1. Digitální zrcadlovka

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 9. 2014 11:11

Ganec: vezmi prosím na vědomí, že sem se chodí informovat lidi, kteří opravdu netuší jaký je rozdíl mezi zrcadlovkami a bezzrcátky a myslí si, že jsou tady psychicky normální zkušení fotografové, od kterých se dozví důležité věci.

No a dozví se tady, že zrcadlovky mají neřešitelný problém s nepřesným ostřením, zatímco bezzrcátka ostří přesně. Takhle se to dozvědí jako jedinou informaci o automatickém ostření.

Je to hodně podobné jako kdyby se dozvěděli, že pokud se chtějí po vlastní ose dopravit třeba k moři do Itálie, tak u automobilu je riziko, že jim dojde benzín a široko daleko žádná benzínová pumpa. Zatímco pokud pojedou na koloběžce, benzín jim dojít z principu nemůže.
Ne, že by to nebyla pravda, ale jako rada na téma jak se dopravit do Itálie k moři je to pro naprosto drtivou většinu lidí prakticky nepoužitelné a velmi zavádějící. Zajisté existují lidé, co dokáží dojet do Itálie na koloběžce, K.H. Mácha tam došel pěšky a Forrest Gump by to zvládl levou zadní , ale přesto jako hlavní informace pro lidi to prostě je blbost.
No a Ganče, ty máš vzácný dar neustále psát příspěvky typu že koloběžce nemůže dojít benzín. Pokud tuhle informaci budeš tlačit široké populaci, vážně hrozí, že se najde dost lidí, co si řeknou že holt je to zkušenost od zkušeného cestovatele, který prostě ví, že na cestě do Itálie vůbec nejsou benzínové pumpy a že to fakt asi nejde tam jet autem a koloběžka je nakonec lepší, než jít pěšky.

Protože evidentně Ti chybí schopnost podávat informace adekvátní, máš jedinou možnost - srovnávat to s praxí. Tudíž pokud bys měl pravdu, nebyl by problém, abys s bezzrcátkem, o kterém tolik víš, měl opravdu větší procento správně zaostřených fotografií, než obdobně zkušený člověk se zrcadlovkou, no a měla by to být samozřejmě neojedinělá, ale běžná zkušenost. Měl by být plný internet zkušených zrcadlovkářů, kteří se celkem běžně pochvalují, jak poté, co si koupili bezzrcátko, se jim rozšířily možnosti fotografovat, jelikož zaostří tam, kde jim zrcadlovka selhávala.

Máš tady třeba Petra Luňáka, který ukazuje fotky s obtížnějším zaostřením, takže Ganec, ukaž minimálně totéž a pak i to, co Lu%nák nezvládne.
Dobře, můžeš říci, že on je zkušený, tak aspoň překonej nějakého patlala, který moc fotit neumí, třeba mě.
Já mám v těchto situacích obykle více správně zaostřených fotek, než odpadu:
http://www.tomx.eu/Fotky/ZOO/DSC_6360_1.jpg
Ganec, jak je to s Tebou, máš takovéhle fotky správně zaostřené všechny, protože bezzrcátko nemá FF/BF a už dávno má tracking a poslední, které nestíhalo byl E-P3, takže teď už tohle zvládáš bez odpadu? Ukaž nějakou sérii, kde podle exifu bude jasné, že to šlo sekundu po sekundě, několik zasotřených snímků za každou sekundu.

-- 23. 9. 2014 10:18 --

Hele, já nezakrývám, že to není úplně ideální:
http://www.tomx.eu/Fotky/ZOO/D300_ZOO_Letovky_02.jpg
To je 7 let stará D300, 7 let starý foťák už bezzrcátka určitě v pohodě překonaly, ne? A vidíš, že tady dokonce minimálně v polovině případů to ulítnulo hodně nebo aspoň trošku v tom výřezu z velkého rozlišení při cloně F4. Něco jsem možná zvoral já, něco byl nedostatečný výkon foťáku. Hele, tak s nejmodernějším Olympusem dáš všechny správně zaostřené, ne? To by bylo, abys 7 let starý Nikon nepřekonal, co? A prosil bych velmi intenzivně, aby ta malá hloubka ostrosti byla fakt zřetelná, jo? Žádná F8 nebo F11, to umí každej blbec.
A když je fakt blbec, tak mu vyjdou tak dlouhý časy, že ..... no viděli jsme to co se při tom pohybu pak stane.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 23. 9. 2014 12:49

