Ganec: vezmi prosím na vědomí, že sem se chodí informovat lidi, kteří opravdu netuší jaký je rozdíl mezi zrcadlovkami a bezzrcátky a myslí si, že jsou tady psychicky normální zkušení fotografové, od kterých se dozví důležité věci.
No a dozví se tady, že zrcadlovky mají neřešitelný problém s nepřesným ostřením, zatímco bezzrcátka ostří přesně. Takhle se to dozvědí jako jedinou informaci o automatickém ostření.
Je to hodně podobné jako kdyby se dozvěděli, že pokud se chtějí po vlastní ose dopravit třeba k moři do Itálie, tak u automobilu je riziko, že jim dojde benzín a široko daleko žádná benzínová pumpa. Zatímco pokud pojedou na koloběžce, benzín jim dojít z principu nemůže.
Ne, že by to nebyla pravda, ale jako rada na téma jak se dopravit do Itálie k moři je to pro naprosto drtivou většinu lidí prakticky nepoužitelné a velmi zavádějící. Zajisté existují lidé, co dokáží dojet do Itálie na koloběžce, K.H. Mácha tam došel pěšky a Forrest Gump by to zvládl levou zadní , ale přesto jako hlavní informace pro lidi to prostě je blbost.
No a Ganče, ty máš vzácný dar neustále psát příspěvky typu že koloběžce nemůže dojít benzín. Pokud tuhle informaci budeš tlačit široké populaci, vážně hrozí, že se najde dost lidí, co si řeknou že holt je to zkušenost od zkušeného cestovatele, který prostě ví, že na cestě do Itálie vůbec nejsou benzínové pumpy a že to fakt asi nejde tam jet autem a koloběžka je nakonec lepší, než jít pěšky.
Protože evidentně Ti chybí schopnost podávat informace adekvátní, máš jedinou možnost - srovnávat to s praxí. Tudíž pokud bys měl pravdu, nebyl by problém, abys s bezzrcátkem, o kterém tolik víš, měl opravdu větší procento správně zaostřených fotografií, než obdobně zkušený člověk se zrcadlovkou, no a měla by to být samozřejmě neojedinělá, ale běžná zkušenost. Měl by být plný internet zkušených zrcadlovkářů, kteří se celkem běžně pochvalují, jak poté, co si koupili bezzrcátko, se jim rozšířily možnosti fotografovat, jelikož zaostří tam, kde jim zrcadlovka selhávala.
Máš tady třeba Petra Luňáka, který ukazuje fotky s obtížnějším zaostřením, takže Ganec, ukaž minimálně totéž a pak i to, co Lu%nák nezvládne.
Dobře, můžeš říci, že on je zkušený, tak aspoň překonej nějakého patlala, který moc fotit neumí, třeba mě.
Já mám v těchto situacích obykle více správně zaostřených fotek, než odpadu:
http://www.tomx.eu/Fotky/ZOO/DSC_6360_1.jpg
Ganec, jak je to s Tebou, máš takovéhle fotky správně zaostřené všechny, protože bezzrcátko nemá FF/BF a už dávno má tracking a poslední, které nestíhalo byl E-P3, takže teď už tohle zvládáš bez odpadu? Ukaž nějakou sérii, kde podle exifu bude jasné, že to šlo sekundu po sekundě, několik zasotřených snímků za každou sekundu.
-- 23. 9. 2014 10:18 --
Hele, já nezakrývám, že to není úplně ideální:
http://www.tomx.eu/Fotky/ZOO/D300_ZOO_Letovky_02.jpg
To je 7 let stará D300, 7 let starý foťák už bezzrcátka určitě v pohodě překonaly, ne? A vidíš, že tady dokonce minimálně v polovině případů to ulítnulo hodně nebo aspoň trošku v tom výřezu z velkého rozlišení při cloně F4. Něco jsem možná zvoral já, něco byl nedostatečný výkon foťáku. Hele, tak s nejmodernějším Olympusem dáš všechny správně zaostřené, ne? To by bylo, abys 7 let starý Nikon nepřekonal, co? A prosil bych velmi intenzivně, aby ta malá hloubka ostrosti byla fakt zřetelná, jo? Žádná F8 nebo F11, to umí každej blbec.
A když je fakt blbec, tak mu vyjdou tak dlouhý časy, že ..... no viděli jsme to co se při tom pohybu pak stane.