Mám K20D pár měsíců a jsem celkem spokojen. Celé tělo působí dojmem solidnosti, k ovládání nemám výhrad. Vzhledem k tomu, že jsem začal fotit sportovní fotografii, často bych uvítal možnost rychlejšího snímání, ale pak se pohybujeme v řádově vyšších cenových relacích. I když člověk neustále čte o zbytečnosti navyšování rozlišení, přechod od 6 MPix k téměř 15 je perfektní, zejména co se týče možnosti výřezů.
Objektivy mám zatím jen základní - seťák 18-55/3,5-5,6 II. Je to slušné sklo ve své kategorii, s kovovým bajonetem. Samozřejmě žádný extra zázrak, ale v kategorii seťáků určitě jedno z lepších. Dále Tamron 70-300/4-5,6. Tohle sklo mne velice příjemně překvapilo, za ty peníze dokáže až nečekané výsledky.
Tebou vyhlédnutý objektiv si budu také kupovat, i když už si spíše počkám na nástupce 18-270, který má co nevidět přijít na trh. Optická kvalita je samozřejmě nesrovnatelná s pevnými skly, nicméně na reportážní účely je to perfektní volba.
Vybereš-li si nakonec Pentaxe, máš další možnost nepřeberného výběru starých manuálních skel, které se dají koupit doslova za pár korun a opticky jsou kolikrát mnohem lepší, než nesrovnatelně dražší současné objektivy. (já koupil na eBay 50/1,7 , 20/2,8, 200/3 spolu s analogovou zrcadlovkou Pentax ME, bleskem a brašnou, to vše za 58,- Euro včetně poštovného)
Jinak nejvíce praktických informací o Pentaxech se dozvíš na:
http://www.pentaxfriends.eu