Pánové a dámy,
jak čtu různé diskuse, všude se při výběru fotoaparátu stále řeší jedna a tatáž věc ... ŠUM ... přitom, dle mého názoru, je to věc druhotná. Málo kdo z nás fotí na kšeft nebo vystavuje velké formáty.
Myslím si, že v prvním řadě jde o obsah. A je úplně jedno, jestli je vyfocený kompaktem, zrcadlovkou za 10k nebo za 100k. Mám kamaráda, který fotí stařičkým kompaktem KM G400 a takové fotky lidí jaké s ní udělá, já nikdy mít nebudu, protože na to nemám oko. Ano, někdy může šum fotku degradovat, ale u zrcadlovky to téměř nehrozí. Osobně třeba na koncertech fotím na ISO 800 a výše a víc fotek mám zkažených špatným světlem, diváky a jinými faktory než šumem. Navíc šum u Nikonu má víc charakter sůl a pepř jako zrno u klasického filmu a to je mi příjemnější než šum barevný.
A abych se vyjádřil k tématu: Jsem více než dva roky vlastníkem D80 + Nikkor 18-200 k naprosté spokojenosti ... i když teď pokukuji po D90

.
Při výběru byl dlouhou dobu favoritem Canon 400D, protože dle mého názoru, dělá Canon "líbivější" fotky, ale Nikon zvítězil díky objektivu a neutrálnějšímu podání.
Pro výběr mám jednu dobrou radu. Vemte si SD kartu, zajděte si do nějakého obchodu, oba foťáky si ošahejte, vyfoťte si pár snímků, které si můžete doma v klidu prohlédnout a pak se rozhodněte. Není nic horšího, než když si vyberete podle parametrů a pak vám třeba foťák nebude sedět do ruky a bude ležet doma v krabici. Amatérské focení má být pro radost a vůbec nezáleží na tom, čím fotíte.
Přeji dobré světlo a makrofotografům bezvětří.
A ještě jedna poznámka na konec: D80 má úžasnou věc ... stavový display, narozdíl od 450D která blikne svým velkým displayem do očí pokaždé, když ji odděláte od oka, což mne docela iritovalo.