Už dlhšie ma nebaví vlastniť aj kameru aj foťáky, premýšľal som nad niečím, čo by nahradilo oboje. Tak som pustil do sveta Fuji X10 spolu s kamerou a kúpil LX100.
Cez víkend som plánoval ísť do hôr, otestovať foťák, hodiť sem pár fotiek. Snehová kalamita ma prinútila v piatok vrátiť sa spod Donovalov späť do Bratislavy, takže mám len pár fotiek z venčenia psa.
Fotoaparát vyzerá pekne, škratu by som si nekúpil. Má takú funny krytku, ktorá sa ale nedodáva ako štandardná výbava, musel som si ten kúsok plastu s nápisom Leica kúpiť osobitne za 50 eur. Leica prišla na to, ako robiť biznis, vždy sa nájde niekto, kto to jej predražené haraburdie kúpi
Doteraz som nemal elektronický hľadáčik, trochu som sa ovplyvnený diskusiou bezzrkadlovky vs zrkadlovky bál, či sa s tým vôbec dá fotiť. No čo by sa nedalo, samozrejme že sa dá a oneskorenie hľadáčika je prekvapujúco malé, neobmedzovalo to ani pri fotení pobehujúceho psa (aj keď bulteriér nie ja žiadny bežec, skôr voľnoštýliar, nebude behať jak blázon).
Ostrenie je bleskové, pocitovo ešte rýchlejšie ako na 5DIII. Prekvapil ma tracking, nie ani tak v tom, že hnedého psa dokázal na bielom pozadí vcelku bez problémov sledovať, ale v tom, že keď mi pes ušiel zo záberu, prebehol okolo mňa, ja som sa za ním otočil a foťák sa automaticky zase správne lockol na psa, ktorého tak zo 2 sekundy nemal v zábere. Niečo také som nečakal.
Čo mi vadí -
4K video vie natáčať len 15 minút. Video vo formáte MP4 vo FullHD natáča len 20 minút. (50p) resp 27 minút (25p). Vo formáte AVCHD je to štandardných 30 minút.
Ostriaci krúžok sa blbo ovláda.
Objektív zúfalo nezvláda protisvetlo. Podarilo sa mi odfotiť aj takéto fialové hnusy:
Jedna z prvých fotiek v kancelárii v práci po kúpe foťáku odhalila náchylnosť na moire (mriežky na zosilňovači):
Jedna z výhod foťáku bez OVF by vraj mala byť tá, že vidno už v hľadáčiku, resp. na displeji, ako budú fotka alebo video vyzerať. Hlavne pri videu sa mi stávalo, že podľa displeja bolo všetko OK, ale keď som spustil natáčanie, tak zrazu obraz výrazne stmavol, musel som počas natáčania rýchlo zvýšiť ISO. Možno je odpoveď v príručke, tú som nečítal.
Čo mi vadí fakt že dosť, je chýbajúce dotykové ovládanie na displeji. Ani nie tak pri fotení, ako skôr pri natáčaní videa. Na kamere som bol zvyknutý ostriť ťuknutím na displej, heď sa spustil aj tracking na takto zvolený predmet, toto mi chýba.
Najnižšie ISO je 200.
Ale ako vravím, foťák vyzerá pekne
-- 31. 1. 2015 17:06 --Takto dopadlo kontinuálne ostrenie na ťarbavým krokom sa blížiaceho bulteriéra. Keďže ja som mal ísť na hory, priateľka so svojimi psami odišla k rodičom, mne to nevyšlo, musel som sa vrátiť, ostal mi na víkend len bulteriér, priateľkyne psy sú pohyblivejšie, akčnejšie, lepšie by som prevetral ostrenie.. Možno sa tu neskôr vrátim k reportu s doplňujúcimi informáciami.