od FotoABC 28. 2. 2011 00:12
U D300 mně stačilo jít do menu pro každé nastavení "jednou na furt". Auto ISO by mě nutilo jít do menu pokaždé kvůli nastavení limitu času expozice. To je ergonomicky úplně špatně.
Ale hlavně:
a) co se týče udržitelnosti časů vzhledem k ohnisku, tak tam nemusí být problém s jediným nastavením u pevného skla, ale třeba u 16-85 VR udržím na 16mm úplně jiný čas, než na 85mm a přeci nepolezu do menu pokaždé, když přezoomuji, třeba 70-200 má také jiné limity, takže potřebuji mít možnost ten nejdelší čas měnit v závislosti na ohnisku. Pokud mám clonu a ISO ručně na rolery, tak ten čas vždy sekundárně přesvědčím, ale pokud mám Auto ISO a Auto čas, pak prostě nemám jak rychle a ergonmocky přezoomování na dlouhý konec změnit limitní čas z 1/20 s. na 1/80 s.
b) když fotím lidi třeba na nějaké turistické či kulturní nebo společenské akci venku bez blesku, tak se pohybují různě rychle, někdy fotím diskutující hlouček v sedě, ve stoje, pak kráčející lidi v pohybu, dokonce v běhu, pak portrét v prostředí, takže můžu dost dynamicky potřebovat chvíli 1/60 s. na lidi u stolu a pak 1/200 s. když jsou v chůzi nebo dokonce i kratší, třeba 1/500 s. na rychlejší pohyb nemá-li být lehce mázlý.
Takže dnes vlastně používám výhradně dva režimy:
1. Priorita clony bez Auto ISO, clonou rozhoduji hlavně o hloubce ostrosti a pokud se mně začne prodlužovat čas pod udržitelnost ohniska nebo pod zmrazitelnost pohybu, tak se musím rozhodnout, jestli obětuji nízké ISO nebo velkou hloubku ostrosti. Tudíž musím měnit dva parametry, což někdy odvádí od soustředěníse na děj. Pokud bych měl Auto ISO s limitním časem na roler, tak bych si podstatně méně často, než cokoliv jiného, změnil limitní čas, pod který nechci a který musím hlídat vždycky tak jako tak, no a pak už bych pouze clonou měnil hloubku ostrosti a dopočítávalo by se přesně to, co se dopočítávat má. Pokud by Auto ISO bylo příliš vysoké, mohl bych ho vyměnit za otevření clony stále tím jediným plně manuálním parametrem, tedy ručně bych dělal pouze to, co odpovídá uvážení fotografa, limitní čas a hloubka ostrosti, expozice by se hlídala sama vždy, kdy je to možné. Tenhle režim by nahradil i M + Auto ISO.
2. Plný manuál + TTL blesk. Tady tu automatiku expozice dělá TTL blesku, takže manuální čas je vlastně tím limitním časem, ale jakmile se dosteneme s množstvím světla vysoko a přestaneme potřebovat blesk, tak zase hrozí kvůli nezkrácení času přeexpozice.
-- 27. 2. 2011 23:24 --
Ondrej Bobek: uhlídáš lecos, ale proč hlídat něco, na co existuje jasné pravidlo i pro automatiku, Fotograf by měl nastavovat to, co vyjadřuje jeho tvůrčí záměr, a ne to, co může dělat foťák sám aniž by tím záměr fotografa ohrozil. Proto je v drtivé většině případů špatně dopočtená clona, jelikož foťák rozhoduje, co má být ostré, stejně jako automatický výběr ostřícího bodu je až na výjimečné situace taky špatně. No a expoziční čas může fotograf chtít ovlivnit 4 způsoby:
a) chci konkrétní jeden optimální čas z různých mých důvodů
b) nechci delší, než X, jakýkoliv kratší mně nevadí, pokud expozice vychází
c) nechci delší, než X, vadí mně kratší, než Y, kvůli synchročasu
d) nechci delší, než X, vadí mně kratší, než Y, kvůli nízké expozici pozadí u focení s bleskem, ale tohle už nejlépe nahradím variantou a)