Tak taky přidám svou zkušenost. Bavíte se tu hlavně o přechodu ze zimy do tepla, kdy vzniká orošení. To já řeším už léta tak, že před příchodem do domu dám DF do brašny/batohu a pečlivě uzavřu a umístím někde na topení, nebo blízko tepla. No a vyndám, tak po půlhodině až hodině, ale poslední dobou i dříve, protože teď mám už DF utěsněný proti vlhku.
Ale jak fotíte v zimě za mrazu? Jak zamezíte orošení hledáčku a LCD Vaším dechem už při pouhém přiložení DF k oku? A co objektivy, jejih výměna? A co baterky - výdrž? A to jsou jen některé aspekty.
Já jsem třeba zvyklý po každém focení dát na objektiv krytku - nepoužívám "ochranné" filtry a jelikož krytku mám vždy v kapse, tak se mi už několikrát stalo při focení venku při cca -15°C, že takto uschovanou krytku dám na objektiv a za třeba 5-10 minut chci fotit znova, odkrytuju objektiv a v hledáčku vidím zamlžený obraz, čistím hledáček a stále mlha a ejhle ona přední čočka objektivu od té v kapse ukryté krytky se orosí. Stačilo jen to malé vlhko v kapse bundy, které se na venku ochlazené krytce srazilo

. Proto ani nenosím DF při focení nějak pod bundou.
Samozřejmě před výpravou na takové focení dobít baterky a náhradní do tepla kapsy a při focení při tomto extrému používám postup, jako při střelbě z pušky, tedy nadechnout, přiložit DF k oku a po dobu focení nedýchat.

Jinak pokud baterky drží, tak jsem problémy s funkčností DF, ani AF v objektivech, za těchto extrémních podmínek nezaznamenal.