FotoABC píše:evidentně Ti chybí schopnost podávat informace adekvátní
Moje informácie sú adekvátne, len ty ich nedokážeš nestranne pochopiť, lebo ich vnímaš čiernobielo
(oficiálne sa tento sebaklam nazýva "nepravá" alebo "falošná dichotómia")

Podľa teba:
- ak jeden foťák ostrí presne -> z toho ti vyplýva že ten druhý ostrí nepresne
- ak je jeden foťák v niečom lepší ako druhý -> z toho dedukuješ že ten druhý je nepoužiteľný

Chápeš vôbec aký je rozdiel v slovnom spojení "máš väčšiu istotu" a opakom slovného spojenia "vždy sa to pokazí, je to celé zle"?

FotoABC píše:To je 7 let stará D300, 7 let starý foťák už bezzrcátka určitě v pohodě překonaly, ne?
No zabudol si dodať že:
- k tomu si použil novší objektív, ktorý stojí 60000 Kč a váži jedenapol kila
- odvtedy sa zrkadlovky Nikon vôbec v ostrení nezlepšili a ten istý AF modul používajú aj dnes

reign píše:Problém je taky v ceně objektivu ekvivalentního zrovna k tomu Canonu 70-210/4L . To by musel být cca 50-150/2,8
Ten objektív je síce fajn za dobrého svetla .. no nemôžeš porovnávať F4 a F2.8 objektívy:
- svetelnosť F4 nie je bohviečo, to už je skoro ako setový telezoom (ktorý býva navyše stabilizovaný)
- keby si ten objektív vyskúšal v hale, nenafotil by si ani to čo ja so (zastaralou) E-P3 a pevnou 45-kou
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BigglesO27 23. 9. 2014 13:24

Bez urážky, ale to cos nafotil ty, by se dalo i "mobilem"...takže prosím, a to velmi, podpoř vždy své tvrzení SVOJÍ fotkou, aby dotyčný věděl, jaká kapacita mu radí a co tedy je radilem považováno za adekvátní výsledek. Nejspíše se tak (obecně) vyhneme mnoha o co plamennějším, tak o to zbytečnějším diskuzím...
BigglesO27
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 23. 9. 2014 13:30

Na Gancovu obranu musím poznamenat, že on příklad adekvátní fotky uvedl - byl to medvěd, focený na desetinu, který nade vší pochybnost prokázal možnost fotit oprava: pohyb (původně zde bylo "sport") bezzrcátkem za nedobrého osvětlení.
Naposledy upravil Melancholický Trol dne 23. 9. 2014 13:40, celkově upraveno 1
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 23. 9. 2014 13:37

...pokud se sportem rozumí běh před medvědem...
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gamut 23. 9. 2014 13:46

Ganec píše:
reign píše:Problém je taky v ceně objektivu ekvivalentního zrovna k tomu Canonu 70-210/4L . To by musel být cca 50-150/2,8
Ten objektív je síce fajn za dobrého svetla .. no nemôžeš porovnávať F4 a F2.8 objektívy:
- svetelnosť F4 nie je bohviečo, to už je skoro ako setový telezoom (ktorý býva navyše stabilizovaný)
- keby si ten objektív vyskúšal v hale, nenafotil by si ani to čo ja so (zastaralou) E-P3 a pevnou 45-kou

Chtěl jsem původně napsat, že Gance chápu, že vše je o nárocích. Takže má určitě japonec na snímku asi jiné názory jak Ganec. Ovšem s tou světelností mi to nějak nepasuje. Za prvé nemělo být spíš 70-200/f4 L? A za druhé pokud jde o světelnost a halu, tak mi jistě Ganec řekne na jakou světelnost je focený druhý i první snímek. Tedy pokud chápu správně jeho vyjádření že s F4 nejde v hale téměř fotit, natož jeho oblíbený stolní tenis.
Japonec.jpg

Sved.jpg
Gamut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod IvanGS 23. 9. 2014 14:20

