Chcete zrkadlovku? Viete čo je to bezzrkadlovka?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Viete čo je to bezzrkadlovka?
Sú to všetky foťáky bez zrkadla 3 %  4%  [ 3 ]
Nezaujíma ma to, ja chcem zrkadlovku 5 %  8%  [ 5 ]
Viem že existujú, ale chcem zrkadlovku lebo to je profesionálny foťák 2 %  3%  [ 2 ]
Nikdy som o nich doteraz nepočul 0 %  0%  [ 0 ]
Neviem čo to je, ale viem kto je Ganec 20 %  32%  [ 20 ]
Dozvedel som sa o nich až na tomto fóre 0 %  0%  [ 0 ]
Už tu o nich aktívne diskutujem 1 %  1%  [ 1 ]
Poznám ich, ale vadí mi na nich .. (dopíš do diskusie ak to tam nie je) 14 %  22%  [ 14 ]
Bezzrkadlovky mi vyhovujú viac ako zrkadlovky lebo .. (dopíš prečo) 3 %  4%  [ 3 ]
Mám bezzrkadlovku a (alebo) som si vedomý jej výhod a nevýhod 14 %  22%  [ 14 ]
Celkem hlasů : 62

Odeslat příspěvekod ltokar 20. 8. 2013 08:22

Ganec píše:Ak chceš mať na zábere celú postavu (keď ako tvrdíš že chceš zachytiť chôdzu) tak sa ti aj s tým najsvetelnejším objektívom do HO vojde nech aj na oči neostríš.

To vážne?
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 20. 8. 2013 08:38

Ganec píše:EDIT: Rada do života: keď fotíš niekoho kto kráča, kráčaj rovnakou rýchlosťou ako on a problémy s AF odpadnú

Malá otázka laika na profíka. Keby som náhodou fotografoval Bolta, tak musím bežať 100 metrov pod 10 sekund?
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 20. 8. 2013 08:41

Pokud fotis hrad a nevejde se ti do ohniska, je nutne poodstoupit.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 20. 8. 2013 08:54

Ganec:
lidi v chůzi fotografuji celkem pravidelně. Pokud jde člověk na tůru se skupinou lidí, je fakt blbý je fotit pouze když někde stojí. Když je celá akce o tom, že se někam jde, tak pak na fotkách by to vypadalo, že ta akce byla o tom, že se někde stojí. :D Takže nechť jsou fotky znázorněním toho pohybu, o kterém to celé bylo. No a buď můžeš mít na všech fotkách v hloubve ostrosti vždy všechny nebo můžeš na fotkách postupně ukazovat jednotlivé členy a ty ostatní rozostřit. Zkuste si to sami a uznáte, že to těm fotkám prospěje. Někdy vyfotím celou kráčející postavu a někdy třeba jen od pasu nahorů, ale ono je samozřejmě vidět, že je to v chůzi.
S APS-C (a s FF lépe) už jde asi tak od f/2.2 dolů k f/1.4 víceméně izolovat jednoho člověka ze skupiny. Nicméně přesnost zaostření je opravdu velmi dobře vidět a Ganec nemá pravdu, že je to jedno. Pokud uděláte hloubku ostrosti tak 20 cm, tak za 0,1 sekundy se kráčející člověk pohne asi o 14 cm, takže za 0,1 sekundy nekontinuálního ostření máte zkažený záběr.
Když jsem zkoušel bezzrcadlovky, tak v téhle úloze se zcela běžně sekly tak o 20-50 cm pokud vůbec zaostřily.
Udržet pro sérii fotek rovinu ostrosti PROTI VÁM kráčejícího člověka spolehlivě na obličeji tak, aby na snímku byl obličej nebo oči (podle výřezu celá postava - torzo), to nezvládne ani každá zrcadlovka s každým objektivem. Bezzrcátka ostřící kontrastem jsou už bez šance úplně.
Tohel píšu PROTO, že zdaleka NEJDE jen o SPORT.
Těch věcí máš spoustu. Často lidi tancují, jednou na kole, dělají nějakou rychlejší práci, běží aniž vysloveně provozují sport, pohybují se třeba v lanovém centru, pobíhají coby děti nebo s dětmi, se psem, jedou na koni, jdou proti Vám, ......
... a přitom se tváří na zlomek sekundy zajímavě. A vystižení těch okamžiků je důležité. Je to problém především pro fotografa. A když mu to foťák ztěžuje....

