Stránka 1 z 1

Chybové hlášení na Nikonu D80

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 4. 2008 21:24
od Lukas.cobra
Dobrý večer, chtěl bych se zeptat, jestli jste se někdo u zrcadlovky Nikon nesetkal s chybovým hlášením "F--". Dnes se mi, totiž , tato indikace několikrát zobrazila a foťák prostě nechtěl zaostřit. V manuálu se píše, že se zobrazí v případě, že není nasazen objektiv, nebo je nasazen objektiv bez CPU. Objektiv ale s CPU mám, takže v tom by chyba být neměla. V některých běžných případech, kdy objektiv nezaostřil (např. když bylo málo světla), projel tam a zpět, ale zádná chyba se nezobrazila.
Ještě podotknu, že k tomuto problému docházelo když jsem se pokoušel fotit makro.
Po chvíli varování zmizelo a bylo možné normálně fotit. Tato situace se několikrát opakovala.
Nevíte, prosím někdo, jestli to je jen vlastnost objektivu, nebo fotoaparátu, nebo to je důvod k reklamaci?
(Firmware mam nahraný nejnovější)
Předem moc díky za odpovědi!

Re: Chybové hlášení na Nikonu D80

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 4. 2008 21:28
od KubaPa
Zkontroluj, že máš clonovej kroužek na objektivu nastavenej na maximální clonu a nejlíp i zaaretovanej pojistkou. Případně očisti kontakty na objektivu a na těle.

Re: Chybové hlášení na Nikonu D80

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 4. 2008 21:37
od Lukas.cobra
Já mám objektiv Nikkor 18-135 AF-S DX IF ED a tam clonový kroužek není, takže to ovlivnit nemůžu :-( Kontakty zkusím očistit, ale špinavé by být neměly - objektiv jsem oddělával asi jen 2x

Re: Chybové hlášení na Nikonu D80

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 4. 2008 23:08
od KubaPa
Tak u Gčkovýho objektivu clonovej kroužek není, takže tohle odpadá - zkus teda, jak se pohybuje páčka clonovýho simulátoru, jestli se nějak nezasekává - je to na bajonetu objektivu takovej plochej plíšek, na kterej když jemně tlačíš, tak se otevírá clona. A kontakty zkus vyčistit, že nebyl objektiv moc oddělávanej neznamená, že se tam nemohlo něco dostat, náhoda je blbec. Pokud by tohle nepomohlo, tak už zbyde asi jenom servis. A nebo někde půjčit jiný tělo a jinej objektiv, aby se zjistilo, v čem je chyba a co musí dos servisu...

edit: ten clonovej simulátor se pohybuje po oblouku, ne od těla a k tělu, nenapsal jsem to jasně.

Re: Chybové hlášení na Nikonu D80

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 4. 2008 17:57
od Lukas.cobra
Dobře, díky za rady, zkusím to. Je ale divný, že to včera blblo jen při focení toho makra. Jinak foťák fungoval bez problémů.

Re: Chybové hlášení na Nikonu D80

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 4. 2008 23:42
od vlnek
myslím si že je to nějaká vada tohoto objektivu (nikkor 18-135) sám vlastním D80 i tento objektiv a občas se mi to stalo taky ,po nasazení jsem s obj. musel trochu zahýbat a teprve potom foťák obj. "uviděl".mám ještě n 18-70 a n 70-300vr.u nich tento problém nikdy nenastal.dokonce jsem o tomto problému četl na netu v nějaké diskuzi,ale už fakt nevím kde to bylo.možná že tady.18-135 jsem dlouhodobě půjčil kámošce co si koupila D40.tak uvidím jak bude fungovat.

Re: Chybové hlášení na Nikonu D80

Odeslat příspěvekNapsal: 1. 5. 2008 10:10
od Lukas.cobra
No, zkusím napsat do servisu Nikonu ať se k tomuto problému vyjádří a uvidíme. Tenhle objektiv se jim asi opravdu moc nepovedl. Jestli je těch případů víc... :-(

Re: Chybové hlášení na Nikonu D80

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 5. 2008 17:47
od 8j-j8
mám dojem, že by tam moh bejt někde špatnej kontakt...
zkus zkontrolovat ty kontaty na objektivu jestli nejsou zamáčknutý dovnitř, na jednom starym skle se mi to stalo.

Re: Chybové hlášení na Nikonu D80

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 5. 2008 18:53
od friggo
To jsou ty plastový bajonety... :D

Re: Chybové hlášení na Nikonu D80

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 5. 2008 19:26
od Lukas.cobra
Tak se mi ozvali z Nikon podpory. Že prej kontakt nebo samotné CPU je poškozené a objektiv je nutné poslat do servisu na opravu. Takže ho budu muset poslat na reklamaci :-(