Souhlasim s tim, ze telo K5 by mylo byt na krajinku v pohode, K5-II ma lepsi AF coz u krajinky neni zadne vyrazne plus. Mam podobne pozadavky jako tazatel a postupem casu pri pouzivani K-5 II muzu doporucit tohle:
Pentax 16-45/4 - strasne moc zalezi na stavu, tenhle pouzivam jako univerzal skoro stale, ma dobre rozliseni pri vsech ohniscich a clonach v cele plose, nema SDM, ale ostri rychle a nema se co pokazit. Minimalni clona 4 na krajinku neva... treba tahle fotka je tim focena...
http://1x.com/photo/797814/all:user:519026Planuju koupit malou a levnou 35/2,4, ktera by mela nahradit velkou 16-45/4 a castecne i 50/1,7 pro takovy to vecerni courani mestem apod.
Pak je samozrejme mozne premyslet o Sigme 18-35/1,8, ale po tom co ctu jenom o problemech s ostrenim, tak bych ji asi vynechal. No a zbyva Ltd 20-40, ktera vypada dost super, maly, lehky, WR, na siroko i celkem svetelny, dost drahe - proto jsem skoncil u bazarove 16-45 za 5K. Jinak mi 20-40 prijde asi jako nej reseni...
Pak je dobry Pentax FA50/1,7 - tohle neni moc univerzalni sklo, ale fotky dela fajn, lepsi nez 50/1,4.
No a pak jeste muzu s klidem doporucit starou makro 50/4, tam mam pocit, ze se mi obcas fotka proreze z monitoru, snad pres 20 let stary sklo, ale teda respect...
Prekvapive jsem dost spokojeny i s 50-200WR, mozna jsem mel stesti na kus. Setak 18-55 je o nicem.
Ten 16-50/2,8 jsem puvodne chtel, pak jsem videl jeho rozliseni na digizone a neni mi jasne, proc by zrovna tenhle objektiv mel nekdo koupit, kor za ty penize - tenhle se pentaxu imho fakt nepovedl.