cport - taky si myslim ze to nebude telem K-5. Uprimne tomu objektivu neverim a nejsem ani trochu nadseny. Hodne aberuje za slunneho dne a to si myslim objektiv za tyhle penize vazne nemusel. Ostrost je slabsi, snad jen ve stredu snimku je to lepsi, ale zadna hitparada. Libi se mi ta Fuji, ale to uz vis i z jineho fora

tam jsme to myslim probrali dost. Asi zustanu u te K-5 a poridim si pevny objektiv HD DA15 nebo FA43. Taky ten HD DA20-40 nemusi byt spatny, libi se mi jeho velikost.
-- 6. 12. 2014 10:59 --Itokar - Nebojim se napsat ze K-5 v kombinaci s 16-50 je na street foto slabsi jak Sony rx100 mII Sonka ten obraz urcite sidi tak aby se na monitoru libil, ale ty detaily tam proste jsou. Na landscape foto myslim zas tak dobra neni, ani byt nemuze, ale taky jsem to nikde netvrdil ze je. Nebo je chyba ve me, nevim, rad bych zjistil proc nemam vystup jaky bych si pral od tehle sestavy.
-- 6. 12. 2014 11:06 --bob222 a Ondrej Bobek - vystup z A7R se mi moc libi, pockam na dalsi verzi tela a taky musim nasetrit na prime objektivy

Fuji je super telo a ve spojeni s kvalitnim objektivem musi fotit bezvadne cokoli.
-- 6. 12. 2014 11:13 --Petr Lunak - Nikon D3300 super stroj, souhlasim! Libi se mi Pentax ergonomie a kvalita provedeni, rad bych zustal verny ale zase nechci prijit o nervy a X hezkych fotek kvuli necemu co proste nefunguje asi dobre spolecne. Mozna je chyba ve me

vsechno je mozne.. Tady kde fotim je vazne weather sealed potreba, normalni fotoaparat by dlouho nevyderzel. V lete hodne prachu a v zime vlhko + mraz. Paradox je ze DA 16-50 je prime objektiv

ale...
-- 6. 12. 2014 11:16 --lotrando - souhlas, jaky objektiv na K-5?
-- 6. 12. 2014 11:21 --FotoABC - zarazeny jsem taky to mi ver

mozna jsem se na zacatku nevyjadril zas tak presne a uplne. Kdyz jsem byl v lete v Kalifornii a fotil s Pentax K-5 16-50 + Sony rx100 mII tak po nahrani fotek do laptopu jsem byl hodne prekvapeny jaky je rozdil v osrosti fotografii. Nejsem 100% "krajinkar" a proto mam 16-50 jako univerzalni sklo. Vetsinou beru Pentax na plaz kde je vyssi vlhkost, prach atd. nebo na delsi trip nekam do hor. Fotim prakticky vsechno mozne, nejvice street, landscape, wild life a portrait foto. Drive jsem fotil jenom reklamni a produktove foto, taky modelingove booky

Chci ted tahat jen mnohem lehci/mensi vybavu s dobrym vystupem + 2 skla max. Vim ze to je malo, ale na to moje foceni to staci!

Doporucujes tedy neprodavat K-5 ale spise se zbavit DA 16-50 a nahradit HD DA15/HD nebo DA20-40 + FA43?
-- 6. 12. 2014 11:26 --bob222 - prsokolit se necham rad, proto pisu sem

JPG neni slabsi, je nepouzitelny! Vyzkousim to pevne sklo a doufam ze se to zmeni, ta DA 16-50 mi vazne nesedi a boli me i ruce!
-- 6. 12. 2014 11:32 --feanoor - K-5 je myslim fajn, dynamicky rozsah je take v poradku, ale ten procesor je uz preci jen limujici na dnesni pozadavky na kvalitni fotografii. Mozna se pletu, ale zase proc by Pentax dal produkoval dalsi tela, kdyz by K-5 byl mistr sveta ve sve tride, to uz bohuzel neni. Jinak ergonomie, design + logicke ovladani je to co me porad u neho drzi

Sony asi jen to Rko, ale to jsem jiz popisoval vyse, nema smysl bez prime objektivu, ale to same je Fuji bohuzel.
-- 6. 12. 2014 11:37 --Callgaro - zajimavy nazor, premyslim o tom co jsi napsal. Nefotim moc casto do RAW a tady je asi zdroj te neostrosti u JPG, ale zase co jsem se dival do galerie K-5 a DA 16-50 na dpreview, tak dost casto v komentu po fotografii bylo wtf...