Trochu se mi v té osobní diskusi ztrácí podstata a to mne tohle téma dost zajímá. Asi mi nezbývá, než se obrnit, vzít si papír a tužku (abych mezitím nezapomněl poslední srozumitelnou radu) a několikerým prokousáním tématem získat to, kvůli čemu jsem se do téhle džungle pustil...:-)
To neexistuje nějaká jednoduchá úvodní rada? Chápu, že každá zrcadlovka v dané cenové skupině má svá více či méně drobná pro a proti, která začátečník stejně není schopen zhodnotit, nevzdalujeme se ale diskusí o nich od jednoduššího prvotního doporučení?
Třeba v jednom příspěvku jsem zachytil, že všechny zrcadlovky budou fotit dostatečně kvalitně, pokud to člověk bude umět, ale důležitým parametrem je ergonomie a ovládání. To se mi líbí, snad proto, že je to jednoduché :-) . Ale je to opravdu tak? Může člověk začít tím, že zajde do obchodu, osahá si víc foťáků, na které bude mít, bez ohledu na značku a z těch, které mu budou držením a ovládáním vyhovovat, může vybírat podle dalších parametrů?
IvanGS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BigglesO27 23. 9. 2014 14:23

Obecně ano, dá se říci, že foťáky obdobné cenové hladiny fotí podobně kvalitně a tedy, že rozhodující může být ergonomie. Není nic protivnějšího než si lámat při focení prsty, či do nich dostávat křeč...
BigglesO27
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 9. 2014 14:28

Ganec:
"No zabudol si dodať že:
- k tomu si použil novší objektív, ktorý stojí 60000 Kč a váži jedenapol kila
- odvtedy sa zrkadlovky Nikon vôbec v ostrení nezlepšili a ten istý AF modul používajú aj dnes"

2 řádky tvrzení a 3 blbosti.

"si použil novší objektív"
- ne, tento objektiv začali vyrábět v roce 2002, Nikon D300 až o 5 let později:
http://www.dpreview.com/lensreviews/nik ... 2p8_vr_n15

ktorý stojí 60000 K
- na tomtéž odkazu bylo uvedeno, že stával (teď už se nevyrábí) 1700 USD, což rozhodně není 60000 Kč. Já ho kupoval nový zlevněný, dovezený z Tokia za 25 000 Kč. V bazaru mají ještě lepší ceny. Co koukám, tak Olympus M.Zuiko 40-150/2.8 stojí 1500 USD.

odvtedy sa zrkadlovky Nikon vôbec v ostrení nezlepšili
Kardinální blbost. Pokud o tom chceš psát, tak si laskavě si nastuduj kolik zásadních změn AF modulu v rámci typového označení Multi CAM 3500 proběhlo. Několikrát bylo ohlášeno zásadní zlepšení a když mám na krku D300 a D7100, tak ho v té D7100 vnímám víéce, než zřetelně pokud po minutě střídám těla na stejný motiv. Nicméně kromě toho v rámci Multi CAM 3500 došlo jen tak namátkou k zvýšení citlivosti středových bodů na f/8, došlo úplně nově k seskupování bodů, .....
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gamut 23. 9. 2014 14:31

SlashBJ píše:Díky moc za všechny rady

Dejme tomu, že jsme teda skončili u těl Canon 7D mark II a Nikon D7100.

Jak se mám rozhodnout, co vybrat? Dám na Nikon objektiv od Canonu a opačně? Nebo na Nikon se dá dát jen Nikon objektiv a na Canon Canon? Když by to bylo takhle, kdo má lepší objektivy?
Uživatelský prostředí je mi asi jeno, nejsem zvyklej na na nic, tak si na něco prostě zvyknu, ale co je ergonomičtější?

Co jsem koukal, tak Canon má navíc slot na CF kartu. Proboha proč? Já měl za to, že všechny ostatní formáty než SD u jsou dávno zapomenuté přežitky. Pletu se?

BTW: Není to tak, že se dneska zeptám a do týdne potřebuju objednat. Mám na to čas, nic jiného než to, že bych ho chtěl, mě do nákupu netlačí. Můžu klidně počkat na nový model

Se tedy vrátím. Podle mne jednoduchá rada neexistuje. 1. focení pohybu je tak široký pojem. 2. RAW nebo JPEG? Nutnost následného PP anebo nechat u novějších téměř vše na DF? 3. WB a přesnost barev. Není to náhodou, tak že z jednoho Rawu mohu dostat naprosto rozdílné výstupy díky SW? 4. Pokud není cenový strop, tak jaká je hranice kterou je ochotný každý investovat?
Gamut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 23. 9. 2014 14:34

IvanGS píše: Může člověk začít tím, že zajde do obchodu, osahá si víc foťáků, na které bude mít, bez ohledu na značku a z těch, které mu budou držením a ovládáním vyhovovat, může vybírat podle dalších parametrů?

