Ahoj, předně... nevypadá to na vadu fotoaparátu, ale jen na chybně nastavený aparát/neznalost fotografa

Je potřeba se s foťákem "sžít", vyzkoušet různá nastavení pro různé situace. Sám mám jako druhý foťák Panasonic, obyčejný LS65 a když vím co nastavit, tak z toho dostanu pěkné obrázky. Samozřejmě, které odpovídají cenové kategorii.
K té kvalitě, Panasonic je znám svým horším postprocessingem (automatickou úpravou fotek) na vyšší citlivosti. To je bohužel jeho vlastnost.
Panasoniků mi prošlo rukama několik, začínal jsem na Ultrazoomu FZ7, tam třeba byla hraniční citlivost ISO 200. ISO 400 bylo téměř nepoužitelné, né snad z pohledu šumu na fotce, ale díky tomu, že se ho foťák snažil minimalizovat na co nejměnší hodnotu a dělal to tak, že fotku "ropatlával". Fotka pak ztrácela detaily, takže když jsem vyfotil například nějaký trávník, tak místo trávy jsem viděl rozpatlanou zeleň. Pravda, na fotce 9x13cm nebylo nic vidět.
Schválně jsem si stáhnul manuál pro tvůj foťák. Předně bych zkusil toto nastavení:
Nastavit foťák do režimu Běžný režim (symbol foťáčku)
a v tomto režimu nastavit... pomocí tlačítka MENU/SET
Rozlišení - 12Mpix
Kvalita - Jemný
Poměr stran: 4:3
i.ISO režim: OFF
Citlivost: 80, 100, maximálně 200
Vyvážení bílé: AWB nebo žárovka
AF režim: Zaostření s 1 zaostřovacím bodem (ikonka s malým obdelníčkem uprostřed)
Dále pak v pokročilém nastavení:
Přisvětlení AF: C-AF
i.EXPOZICE: OFF
Takže takhle bych já nastavil Panasonic pro focení v interiéru, kde není dostatek světla.
Samozřejmě k tomu bych zapnul blesk, buď s režimem potlačení červených očí nebo jen prostě zapnout blesk.
Zkusit a říct, jak to dopadlo

A fotit, tak že namířím foťákem na prcka, na jeho obličej, abych měl zaostřovací pole hezky uprostřed obličeje a fotit

A ještě nejlépe šmudlu zastavit