Poněkud opožděně dávám pár fotek z loňské dovolené ve Vietnamu s tokijským a šanghajským stopoverem. Je toho poměrně dost, budu se snažit to maximálně zestručnit.
První zastávkou v rámci 48 hod. stopoveru na cestě do Vietnamu bylo Tokio. Dá se říci, že to rozhodně není místo, které by tu zemi reprezentovalo. Ze starší zástavby se nedochovalo téměř nic, ulice jsou jedna jak druhá, je tam jen několik málo pamětihodností. Jednou z nejznámějších je tokijská věž inspirovaná Eiffelovkou nacházející se ve čtvrti Minato, v noci pěkně osvětlená s tím, že se barvy průběžně mění.

Další známou pamětihodností je komplex císařského paláce se zahradami. Ale nečekejte žádný zázrak, komplex byl prakticky celý zničen za války a hlavní císařský palác je vlastně novostavbou z šedesátých let, která je navíc na jiném místě než byly původní budovy. Zachovaly se i některé starší stavby, vesměs mimo původní hlavní komplex budov, které snad jediné stojí z celého areálu za zmínku.

V Tokiu bychom neměli vynechat náštěvu Svatyně Meidži, je to hlavní šintoistická svatyně, ale i tady se jedná o budovy postavené v 20. století. Více než architektura těch staveb mě zaujala pravá japonská svatba, tady jsem si dovolil porušit svou zásadu že nefotím neznámé lidi bez dovolení, ale nebyl jsem sám.

Hanoi je úplně jiné město, hodně rozmanité a má své kouzlo. Je také z velké části zachovalé a ve vietnamských městech je hodně patrná evropská stopa z koloniálních dob. A po setmění město opravdu žije, plno turistů - naprostá většina z Evropy, USA a Austrálie. Vietnam je levná země a turisté si to opravdu užívají.

Jezero Trúc Bạch vypadá na fotkách velmi pěkně, jsou kolem něj restaurace a kavárny, ale skutečnost je bohužel horší. Tady je snad nejvíc vidět že nejsme ve vyspělé zemi a voda je velmi silně znečištěná.

A ještě toto stojí za vidění v Hanoji, vietnamský dálkový expres opravdu projíždí po těchto kolejích, po nich jsme se nočním vlakem přesouvali do Hue.

Severní Vietnam má hodně míst co stojí za návštěvu, my ještě stihli Halong Bay.

Je to výlet na celý den, ale nijak náročný. Strávíte ho na výletní lodi, trasa má několik zastávek na plavání nebo projížďku jeskyní.

Málo lidí ví, že vietnamští císaři nesídlili od začátku 19. století v Hanoji, ale v Hue. Toto město se nachází ve středním Vietnamu a před r. 1975 patřilo pod Jižní Vietnam. Po dobu jednoho a půl století bylo Hue nejdůležitějším městem Vietnamu, v té době jeho severní části Annamu. Za vietnamské války v 60. a 70. letech byl císařský komplex z velké části zničen, ale i to co zůstalo stojí za viděni.

Vietnamci se starají o své památky vzorně. Je to vidět ve městě, i zde v bývalém císařském městě. A to dokonce do té míry, že postavili přesnou repliku hlavního císařského paláce, původně vybudovaného ve 20. letech minulého století a který je zajímavým mixem evropské a vietnamské architektury.

A tady západ slunce nad Voňavou řekou v Hue.

Tato oblast je také známá výrobou známých vonných tyčinek:

Cestou do největšího města středního Vietnamu Danangu stojí za zastávku laguna Lap An.

A také průsmyk Hải Vân s výhledem na Danang.

Danang je moderní město s krásnými plážemi a hotely.

Pláž v Danangu mě připomínala Copacabanu, namísto Cukrové homole jsem se díval na Opičí horu. Odpoledne jsou pláže hodně zaplněny, dopoledne bývá klidnější.

Město nemá prakticky žádné památky, jedinou turistickou atrakcí kromě moře je Dračí most, o vikendech je možné vidět jak dračí hlava plive oheň a vodu.

Kousek od Danangu se nachází městečko Hội An a sem by měl zavítat každý, kdo chce ještě vidět kousek staré Asie. Je to město se zachovalou architekturou na seznamu památek UNESCO.

Saigon (oficiálně Ho Či Minovo Město) je největším vietnamským městem, oproti Hanoji je to úplně jiné město. Jakoby to byly úplně jiné země. Saigon tradiční Asii nepřipomíná vůbec v ničem a má daleko blíž k západní civilizaci.

Ikonické stavby z koloniální doby září v plné kráse.

Pro mě tou nejzajímavější pamětihodností je stavba ne až tak stará, bývalý Prezidentský palác, a to jak exteriér, tak interiér.

Na závěr alespoň jednu fotku z velmi krátké návštěvy Šanghaje. Tady jedna z ikonických budov Bundu.