Kterou zrcadlovku do 16 000kč?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod T-Lama 23. 7. 2013 22:42

Asi neuškodí nakouknout alespoň do e-shopu, abys měla představu, co se prodává a za kolik, třeba tady máš dlouhé zoomy pro Nikon na stránkách Škodoffky.
Pokud bys chtěla vědět jak je na tom který objektiv opticky, na netu se dá najít na mnoho z nich recenze i s ukázkovými snímky, které toho obvykle vypoví dost. Z těch lepších webů, na kterých recenze hledat bych doporučil třeba photozone.de a lenstip.com.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 23. 7. 2013 22:51

Jak píše reign, Tamron 70-300 je za tu cenu dobrá volba, ale pozor na ty kousky za 4000. Svého času to vyprodával Škoda i Megapixel. Ono to svoji práci udělá, ale hodně by ti to posléze vadilo. 18-105 je dobrý základ,s tím do vánoc vydržíš :)

to Ganec: objektivně, na softwarovou korekci objektivu potřebuješ data a o dost jich následně přijdeš. Následně se ti to může vymstít při dalších úpravách. Tyhle objektivy jsou možná levné (i když MFT mě obecně levný řešení nepřijde), ale proti dobře opticky korigovanému objektivu mají handikep. A nikdy nevíš, kdy tě to dostihne. Samozřejmě, pokud je tvým cílem výstup do JPG, nemusí tě to trápit. Nicméně pořád je tu otázka co s teleobjektivem na foťáku do kapsy :). Ono se to trošku hůř drží.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod reign 23. 7. 2013 22:53

já třeba fotím do RAWu, G5 má jpeg k ničemu, používám LR4 a profil seťáku tam nemám, koriguji tudíž ručně a takovou prasárnu jsem ještě neviděl...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Calven 23. 7. 2013 22:57

Mal som asi dva roky lacnú Sigmu 70-300 APO DG Macro. DO cca 200mm to ako tak ušlo, od 200 vyššie to už bolo dosť zlé. Macro bolo len marketingový popisok - bolo skoro nepoužiteľné, aj keď občas aj tu motyka vystrelila. No a ako bonus to bol neuveriteľne lenivý a pomalý objektív. V prípade záujmu môžem vytiahnúť nejaké fotky z tohto objektívu...
Prechod na najlacnejšie eLkové tele bol ako prechod o 4 triedy vyššie.
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 23. 7. 2013 23:01

Já jsem pro D5100 + 18-105mm a časem až budou penízky dokoupit Tamrona 70-300mm VC USD nebo Nikkora 70-300mm :)
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 23. 7. 2013 23:41

Lotrandor píše:to Ganec: objektivně, na softwarovou korekci objektivu potřebuješ data a o dost jich následně přijdeš. Následně se ti to může vymstít při dalších úpravách.

v teoreticke rovine samozrejme souhlas, vec druha je, zda jsi to schopen na tom konktretnim fotaku a skle nejak na finalnim vystupu postrehnout, nebo ne. A pokud ne, tak to nema smysl hazet do kose z principu, ze je to fuj SW uprava a ne opticka.
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 23. 7. 2013 23:48

viz můj příspěvek výše - korekce funguje jen v jpegu a ten stojí za starou belu
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 24. 7. 2013 00:47

reign, http://labs.adobe.com/downloads/lenspro ... eator.html

-- 24. 7. 2013 00:57 --

A si si istý že si tú korekciu len nezapol?
(alebo omylom nevypol?)

Podľa diskusného príspevku sú korekčné dáta v RAW-e:
All M4/3 lenses have distortion correction profiles built in and recorded in the raw files, and Panasonic bodies when used with Panasonic lenses also record CA correction.

Lightroom fully supports all these corrections but as they are built into the raw file there are no separate lens profiles for them.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 24. 7. 2013 06:41

Reign: neni to tak docela pravda, ze? Korekce jsou i pro RAW, jen nesmis k vyvolani pouzivat konvertor, ktery tem datum nerozumi.
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 24. 7. 2013 07:12

podle toho linku teda korekce funguje

hrůza o které jsem psal vlastně není soudek, ale nepřirozené protažení hlav v rozích záběru - čili spíše zkreslená perspektiva - stačí mít foťák jen mírně mimo osu, horší jsem to viděl jen u kompaktu s malým snímačem
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 24. 7. 2013 08:16

Reign: tak to dela nejeden objektiv mezi 12-16mm ohniska :). Ostatne ohledne protahovani hlav, to jsi jeste asi nevidel Sigmu 12-24 na FF a nemusi to byt ani na FF a je to sakra videt :D

Nicmene kdyz se vratim ke korekcim soudku o kterych tu byla predtim rec, tak at uz fotograf vyuzije korekcnich dat ve firemnim SW, nebo si korekce pripadne udela sam v SW tretich vyrobcu, stale tu visi dotaz, zda na vystupnim formatu bude nejak tech namerenych a zkorigovanych cca 5% distorze nejak poznatelnych/nepoznatelnych, aby melo vubec cenu se o tom bavit/nebavit :)
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 24. 7. 2013 08:28

Atherlian píše:A ty Tamrony co jsou běžně k dostání kolem těch asi 4000kč jsou vážně naprd? Popravdě jsem ani nevěděla že jsou i dražsí...
U tamronov sa stabilizácia značí písmenami "VC" a u Sigmy "OS".
A tie lacné teleobjektívy zjavne stabilizáciu nemajú...
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 24. 7. 2013 08:46

Umbrella: původní spor nebyl o procenta, psal jsem o nepoužitelném širokém ohnisku konkrétního seťáku z Gancem navrhované sestavy
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 24. 7. 2013 09:07

A myslíš si že u 18-105 to bude iné?
Podľa photozone má na minimálnom zoome citeľné skreslenie:
the AF-S 18-105 VR shows quite pronounced barrel distortion at its shortest focal length
Ganec
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka