Snímky z Panasonic ZX1- co dělám špatně?

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod sona1 22. 3. 2010 01:59

Dobrý večer,
nechci po digitálu dokonalou fotku a automat mám ráda, ale:
koupila jsem Panasonic ZX1, ne bez rozmyslu, pročítala jsem dikuse, recenze, testy... A teď jsem dost zklamaná kvalitou snímků, vše je dost neostré. Ve srovnání se starým Kodak V603 (který měním proto, že dělá stále tmavší fotky, ani výměna baterie nepomohla), je ten rozdíl zjevný.
U obou je foceno automatickým režimem. U ZX1 jsem pak ze zoufalství :-) šla i do omezeného manuál. nastavení, ale bez zlepšení. Mrkněte prosím na fotky, obě jsou dělané od boku, tak prosím nesuďte kompozici atd, jen jestli někdo neví co nastavit u toho ZX1(moc toho nastavit nejde, ale u toho Kodaku V603 jsem nenastavovala nikdy nic a snímky dělá lepší nebo aspoň ostřejší).
Děkuji za reakce
Přílohy
000_0235.jpg
Starý Kodak V603
P1010024.JPG
ZX1
sona1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 22. 3. 2010 04:13

fotka je zaostrena na pozadie - skus pouzivat stredovy bod a mozno to bude lepsie...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tex086 22. 3. 2010 09:08

fotka má především nízkej čas (1/20) je to vidět na hlavičce dítěte, tzn. je zvolenej nějakej štatnej režim nebo automatika nepracuje správně. Vypadá, že je to focený bleskem, v tom případě by čas měl být min. 1/125.
tex086
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 22. 3. 2010 09:51

jak ti napisal tex086.

Cas 1/20 je prilis dlhy ...., panasoniky kompakty casto maju synchronizacni cas na blesk az 1/60 co je ties dost zle na fotenie deti, ale dasa (ale neviem presne aky je synch cas u ZX1).

Mne to vyzera tak, ze bol zapnuty nejaky "fill in flash", alebo nieco obdobne. Daj si tam uplnu automatiku ;).
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sona1 22. 3. 2010 10:06

Dobrý den, děkuji za dosavadní reakce,
tohle na plnou automatiku právě bylo, z informace o fotce: ISO 400, čas 1/20, blesk off.
Soňa
sona1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod janfran 22. 3. 2010 10:21

Nechápu, proč je podle exifu vypnutý blesk, když na fotce je evidentně použit...to dělá ten Panasonic vždycky?
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan_Tomanek 22. 3. 2010 10:44

souhlasim s tim ze ta neostrost je zpusobena casem 1/20s a castecne i vyssi citlivosti, je to foceno v podvecer v byte, zdroje svetla jsou okno a nejake prisvetleni mistnosti, v tom pripade nechapu ten cas
Naposledy upravil Jan_Tomanek dne 22. 3. 2010 10:56, celkově upraveno 1
Nikon D3 prodano -> Hasselblad 503 CX, D300 + nejaka skla, Mamiya 645, Fujifilm Neopan 100 Acros, Fujifim Velvia 50
Jan_Tomanek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sona1 22. 3. 2010 10:47

To Janfan: Teď jsem udělala pár pokusů, kdy jsem nuceně blesk vypnula a vylezly z toho snímky stejného typu jako jsem poslala ukázku, v autorežimu blesku je to o něco světlejší a vybledlejší, ale nejedná se o výrazný rozdíl.
Blesk nuceně vypnutý, jinak plnoautomat: 1/5, 1/6, ISO 400.
S bleskem, plnoautomat 1/30, ISO 320, 400.
ALE HLAVNĚ JE TO POŘÁD NEOSTRÉ, rozšuměné či co, s bleskem i bez blesku.
Soňa
sona1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tex086 22. 3. 2010 12:10

teda já ten foťák neznám, ale jsem rád, že ho nemám :-) Pokud bude nastavovat tyhle časy a ISO, tak ty fotky vyjdou blbě vždycky. Je třeba ho donutit, aby v režimu blesku bylo ISO 100 a čas nešel pod 1/60.
tex086
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 22. 3. 2010 13:48

Ahoj, předně... nevypadá to na vadu fotoaparátu, ale jen na chybně nastavený aparát/neznalost fotografa :) Je potřeba se s foťákem "sžít", vyzkoušet různá nastavení pro různé situace. Sám mám jako druhý foťák Panasonic, obyčejný LS65 a když vím co nastavit, tak z toho dostanu pěkné obrázky. Samozřejmě, které odpovídají cenové kategorii.

K té kvalitě, Panasonic je znám svým horším postprocessingem (automatickou úpravou fotek) na vyšší citlivosti. To je bohužel jeho vlastnost.

Panasoniků mi prošlo rukama několik, začínal jsem na Ultrazoomu FZ7, tam třeba byla hraniční citlivost ISO 200. ISO 400 bylo téměř nepoužitelné, né snad z pohledu šumu na fotce, ale díky tomu, že se ho foťák snažil minimalizovat na co nejměnší hodnotu a dělal to tak, že fotku "ropatlával". Fotka pak ztrácela detaily, takže když jsem vyfotil například nějaký trávník, tak místo trávy jsem viděl rozpatlanou zeleň. Pravda, na fotce 9x13cm nebylo nic vidět.

Schválně jsem si stáhnul manuál pro tvůj foťák. Předně bych zkusil toto nastavení:
Nastavit foťák do režimu Běžný režim (symbol foťáčku)
a v tomto režimu nastavit... pomocí tlačítka MENU/SET
Rozlišení - 12Mpix
Kvalita - Jemný
Poměr stran: 4:3
i.ISO režim: OFF
Citlivost: 80, 100, maximálně 200
Vyvážení bílé: AWB nebo žárovka
AF režim: Zaostření s 1 zaostřovacím bodem (ikonka s malým obdelníčkem uprostřed)

Dále pak v pokročilém nastavení:
Přisvětlení AF: C-AF
i.EXPOZICE: OFF

Takže takhle bych já nastavil Panasonic pro focení v interiéru, kde není dostatek světla.
Samozřejmě k tomu bych zapnul blesk, buď s režimem potlačení červených očí nebo jen prostě zapnout blesk.

Zkusit a říct, jak to dopadlo :-) A fotit, tak že namířím foťákem na prcka, na jeho obličej, abych měl zaostřovací pole hezky uprostřed obličeje a fotit :) A ještě nejlépe šmudlu zastavit :)
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sona1 22. 3. 2010 15:24

To Kelav:
Hurá, hurá!!! To jsem potřebovala vědět.
Jsem ráda, že chyba nebyla na straně fotoaparátu:-)
Teď už jsem s výstupem spokojená. Jen mě tedy překvapuje, že 4 roky starý plnoautomat si poradí zjevně líp (nikdy jsem nic nemusela nastavovat), než nový automat s kdejakou vychytávkou. Zde je auto režim asi úplně k ničemu, aspoň v interiéru.
DĚKUJU.
Soňa
sona1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 22. 3. 2010 15:57

Soňa: tak super, že to pomohlo... Mohla bys nám prosím ukázat výsledek? :-)
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 22. 3. 2010 17:44

tex086 píše:teda já ten foťák neznám, ale jsem rád, že ho nemám :-) Pokud bude nastavovat tyhle časy a ISO, tak ty fotky vyjdou blbě vždycky. Je třeba ho donutit, aby v režimu blesku bylo ISO 100 a čas nešel pod 1/60.

tie casy su preto take, aby bolo vidno aj trosku z pozadia
Zablesk trva kratko .. mozno 1/1000 sekundy (netusim) .. vsetko navyse je len na to, aby sa blesk trafil do expozicneho casu a aby sa trosku presvetlilo aj pozadie

Nastavenim na 1/60s sa stane to, ze sa zosnima len to co je osvetlene bleskom .. ostatne bude cierne a dieta bude vyzerat akoby vychadzalo z tunela. Ja osobne take zabery nemam rad. Vyjdite s nim radsej na svetlo...
Ak bez blesku a ISO 400 vychadza 1/5 sekundy, pri 1/60s + ISO 100 + blesk sa vonkajsie osvetlenie tekmer vobec neuplatni (teda len 1/60 povodneho svetla).

> Vyvážení bílé: AWB nebo žárovka
Pri blesku a WB ziarovka bude cely zaber do modra (ak to fotak automaticky neignoruje)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sona1 22. 3. 2010 17:59

Tak dávám ukázku po nastavení ISO 100, 1/60, blesk. Protože to vycházelo moc tmavě, tak nastaveno ještě exp. +1.
Oproti úvodní ukázce je to rozhodně mnohem mnohem ostřejší, ale v PC se stejně nemůžu ubránit dojmu, že ten 4 roky starý automat kreslí detaily lépe.
Co s tím? Nebo lepší to už v interiéru nebude???
Děkuji za reakce.
Soňa
Přílohy
P1010179.JPG
sona1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 22. 3. 2010 18:16

No, mně ta fotka nepřijde nikterak nedoostřená, nebo mázlá, podle mě je to adekvátní. Lepší to už asi moc nebude...

To že fotky vycházejí takhle je dle mého názoru způsobeno dvěma faktory. Jednak Kodak měl lepší světelnost objektivu na širokém konci (prakticky to znamená, že zkrz něj projde na čip více světla) to dělá hodně, a pak bylo na čipu "jen" 6Mpixelů. Což bylo podle mě tak akorát. Dneska výrobci cpou na maličkatý čim 2x tolik pixelů a výsledek je takový jaký leze z onoho Panasoniku.

Podle mě je to bohužel přemírou megapixelů v kombinaci s horším objektivem.

Snad bych doporučil zkusit ve foťáku nastavit zostření (pokud lze - najdeme v manuálu :-)) a pak by mohlo pomoct zmenšit fotky na oněch 6Mpixelů (2832 × 2128 bodů) a provést zostření snímku v adekvátním editoru. Tenhle postup ale nebude vést k nějakým závratným výsledkům.

K té ostrosti, pokud se takováto fotka vytiskne na klasický papír formátu 9x13 (10x15) tak nikdo nic nepozná, ostrost bude špičková. Bohužel takový je fakt.

Příště až se bude kupovat další foťák (až Panasonic morálně zastará), tak bych koukal po kompaktech, které budou mít co nejlepší světelnost objektivu, co největší čip a co nejméně megapixelů.

A pokud chceš opravu kvalitní fotky, tak jedině ušetřit na nějaký základní set zrcadlovky s objektivem. Otázka je, jestli to v rodině využijtete... Ikdyž mít v archivu kvalitní fotky rostoucího prcka, to by mohl být pro koupi zrcadlovky pádný důvod :-)
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Další stránka