Ne jestli může, nýbrž měl by :)

-- 23. 9. 2014 13:36 --

FotoABC píše:odvtedy sa zrkadlovky Nikon vôbec v ostrení nezlepšili
Kardinální blbost. Pokud o tom chceš psát, tak si laskavě si nastuduj kolik zásadních změn AF modulu v rámci typového označení Multi CAM 3500 proběhlo.

Divím sa, že Ťa to baví naňho stále reagovať,Ganec doteraz nepochopil princíp fázového ostrenia :D ,natož aby chápal zmeny v AF moduloch.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 9. 2014 14:50

Tak tohle už je fakt síla. :D :tleskani

Ganče, pak tedy prosím abys srovnal schopnost těchto 2 fotoaparátů k fotografování sportu za špatného osvětlení, třeba i ve velké hale:

1. světelnost f/2.8 v celém rozsahu:
Panasonic FZ200, objektiv 25-600mm eq. f/2.8

2. světelnost f/4 v celém rozsahu:
Nějaká Nikon zrcadlovka s Multi CAM 3500 + Nikkor AF-S 200-400mm f/4 VR II
(na DX je to taky 600 mm eq, u FX by se na 600mm eq. musel udělat výřez)
případně dtto u Canonu

Prosím, Ganec zcela vážně, abys zhodnotil lepší světelnost f/2.8 proti horší světelnosti f/4.
V čem bude ten Panasonic FZ200 lepší za špatného světla, tedy když budeš třeba večer ve špatně osvětlené hale fotit atletiku, hojkej, volejbal, fotbal, ... na ty ekvivalentní vzdálenosti 300-600mm?

Prostě napíš prosím všechny reálné výhody toho f/2.8 řešení oproti tomu f/4 řešení pro výsledné fotografie. jaké budou výhody výsledných fotografií díky tomu, že jsi je dělal Panasonicem FZ200 s objektivem f/2.8 oproti tomu, kdybys fotil FF nebo i APS-C zrcadlovkou s objektivem "nic moc" 200-400/4?

( to ostatní: moje oblíbené téma na grilování - špatná světelnost f/4 versus dobrá světelnost f/2.8 )

-- 23. 9. 2014 13:52 --

Itokar: jen testuji jestli tam někde vespod existuje něco jako zpětná vazba nebo tam prostě vyhrabat nelze.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 23. 9. 2014 16:03

Gnec:
-f2,8 na m4/3 je rovnocenné k f4 na APS-C takže je můžu srovnávat zcela oprávněně
-70-210/4L ostří pekelně rychle, o tom si ty můžeš nechat zdát
-několik cenových srovnání:
http://www.megapixel.cz/canon-ef-70-200mm-f-2-8-l-usm
http://www.megapixel.cz/panasonic-lumix ... 00-mm-f2-8
http://www.megapixel.cz/canon-ef-85mm-f-1-8-usm
http://www.megapixel.cz/olympus-mzuiko-ed-75-mm-f-1-8

jo a add stabilizace a sport - nech si poradit od těch, co se tím živí
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 23. 9. 2014 16:10

no k veci
1. 70-200 L f 4 USM
2. 75mm po prepočte na FF je 150mm a je to top sklo od OLYHO
85mm 1,8 je lacnejšia verzia (nie Lková) na FF 85mm
teda porovnávaš neporovnateľné
skôr oly 45mm 1,8
v podobnej cene
http://objektivy.heureka.sk/olympus-m-z ... wwod9o4AjA

svetelnosť je rovnaká a na tom čipe je iná dof samozrejme.. ale čas by mal byť podobný a to ide..

trochu prestrelím .. ale nedá mi to :-)
k oly 75mm toto
http://www.bhphotovideo.com/c/product/5 ... _f_2L.html
jasnéé moc som prestrelil...
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 9. 2014 16:20

A to mně to teda taky nedá. :-)

Pokud je 75mm od Olympusu po přepočtu na FF rovno 150mm se světelností f/1.8, pak máš 16MPx na 150mm ekvivalentu.

K tomu si vezmeme Nikkor AF-S 85mm f/1.8G na Nikon D7100, který má 24 MPx na DX snímači a má na sobě přepínač na 2x crop proti full frame.
Na tom cropu má 15MPx.
Takže je to ekvivalent full frame 170mm f/1.8.

Takže to máme Olympus 16MPx na 150mm ekvivalent. Světelnost f/1.8, kresba výborná.
a Nikon 15MPx na 170mm ekvivalent. Světelnost také f/1.8 a kresba dle DxO Mark téměř úplně nejlepší ze všeho na Nikonu.

Cena zhruba poloviční. ;-)
FotoABC
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka