Na fotenie polárnej žiary potrebuješ len foťák, ktorý dokáže fotiť s dlhým expozičným časom. Vhodný je aj režim "Bulb".
To by mali zvládať snáď všetky zrkadlovky, bezzrkadlovky aj profikompakty.
Za 13000 sa dajú kúpiť len tie najnižšie zrkadlovky s lacnými základnými sklami.
Tieto mávajú zvyčajne aj zbytočne okresané niektoré funkcie (no bulb by asi mali mať).
Ak sa pre nejakú rozhodneš, v prvom rade si daj pozor aby si si kúpil set so stabilizáciou: Canon aj Nikon ju v tele nemajú (Pentax áno) a aby ponúkli kokurencieschopnú cenu
(voči bezzrakdlovkám?), bývajú predávané aj so starými seťákmi, ktoré túto stabilizáciu nemusia mať.
Za tú cenu sa ale dá kúpiť aj niekoľko bezzrkadloviek. Síce tiež z tých nižších, ale aspoň nebývajú tak okresané.
Našťastie tam také chytáky so starými/nekvalitnými sklami nie sú, keďže bezzrakadlovky sú novší systém.
Napríklad táto sada:
Olympus PEN E-PL6 + 14-42 mm II R + blesk + 40-150 mm R černý + 8GB karta + brašna 110 + utěrka!- za 12 290 Kč nielenže obsahuje 2 objektívy a všetko potrebné pre začiatočníka bez foťáku
- obsahuje ale aj funkcionalitu
Live-bulb (toto majú asi len Olympusy), ktorá sa akurát tebe môže hodiť:
Pri fotení dlhým časom sa vtedy priebežne zobrazuje výsledný záber na displeji a možno sa rozhodnúť kedykoľvek skončiť s expozíciou (inak treba expozičný čas nastaviť)
PS: nad E-PL6 som voľakedy rozmýšľal aj ja, ale nakoniec som si kúpil (drahší) E-P5 (kvôli 5-smerovej stabilizácii a ovládaniu)