-- 20. 8. 2013 10:01 --

Vypíchnu to podstatné:

Člověk kráčející rychlostí 5 km/h se přiblíží za 0,1 sekundy o 14 cm. Tedy zhruba o polovinu délky své hlavy. Pokud hloubka ostrosti má být omezena na jednoho člověka ze skupiny, tak za 0,1 sekundy prodlevy je zkažený záběr. Tohle tedy bez prediktivního ostření opravdu nejde. Prediktivní ostření potřebuje PDAF. Prediktivní ostření s CDAF je SciFi. ;-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 20. 8. 2013 09:09

Musím tedy ale říci, že třeba Luňák je moderní člověk, on se vám baví o fotografiích a když o tom mluví, tak si to představte, von to do toho média "internet" vloží. Takže nenapíše dva odstavce o tom, jak se mu povedla/nepovedla fotka, ale on ji vloží. Je to kujón, myslím, že ale skončí třeba na diskuzi na parfums, protože to pyžma z koupeného flakónu sem nevloží.
Fakt kujón jak von jako jedinej vycucá tu futuristickou možnost vložit fotografii, člověk by řekl, že kvůli tomu padl gopher.
Já jsem fotil o víkendu a pravá strana fotky, tam je tak kaplička se mi nezdá, nevíte v čem by mohl být problém?
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 20. 8. 2013 09:15

FotoABC píše:Prediktivní ostření s CDAF je SciFi. ;-)
naopak, realita:
Píšu to napríklad v press releasi E-PL6:
the E-PL6 uses a 3D tracking AF with a movement prediction function that can track depth-direction movement, as well as a traditional tracking AF to track objects moving in the up, down, left and right direction, to improve the accuracy of AF on moving objects

FotoABC píše:Člověk kráčející rychlostí 5 km/h se přiblíží za 0,1 sekundy o 14 cm
A to je problém lacných zrkadloviek: ich reakcia na spúšť je práve toľko
(pozri merania na imaging-resources)
Preto tvrdím že oneskorenie skopenia zrkadla je problém, s ktorým do budúcnosti treba rátať.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 20. 8. 2013 09:39

Radek71: on bude větší kujón Ganec. Ten vloží marketingový žvást kdykoliv se ho na něco zeptáš.

btw, nedávno jsem viděl starší video DigitalRevTV o rychlosti ostření. Starý manuální objektiv a šikovný fotograf byl stejně rychlý, jak moderní AF. Cca 0,6 ručně, 0,4 PDAF a 0,9 CDAF, pokud si dobře vzpomínám. Údaje jsou už staršího data, dneska bude CDAF taky 0,4 hlavně u Olympusu (u Sony zas ne).

Nicméně, pointa je v tom, že když se zhaslo a bylo málo světla, PDAF 1 sec, CDAF vůbec no a ten manuál pořád těch půl vteřiny.

Mělo to jen jednu vadu, Kai to s tím docela uměl.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod FotoABC 20. 8. 2013 09:58

Radek71: hele, až budu příště fotit kráčející lidi s malolu hloubkou ostrosti, tak se jich zeptám, zda je můžu vystavit v diskuzi, a pak je vystavím.
Sraz fotografů jsem sem klidně hodil, protože tenkrát jsme se dohodli, že to na Web smí. Fotky krajiny dávám vždy a fotky lidí, kterých dělám i víc, dávám jen velmi málo, protože se skoro na každou osobně ptám. A dost často se dozvím: "Opovaž se!"
Asi si najmu modelku a udělám si portfolio, které se smí vystavovat.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 20. 8. 2013 10:09

Jo, a na špičku jehly se jich vejde přesně 51. :-)
Když budu chtít fotku kráčející skupiny pěti osob s jen jednou ostrou osobou, klidně to seknu AF-S s clonou 8 a udělám z té jedné pět fotek, na které bude vždycky ostrá osoba jiná. Možná to zkušený fotograf pozná, ale z těch pěti lidí ani jeden. To je zase zkušenost moje. Ale 3,14čoviny dělat nechci, celá skupina bude spokojená, že jsou tam ostří všichni.

Není to nic proti ničemu, pane moderátor ?
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 20. 8. 2013 10:24

Já si pořád nedokážu představit, jak bych tu zmíněnou chůzi praktikoval. Jsme třeba na horské cestě, fotím jdoucího člověka, takže budu muset po té stejné horské cestě coufat, batoh na zádech, helma na hlavě (puklá lebka v horách není nic zdravého, že), objekt držet v záběru, netřást foťákem...
Jo v Luhačovicích na kolonádě by takový postup celkem šel.
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 20. 8. 2013 10:28

Ganec:
"FotoABC píše:Prediktivní ostření s CDAF je SciFi.
naopak, realita: ...."

Umíš si vůbec barevně představit, jakou děsivou inteligenci i rychlost by to muselo mít, aby to fungovalo v situacích z reálného života?

CDAF má problém, že na začátku ostření NEVÍ kterým směrem a o kolik pohnout s ostřením a musí to dělat pokus omyl a nechat se PŘEKVAPIT tím, že už je doostřeno. Takhle to funguje, když tam ten objekt stojí.
Pokud se pohybuje k nám, tak neustále zneplatňuje veškeré částečné zkušenosti, které tím postupným doostřováním foťák buduje.
Protože je objekt rozostřený a pokaždé různě rozostřený, je pochopitelně zhopla nemožné, aby si foťák udělal jakoukoliv představu o rychlosti jeho pohybu směrem k nám. Opravdu se někdo domnívá, že z pouhého zvětšování různou intenzitou rozostřené hlavy lze nějak spočítat rychlost pohybu směrem k nám? "Pokud je to tedy vůbec Cimrmanova hlava, že.... " :-) PDAF má neustále informaci o změně vzdálenosti cílového doostření. Z toho se to zjišťuje zcela nesrovnatelně úspěšněji, než ze změny velikosti různě rozostřené hlavy pokud ten rozostřený flek na 10. vyhodnocení je opravdu ten samý flek, který jsme odhadli jako hlavu na 1. vyhodnocení.
Vzhledem k tomu, že CDAF ani neví jak je ta hlava velká a jak může asi tak být daleko, tak se velmi obávám, že rychlost pohybu z toho fakt spočítat nejde. Ne, že to zatím neumí, ale že to nejde. Není dost informací. Mnohem víc proměnných, než rovnic. ;-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 20. 8. 2013 10:29

Lotrandor píše:Starý manuální objektiv a šikovný fotograf byl stejně rychlý, jak moderní AF.
Tak je. Profesionál kvôli fotke dokáže aj nemožné.
Ja som si to tiež vyskúšal (fotiť pohyb manuálnym ostrením): šlo to, ale nemal som na to nervy.

Niektorí si vyberajú foťák podľa fotiek a myslia si že dosiahnu to isté.
Ani ich nenapadne že to čo je prezentované je len špička ľadovca, ani netušia čo všetko je kvôli takým záberom nutné spraviť.

Lotrandor píše:Nicméně, pointa je v tom, že když se zhaslo a bylo málo světla, PDAF 1 sec, CDAF vůbec no a ten manuál pořád těch půl vteřiny.
To muselo byť staré video, lebo aj v tomto sa bezzrkadlovky zlepšujú: nová GX7 by podľa Panasonicu mala zaostrovať aj v horších podmienkach ako najlepšia zrkadlovka súčastnosti.

Puntík píše:Když budu chtít fotku kráčející skupiny pěti osob s jen jednou ostrou osobou
.. tak si napríklad navolím AF-S + "guľomet" a cvakám dovtedy až všetci prejdú postupne cez HO
Výsledok: všetci budú chvíľku v HO (a teda presne zaostrení) a nepodarené fotky vymažem :-)

Aj o tom to je: rovnaký výsledok môžem dosiahnuť úplne iným postupom.
A niekedy ten iný spôsob mi môže vyhovovať viac...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelDS 20. 8. 2013 10:30

Lotrandor píše: jsem viděl starší video DigitalRevTV o rychlosti ostření. Starý manuální objektiv a šikovný fotograf byl stejně rychlý, jak moderní AF. Cca 0,6 ručně, 0,4 PDAF a 0,9 CDAF, pokud si dobře vzpomínám. Údaje jsou už staršího data, dneska bude CDAF taky 0,4 hlavně u Olympusu (u Sony zas ne).Nicméně, pointa je v tom, že když se zhaslo a bylo málo světla, PDAF 1 sec, CDAF vůbec no a ten manuál pořád těch půl vteřiny. Mělo to jen jednu vadu, Kai to s tím docela uměl.

S tím souhlasím. Kdysi jsem to uměl s manuálem taky (skoro), ale co posledních pár let (10?) nefotím lidi a mám AF jsem hoóodně zpohodlněl.
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 20. 8. 2013 10:34

Melancholický Trol: po horské cestě necouváš, prostě stojíš na místě, abys nerozhýbal foťák ještě Ty a fotíš. Máš AF-S 85mm f/1.8G na F1.8 až F2.2. A máš tam na třeba 5-10 snímcích celou postavu s rezervou, bez rezervy, od pasu nahorů. To znamená, že začínáš, když si předejdeš skupinu tak o 7 metrů, no a končíš, když Tě skoro nebo úplně míjí. A předejdeš si skupinu za několik hodin chůze třeba 10-15x a každého tam máš 2x a pak vybereš 10 ideálních fotek.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 20. 8. 2013 10:34

Melancholický troll, tohle je samozřejmě nesmysl, Ganec se upískl. Filmaři na to stavějí koleje.
Prostě takového člověka požádám, aby na chvilku ztrnul. Je daleko lepší si tu jednu fotku naaranžovat - a mít ji jistou -, než někoho (společnost) pořád rušit pobíháním okolo a navědět, jestli z těch desítek záběrů vyjde alespoň jeden kloudný. Tím nemyslím jen technicky.
Pokud s někým půjdu na výlet, nebudu si hrát na prudkého fotografa - podivína, výtvarně se vyblbnu doma třeba na zátiší. :-)

Není to nic, proti ničemu, pane moderátore ?
Naposledy upravil Puntík dne 20. 8. 2013 10:59, celkově upraveno 1
Puntík
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka