hoax: ta moje nasatvila 1/3 ISO asi dvakrát, co ji mám. A to má nafoceno 30tis. obrázků. Z toho více jak polovinu na Auto ISO. Takže to beru jako že nic.
V porovnání s víše jmenovaným Nikonem D40, který mění při nastavení Auto ISO citlivost po každé změně světelných podmínek to prostě u 450D nefunguje.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 10. 10. 2011 15:22

No ona ta 450d je omezující v dost věcech, prostě je to znát, že to je amaterská řada. Auto iso má Nikon zvládnutý líp. Výhoda je že se u nich dá nastavit min. shutter speed. A taky max. hodnota iso neni limitovaná. U Canonu (alespoň 450d) se to chová tak, že si to často pořád drží na spodní hranici udržitelnosti a iso ne a ne zvýšit. Např. míň světla, bez blesku, 50mm na f2.5 např. a automatika si drží čas 1/50 a iso 200. A to dopadá tak, že je polovina fotek rozmazaná. Nevylučuju vlastní chybu, ale pořád je lepší mít možnost si nastavit svojí hodnotu jako u Nikonu.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 25. 10. 2011 15:31

Vyšší řady určitě autoISO umí bez omezení a s 1/3 krokem, alespoň 7D určitě. Nicméně měl jsem pocit, že i když jsem měl dřív starší modely, kde autoISO nebylo nebo bylo s 1/2 krokem, tak mě to nějak extra neomezovalo. Ale je fakt, že to člověk používá spíš výjimečně - většinou autoISO použije v případech, kde jsou mizerné světelné podmínky a pokud se světlo nějak extra nemění, tak spíš člověk fotí na plnou díru a ISO prostě odhadne dopředu...
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 5. 11. 2011 12:47

Dovolím se vetřít do diskuze: Používám podobnou "blbost" u 7D, kde si nastavím s M čas a clonu a ISO nechám na automatu. Bohužel jak víme, tak měření expozice nebude nikdy perfektní a tak iso logicky nastavuje na 0EV. To je ovšem někdy dost na škodu a fotky jsou přeexponované. Nedá se u 7D nějak kompenzovat AutoISO?

Jinak k tématu: A co kdyby sis nastavil expozici (čas, clonu) tak, aby dopočítané iso sedělo? Např. místo 1/320, 4,5 a dopočítaného iso 100 si nastavíš např. 1/400, 4,5 a iso bude opět 100, a fotka bude dobře exponovaná. Nevzpomínám si jestli 450D umí 1/400 (nebo nějaký jiný Canon), ale snad jsem dost nastínil svou myšlenku :)
pota
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 5. 11. 2011 14:33

Spíše jsem si myslel, že by bylo možné pevně nastavit čas a clonu a ISOby se automaticky dopočítalo pro nastavení 0EV.
Třeba jsemv zoo fotil letícího dravce a chtěl jsem mít výsledem co nejvíc pod kontrolou. Chtěl jsem clonu 5,6 a čas 1/500. Na citlivosti mi moc nezáleželo. Ale jak se fotoaparátem pohyboval, logicky se mění i světelné podmínky. Nechtěl jsem mít čas delší jak 1/500 a clonu ne menší jak 5,6. Ale jak psal hoax a měl pravdu, u 450D se v režimu M a ISOAuto ISO nastaví pevně na 400.
Priorita času se mi taky nehodila, protože zase pracuje s clonou a tu jsem chtěl 5,6 kvůli hloubce ostrosti a kresbě.
Takže to u 450D prostě nejde. Doufám, že to u 60D a vyšších funguje jak má.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 5. 11. 2011 14:41

Auto ISO v manualnom rezime funguje na poslednych modeloch dobre, no neda sa korigovat EV... je to skoda, lebo v narocnejsich podmienkach (ina expozicia pozadia ako hlavneho objektu) je to absolutne nepouzitelne...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Další stránka