voyo píše:Jan Čerbák píše:file12: Pokud chceš dobrou ergonomii za co nejnižší cenu, mrkni se na Canon 40D. Má ergonomii skvělou a díky nástupu 50D se prodává za velmi dobrou cenu. Má rozlišení 10 Mpx, ale ty zbývající 2Mpx. oproti 450D rád obětuješ, až chytneš foťák jako je EOS 40D do ruky. Vím, o čem mluvím. Recenzoval jsem ho.
Pokial chces ozaj dobru ergonomiu pozri sa po Sony Alpha A700 - ani jeden (A700 vs. 40D som sice nerecenzoval, ale s oboma som stravil isty cas a viem co hovorim

A700 nema sice LiveView, ale oproti zmatocnemu 40D ovladaniu je to lahoda

Jan Čerbák píše:Chceš-li širokorozsahový zoom se stabilizací (a kdo by nechtěl), tak se mrkni na Canon 18-200 IS, Nikkor 18-200 VR, nebo Sigmu 18-200 OS. IS = VR = OS = optická stabilizace. Sigma není žádný zázrak, ale stabilizace jí funguje a po zaclonění dělá dobré fotky.
ches stabilizaciu vsetkych objektivov - Sony

Jan Čerbák píše:Originály Canonu a Nikonu jsou (co jsem si na netu četl) lepší.
to iste plati o Sony vs. ostatny vyrobcovia
Jan Čerbák píše:Brát Sony jen kvůli stabilizaci v těle bych nedoporučoval. Nenech se zmást jen jedním parametrem, snaž se zjistit co nejvíce informací. Já jsem po nákupu své první DSLR ocenil úžasnej jednoduchej software, ale před nákupem foťáku mě ani nenapadlo něco podobného zvažovat. To už je ale dávno...
Ano ma pravdu, brat Sony len kvoli stabilizacii nie je rozumne, treba si pozriet aj ostatne parametre. Ale vzdy je lepsie mat stabilizaciu ako nemat

Canon ako som niekde cital vyraba len 6 stabilizovanych obejktivov.
Neviem preco vsetci zatracuju Sony, ale pri formate fotiek do A4 neuvidis rozdiel z ktoreho fotaku to je. Citlivost Sony A700 a novsie je uplne inde ako A100 , ktora sumela. Sum ale taktiez patri k fotkam. Pri pouziti stabilizacie budes ISO >= 800 pouzivat len ked budes fotit v absolutnej tme a bez blesku

zober, ktory chces neprerobis.
Koukám, že mé příspěvky Vás zaujaly. Tolikrát mě ještě nikdo necitoval
Sony A700 je výborný fotoaparát (bezesporu o dvě třídy lepší než A100), ale cenově je už někde trochu jinde. Pokud jde o kvalitu objektivů Sony, tak některé má velmi dobré, některé horší a některé hrozné, stejně jako Canon a Nikon. Trochu mi vadí, že Sony nemá žádný voděodolný základní objektiv, ale to se snad brzy napraví.
Ovládáni 40D bych za zmatečné neoznačil. S jakou jinou DSLR (od Sony) nastavíte s okem u hledáčku rychlost sériového snímání, režim AF, měření expozice, předsklopení zrcátka, citlivost ISO, korekci expozice, korekci blesku a konkrétní zaostřovací bod (jedním klikem)? Podotýkám, s okem u hledáčku!
K těm zvětšeninám velikosti A4: My si doma nikdo neděláme fotografie velikosti bůhvíjaké, ale někdy je jednoduše potřeba udělat výřez (cca 1/2 fotky) a tento výřez pak nazvětšovat na A3 a pak už jsou vady objektivu i šum znát. Já výřezy moc často nedělám, ale občas se člověk bez nich neobejde, když fotí s pevným základním ohniskem a potřeboval by teleobjektiv.
file12 píše:Sem rád za zlepšení obzorů a děkuji za pomoc při vybírání. Rozhodnut samozřejmě eště nejsem rozhodnut ale jsem zase o něco chytřejší.
Ještě bych se chtěl zeptat na názor jestli je fakt rozdíl v kvalitě vysokorozsáhlých objektivů jako 18-200 nebo koupit ty dva základni objektivy zhruba v tomto rozsahu.
Nejlepší systém na porovnávání kresebnosti a přenosu kontrastu, jaký jsem viděl, je zde:
http://www.the-digital-picture.com/Revi ... nsComp=100Stačí na rolovacím okně vlevo vybrat jeden objektiv, na rolovacím okně vpravo druhý. Pod rolovacími nabídkami máš okno s výřezy z testchartů. K dispozici je většina objektivů Canon a některé Tamrony a Sigmy. Doporučuji pečlivě kontrolovat clonu, ohnisko a na jakém těle byl objektiv testován. I rozdíl v rozlišení 8 vs. 10 Mpx. hraje velkou roli!!!