Ahoj, no ja mam Canon EOS 1000D v setu s 18-55mm(bez IS) a Canon 75-300mm. Z vlastnich zkusenosti bych ti doporucil taky tuto variantu(cena do 15 tis.), taky se zameruju hlavne na makro, ale prece jen tech beznych fotek z ohniska mezi 18 a 55mm nafotim taky dost. Ten Tamron 70-300 podle specifikaci a taky podle toho co sem ted mohl porovnavat s kolegy na jedne foto akci, je na tom s makrem o trochu lip nez mnou zvoleny set, ale 70mm na normalni fotky to je az prilis. Uvedom si ze na vzdalenost 3 metru se ti na snimek vleze jen priblizne oblicej foceneho. Z toho ti asi vyplyne, ze na foceni krajinek nebo treba rodinych fotek to moc nebude.
Na druhou stranu, ohnisko 300mm je na foceni prirody perfektni, tedy pokud planujes fotit divoke srnky nebo ptaky tak budes jiste spokojen.
Ad. Makro
Ja pouzivam na makro vyhradne ohnisko 55mm pri minimalni vzdalenosti 29 cm, pripadne revezni krouzek, nebo pokud se neda jit bliz tak teleobkjektiv na 300mm s min. ostrici vzdalenosti 1,5m(ty tam mas myslim 0.95m takze dosahnes vetsiho zvetseni). Popravde vsak ani jedna varianta neni to prave takze pokud to budes myslet do budoucna s makrem vazne, tak jako ja, brzo zacnes premyslet nad opravdovym makro objektivem(např.Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM nebo konkurenty).
Doufam ze sem ti trochu pomohl