od Dolgor 9. 12. 2014 20:52
cport, přidej si tam ...ani stativ. Pevná skla nejsou pro každého a mně Kaapa připadá spíš jako člověk, který si cení univerzálnosti a pohodlí zoomu. Dost to chápu, protože také raději fotím s Nikkorem 17-55/2,8, než bych přehazoval 35 za 50 nebo 85. Pevná skla používám tam, kam chodím častěji / při opakujících se příležitostech. Vždycky vezmu jen jedno a jiné než předtím, mám jiné fotky a ušetřím si nervy a čas s přehazováním.
Fujifilm by teď měl mít víc f/2,8 skel s utěsněním, není to ale samozřejmě žádná láce. Obecně si myslím, že utěsnění se zvlášť v případě objektivů přeceňuje. Při troše opatrnosti se ani neutěsněnému objektivu nic nestane, já jsem tedy zatím žádný nepromočil a to mi několikrát z foťáku tekla *****ážená voda z nočního focení proudem (nikkor 16-85VR, Tokina 12-24/4).
Kaapa, podle mne ti Pentaxáci radí dobře, ale můj tip je, že nejvíc by ti pomohlo, kdybys zlepšil techniku focení. Tzn. víc přemýšlet o nastavené cloně a o udržitelnosti expozice, možná i o správném zaostření. Mám podobný senzor v D7000 jako ty v K5 a dělá fotky naprosto srovnatelné s Fuji X-E1, X-T1, se kterými mám zkušenost. Čili obrazová kvalita je podle mého názoru pořád na špici APS-C systémů (DR, barvy, šum), jen je tu mírně nižší rozlišení. Upgrade na novější tělo ti spíš než v kvalitě obrazu pomůže zlepšenou funkčností toho kolem, ale na povedených fotkách rozdílů mnoho nenajdeš. ...Jinak k tomu Fujifilmu. Mám trošku výhrady k automatickému stanovení expozice, někdy k barvám, nebo chování v extrémech (světla, stíny) u Fuji X-E1/T1, ale obecně bych řekl, že novější Fuji foťáky (X-T1, X-A1...) jsou méně náročné na pozornost fotografa než běžná zrcadlovka, prostě jsou víc jako automatický kompakt. Soudím podle úspěšnosti focení, když to dám někomu z rodiny. Pro mne osobně je to prašť jako uhoď, protože svou DSLR ovládám celkem bez přemýšlení.
-- 9. 12. 2014 20:56 --
Kaapa, a ještě k té Sony A7. Mně se ten foťák moc líbí, ale 28-70/3,5-5,6 není adekvátní objektiv. Když už tak 24-70/4, ale ani ten není bez kompromisů, Sony má co dohánět. Proti tomu Fujinon 18-55/2,8-4 je vynikající sklo z rohu do rohu na všechny clony a bokeh také není špatný. Jediná výraznější slabina je protisvětlo.