od Petr Luňák 15. 12. 2012 14:34
ovarek: cim mensi cast fotografie zabira vybrany motiv, tim se ti bude subjektivne jevit jako mene ostry (hure citelna drobnokresba). Jinymi slovy, kdyz budes mit na celem zaberu pouze tvar, budou oci a rasy super ostre, zatimco pokud se na tu samou cast budes divat u fotky, kde je na zaberu vyfocena cela postava, tak budou oci zabirat podstatne mene pixelu a pokud jeste ke vsemu nema objektiv kresbu Carla Zeisse (mirna nadsazka), tak to holt bude pusobit kresebne "mekce".
Nicmene na fotce ma podil i zpracovani jpegu, kde zejmena u levnych tel to proste neni takova "per pixel" ostrost jako u profi tel a/nebo pri zpracovani RAW. Samozrejme tu hraje roli i samotny snimac, respektive kvalita pouziteho antialiasingoveho filtru.
Cesta k nejostrejsim fotkam ma orientacne tuto posloupnost:
1. fotoaparat, ktery sam o sobe ma potencial produkovat "nedeformovana" obrazova data, tj. co nejslabsi AA filtr, z DSLR jsou to napr. Nikon D800E a Pentax K-5IIs (nebo jake ze to ma oznaceni).
2. objektiv s takovymi optickymi vlastnostmi, kde nedochazi k degradaci prenosu rozliseni na obrazovy snimac.
3. fotografovani do suroveho formatu RAW a nasledne zpracovani fotografii v kvalitnim programu, idealne pak od samotneho vyrobce fotoaparatu.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.