Záleží co chce dokumentovat, ale jestli krajinu, tak ať si koupí taky stativ, nebo aspoň monopod.
http://www.fotoskoda.cz/ebazar/b9600046 ... +-45200456Tohle by stálo za úvahu. A dokoupit aspoň jednu baterku a monopod. Případně nějaké polarizační filtry.
OIS funguje jakž takž, ale za tu cenu si stejně nemůže dovolit nějaké špičkově stabilizované sklo. Hádam, že lepší by byl Olympus, ale tam mě moc nenapadá něco slušného - cenově (zato má slušný skla - třeba 70-300). Jinak ta 70-300 funguje i na G1, jen nemá stabilizaci. Možná E-620, ale tam by to bylo cenově naknop. Zase má Olympus akci, že dávaj tušim grip a baterku k tomu.
1000D mi nepřijde jako dobrá volba pro cokoliv. Pokud chceš pseudomakro, prostě stačí objektiv od Sigmy. Ale musí si to vyzkoušet v obchodě (bo spíš rovnou di s nim a vyzkoušej, jestli to nemá front-focus/back-focus či jiný nemoci). A Sigma, ty základní sedí prakticky na vše.
Záleží jak velkej je amatér, ale G1 má tu příjemnou vlastnost, že je náročná asi jako kompakt, ale když chceš, tak si manuálně nastavíš vše. Mínusem je, že izolace vůči vnějším vlivům je skoro nulová (ale déšť mi přežila bez potíží).
Edit: Tak na FotoSkoda (nejspíš i jinde) je kit E-620 + grip + 14-42 ED a spolu se 70-300 to stojí okolo 27.000,- CZK. Mínus bude absence širkého ohniska, ale mam dojem, že na to se nedostaneš ani s APS-C.