Zrcadlovka

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 11. 2016 23:33

Není divný, že když jsem si přinesl Olympus OMD E-M10 domů a začal s ním fotit, všechno mezi 1/80 a 1/250s bylo mázlý? Elektronická závěrka totiž není zapnutá v defaultním nastavení.
Když s ním fotím děti, klidně nastavuje 1/30s, jakoby se nechumelilo i v dětským režimu. Nebo bych měl omezit nejdelší čas závěrky?

...Tož tak ke Gancově neschopnosti nastavit si foťák. Dokud jsem neměl OMDčko doma, váhal jsem, když někdo tvrdil, že má použitelnější defaultní a automatické režimy. Dnes vím, že nemá.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod golem2 18. 11. 2016 00:32

[quote="Ganec"]
(tiež som ako prvé na zrkadlovke prepol JPG na RAW a prepol z "Auto" na prioritu clony)
Napriek hodnote ISO 125, ktorú foťák zvolil, bol výsledný záber máznutý - čo som predtým nevnímal a dozvedel sa až tu.
(či už sklopením zrkadla, uzávierkou, alebo foťák zvolil príliš krátky čas, sa už nedozviem)

Urobil si rozmazanu nie moc vydarenú fotku, tak to hodiš na zlú zrkadlovku. Fotil si to v rokline kde nesvietilo priame slnko a po asi 20 minutovom šlapaní, zaostrené na stromy v pozadí.

V tvojich rukách predmety ožívajú a robia si čo sa im chce. Ty si nastavil Av a ha.zel zrkadlovka zvolila ISO 125. Ak nemáš nastavené ináč, tak ISO sa pri Av nastavuje manuálne. Nepamatám si presne, ale mal si tam čas 1/25 a clonu 5,6. A k tomu si pleskne zrkadlom a potrasie zavierkou a zvolí dlhý čas len aby ti urobila máznutú fotku.
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 11. 2016 07:35

Ano, ISO buď manuálně nebo nastavit režim AutoISO.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 18. 11. 2016 07:40

No lenze Gancovi fotak nastavil velmi nizke ISO. Akurat by ma zaujimalo, kde presne je problem nastavit vyssie ISO. Fotak Ti predsa presne ukaze aku mas clonu, cas aj ISO a ak mas dojem, ze s tym casom nejrobis ostru fotku, ISO zvysis. EVF Ti sice ukazuje expoziciu, ale pokial viem, ani ten Ti dopredu nepovie ci bude fotka rozmazana, alebo nie. Problem je teda ten, ze Ganec si nevie nastavit expozicne parametre, ale to neriesi ani Olympus.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 18. 11. 2016 08:32

golem2 píše:zaostrené na stromy v pozadí
ostril som presne podľa odporúčaných zrkadlovkových postupov: zaostril som stredovým bodom na osobu, ktorú som chcel mať ostrú => namáčkol => zaostrilo => prekomponoval som => dotlačil spúšť

Práve preto nastal ten problém (vyskytujúci sa hlavne u zrkadloviek), kvôli ktorému som ten RAW do diskusie prikladal: nastal prepal, ktorý som v hľadáčiku vidieť nemohol!!! (keďže optický hľadáčik nezobrazuje náhľad výsledku)

Tak som do diskusie priložil tento RAW s otázkou, ako zachrániť tento záber od prepalov. Veď na to by RAW mal slúžiť!
A namiesto odpovede sa mi dostalo urážok (ako teraz, keď som sa tu snažil poradiť), že neviem fotiť .. a že neviem správne nastaviť foťák .. že je chyba len a len vo mne .. a voľakto si všimol aj to, že ten záber je roztrasený.

Ale keď už si načal problémy s ostrením: to je ďalší problém zrkadloviek, kvôli ktorým radšej preferujem bezzrkadlovky. A varujem pred lacnými zrkadlovkami, ktoré nemajú microadjustment, s ktorým by sa toto dalo aspoň trošku vylepšiť
(aj tak bude "náladovejšie" ako u kompaktov/bezzrkaldoviek)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod standavfr 18. 11. 2016 08:47

Ganec,on chce poradit jakou zrcadlovku,tomu snad rozumíš ne?Že ty neumíš a neznáš ani základy nastavení foťáku,natož zrcadlovky je všeobecně známá věc a je to tvůj problém,ne problém foťáku.
standavfr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 18. 11. 2016 09:20

Akoze poradit mu alternativu mi pripada v poriadku, ale mliet neustale dookola nieco o Olympusoch uz je trochu trapne.

