Zdravím.
Potřeboval bych DLSR, protože fuji X20 mi přestává stačit.
Fotím hlavně přírodu - mraky, potůčky, kytky, hmyz (makro). Nejvíc ohnisek mám na 28(v přepočtu) - tedy 18 pro 1,5 crop. Odhaduji asi 30% z toho je makro (super makro na fuji x20). Samozřejmě fotím i všechno ostatní - architekturu, portréty, dovolené atd. Jedině nefotím snad street -tomu jsem ještě nepřišel na chuť.
Číst recenze a porovnání už mi nikam nevede.
Zkoušel jsem
nikon d5200 - moc dobře se to nedrží a ovládání je proti x20 krok zpátky. Ale má to dobrou cenu s obj.18-105
nikon d7100 trochu těžší a zdá se mi, že vyklápěcí display by mohl být fajn
canon 1200 - spíš bych chtěl na 7xx ale ten neměli. Tam kam bych si chtěl dát palec jsou dvě tlačítka. Prý to nemá takovou dynamiku obrazu jako ostatní.
Nikon d3300 - ovládání není moc fajn a prý to dělá jen 12 bit obrázky.
fuji x-t10 - drží se to divně (i se seťákem to padá na čumák) a xtrans RAW moc programy na upravovat neumí.
Sony a58 - z toho jsem měl divný pocit křečí v prstech.
Ještě bych rád zkusil pentax s2. Přijde mi to šikovný foťák - 2 rolery, stabilizace a další vychytávky. Moc se mi nezdá ten skládací seťák. Vím že objektivů atd na to je míň, ale zatím nepředpokládám, že bych je nějak masivně nakupoval.
Moje představa je tělo + seťák + pevné makro (90-105). To by bylo fajn kdyby se vešlo do 30 000.
Když ne, makro počká. Později bych rád ještě pevnou 35 nebo menší. Ještě později možná něco >= 200. Foťák bude nový (žádný bazar - leda že by tady někdo udělal dobrou nabídku ).
Poradíte mi na co si dát pozor, podle čeho vybírat? U nás toho na výběr moc není, tak musím do Prahy - Megapixel, Škoda.
Předem díky.
-- 18. 9. 2015 20:04 --
Dost zábavné je číst různá porovnání na internetu. Každý to vidí trochu jinak a názory a priority jsou docela často protichůdné.
Ideální foťák si podle recenzí prostě nevyberu, takže to bude hodně o kompromisech. Dost možná je to úplně jedno co vyberu ve velikosti čipu co mají DLSR, protože v kategorii nových to všechno bude lepší než pokročilý kompakt (fuji X20)???
Nicméně za každý postřeh a názor předem děkuji.