Ganec: fotograf dokaze urobit zaber aj bez prepalov (so zrkadlovkou), dokazem to dokonca aj ja a to som skutocne amater, takze ak Ti niekto povie, ze problem je v tom ze nevies fotit a nastavit fotak, nie je to urazka, ale fakt.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 18. 11. 2016 09:34

Ganec píše:
golem2 píše:zaostrené na stromy v pozadí
ostril som presne podľa odporúčaných zrkadlovkových postupov: zaostril som stredovým bodom na osobu, ktorú som chcel mať ostrú => namáčkol => zaostrilo => prekomponoval som => dotlačil spúšť

Práve preto nastal ten problém (vyskytujúci sa hlavne u zrkadloviek), kvôli ktorému som ten RAW do diskusie prikladal: nastal prepal, ktorý som v hľadáčiku vidieť nemohol!!! (keďže optický hľadáčik nezobrazuje náhľad výsledku)

To, ze niekto nevie ako si nastavit blokaciu expozicie AF-L/AE-L pri prekomponovani ,t.j. ako sa ma spravat pri namacknuti spuste naozaj nie je problem, zrkadlovky :D
landov
Expert

Odeslat příspěvekod DUDISKO 18. 11. 2016 10:37

No.. 1/25 s pri túre a neznalosti forenia (uchop, ..) sa nečudujem.. Bolo to moje prve zrkadlo a ganec ho mal, sa mi zda, prvy krat v terene v ruke.. obkektiv 18-55 is (stabilizovany) a telo c500d program av a iso bolo tak nastavene.. Predtym sa fotilo mimo stromov (dostatok svetla) a cas sa neriesil.. Teda ked sa voslo do lesa nestacilo to.. A vznikol taky zaber.. Chyba gotografa.. Nic viac.. Ale to sme sa so zrkadlom zoznamovali a stane sa..
Prepaly.. To isté.. Zamerias na tmave miesto v zabere a cudujes sa že prepaly.. Skusenejsi zvilia kompenzaciu alebo zmknu expo na svetlejsie miesto (kedze bol nastaveny expo na prioritu stredu)
Ale to je nevedomostou nie fotakom.. Ani ja som to vtedy nevedel..

Ale k veci.. Skor by som hladal fotacik (aj kompakt) odolny na poveternostne podmienky (voda,chlad..). S dostatocne velkym cipom a kvalitnou (svetelnost a eliminacie neduhov) optikou
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Roman_Skamene 18. 11. 2016 10:44

DUDISKO píše:No.. 1/25 s pri túre a neznalosti forenia (uchop, ..) sa nečudujem.. Bolo to moje prve zrkadlo a ganec ho mal, sa mi zda, prvy krat v terene v ruke.. obkektiv 18-55 is (stabilizovany) a telo c500d program av a iso bolo tak nastavene.. Predtym sa fotilo mimo stromov (dostatok svetla) a cas sa neriesil.. Teda ked sa voslo do lesa nestacilo to.. A vznikol taky zaber.. Chyba gotografa.. Nic viac.. Ale to sme sa so zrkadlom zoznamovali a stane sa..
Prepaly.. To isté.. Zamerias na tmave miesto v zabere a cudujes sa že prepaly.. Skusenejsi zvilia kompenzaciu alebo zmknu expo na svetlejsie miesto (kedze bol nastaveny expo na prioritu stredu)
Ale to je nevedomostou nie fotakom.. Ani ja som to vtedy nevedel..

Ale k veci.. Skor by som hladal fotacik (aj kompakt) odolny na poveternostne podmienky (voda,chlad..). S dostatocne velkym cipom a kvalitnou (svetelnost a eliminacie neduhov) optikou

Ja si tu toto, s dovolenim, odlozim. Je to mimoriadne hodnotny prispevok. Urcite v buducnosti pride vhod.
Roman_Skamene
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 18. 11. 2016 11:06

Opět realita podle "Gance" :)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mpolan 18. 11. 2016 11:47

Moje rada je asi taková: ser na Gance a kup buď Nikon D3300 nebo Canon 1200/1300 D. Pro začátek se stabilizovaným seťákem, na krajinu a památky to stačí a na naučení se, jak s tím pořádně a hezky fotit taky. Na Nikon D3400 bych se vykašlal (oproti D3300 nemá nic užitečného navíc) a řada D5X00 je už nad limitem. Časem k tomu dokoupíš další objektivy, pokud budeš mít chuť a peníze. A za pár let třeba vyměníš tělo za větší, když tě to začne bavit.
Plusem pro tebe bude mnohem delší výdrž baterie a mnohem menší riziko, že ti foťák vyklouzne z ruky, protože zkrátka je za co chytit. Opět, nedej na kecy různých nefotičů a Ganců, že s bezzrcátkem nafotí 3000 fotek na jednu baterku, protože to jde v konkrétní a velmi specifické situaci. Ty takhle fotit zaručeně nebudeš. A můžu říci, že nenaštve nic více, než prázdný akumulátor ve chvíli, kdy chceš pořídit nějakou pěknou fotku.
Není důležité zvítězit, ale pořádně si to užít!
Mám o osm koleček víc!
mpolan
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka