Přechod na novej foťák (z A700 na "lepší") (?)

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod hellercz 25. 6. 2008 16:25

Zdravím nadšence fotografování :)

předem se omlouvám za eventuélní spam. Nevím, kde bych měl tento celkem konkrétní dotaz, položit. Tak jsem si vybral tuto sekci. Kdyby to bylo nesprávné, prosím, přeřaďte to jinam.

Teď k dotazu. Momentálně vlastním fotoaparát značky CANON A700.
A otázka zní, zda má cenu vrážet peníze do koupi nového foťáku ?
--> jsem ochotnej dát +- 12 000 Kč
--> očekávám nějakej posun vpřed (nahoru) v kvalitě snímků
--> fotím hlavně krajinu, makrosnímky, momentky

Děkuji za reakce :tleskani

S pozdravem Tomáš
hellercz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 25. 6. 2008 16:48

Pokud očekáváš opravdu posun v kvalitě snímků, tak můžeš koupit zrcadlovku - za tvůj limit je jich několik. Když vezmeš třeba Nikon D40, zbude ti i na kartu, brašničku, nějaký filtr nebo druhý akumulátor.

Je tam ale jedno nebezpečí - mohl by ses dostat do situace, že budeš chtít dokupovat stále lepší a lepší objektivy, těla, stativy, blesky... Hodně lidí začalo se strojem do dvaceti tisíc a dnes v tom mají třeba i statisíce. U malého kompaktu máš v podstatě daný cenový strop - u zrcadlovky ne.

Přitom technická kvalita snímků z levného těla se slušným seťákem je řekl bych dostačující pro všechny účely až po výstavu, jde především o to, co a jak fotit, ne jenom čím.

Jo a na makrosnímky bys musel něco přikoupit, pro začátek alespoň jednoduchou předsádkovou čočku.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 25. 6. 2008 17:19

Vzhledem k cenovemu limitu bych doporucil Canon PowerShot S5 IS nebo G9
Myslim ze by splnili Tve ocekavani a jelikoz jsi zvykli na ovladani canonu, tak by jsi se nemusel ucit moc novinek.
Zrcadlovka by byla sice fajn, ale ja jsem do ni dal za rok 60tisic a nemam ani teleobjektiv, ani makro objektiv, ale je to na Tobe ;-)
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 25. 6. 2008 17:26

V poslednim cisle PhotoLife vyhrala fotosoutez v kategorii macro fotka udelana zrcadlovkou za 8000 a objektivem za cca dalsich 5000.
Porid si zrcadlovku.
Pak uz je to jen o schopnostech toho konkretniho nadsence fotgrafovani.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tumek 25. 6. 2008 17:28

crazy ivan: Nestraš ho tak, vždyt je radost investovat do nového nařádička. A že ty jsi investoval 60 tisíc neznamená, že pro začátek nestačí zrcadlovka se setákem... :)
tumek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 25. 6. 2008 17:39

tak staci no, ale to pak clovek chce stativ, blesk, brasnu, filtry, karty, baterky, gripecek, objektivy, tedka ke vsemu je nejake to prislusenstvi, pak zjistis ze potrebujes upgradoval PC na rychlejsi zpracovavani rawu, zacne Ti chybet ram atp atp ... to jsem samozrejmne do nakladu nepocital :-)

No a pokud Te chytne i kinofilm jako me ... tak to mas komoru, chemii, papiry ... :-D ale to uz je tak trochu offtopic.

Ja jsem zase videl akty ktere byli porizeny PowerShotem A720 (asi) a vyhravali jednu web. galerii za druhou.
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 25. 6. 2008 17:49

Když si koupíš zrcadlovku, dostaneš časem chuť na spoustu dalšího příslušenství...když si koupíš kompakt, dostaneš časem chuť na zrcadlovku :-D
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hellercz 25. 6. 2008 18:40

No právě, mám tento (nemohu ho pomluvit) myslím si, že parádní kompakt. Ale toužím čím dál častěji po něčem lepším. Ale zase nechci za to dávat extra peníze. Pro zatáček pokud to jde, tak slušnej základ za tu cenu, co jsem psal a potřebuju znát pokrok proti tomu co již mám.

* Jo a ještě jsem se chtěl jen tak mimochodem zeptat, dá se se základem i dobře chytit noční bouřka ? (blesky v noci)
hellercz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Crazy_Ivan 25. 6. 2008 19:52

Ja jsem blesky v noci fotil na werru flektogon a agfa vistu 200 tusim.
Blesky se daji chytit na cokoliv co ma Bcas a nejlepe moznost dalkove spouste.
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy_Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 25. 6. 2008 20:45

Obávám se, že jiný kompakt nepřinese výrazný posun v technické kvalitě výstupu. S5 IS určitě ne a G9 jen malý. Mohou přinést jiné možnosti, např. jiná ohniska, ale ne kvalitu, která je omezená malým čipem. IMHO vyhozené peníze.

janfran to napsal správně. Já bych k tomu jen doplnil, abys, pokud koupíš zrcadlo, ten kompaktík nevyhazoval. Mnoho lidí, kteří investovali spousty desítek tisíc do kvalitního vybavení, nakonec skončilo u toho, že s sebou nechtějí vláčet 5 kg foťáků, objektivů, stativů a blesků v batohu - nebo že se jim už nechce kazit si dovolenou hlídáním optického zboží ve větší ceně, než má jejich auto - a kupují malý kompakt "na denní potřebu", tedy na stálé nošení v kapse či tašce. Časem pak zjistí, že díky němu mají mnohem víc pěkných a zajímavých fotek, než díky zrcadlovce - prostě proto, že ho ve správný čas měli po ruce. No a zrcadlo tahají na fotografické výpravy kvůli té výstavní technické kvalitě... :)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mart22 25. 6. 2008 21:05

Poraďte někdo lepší komakt než Canon A700... Myslím že utrácet za A710,A720 je zbytečné, dostanešjako výhodu pouze stabilizaci navíc (v druhém případě taky pouze stabilizaci).

Myslím že ty přemýšlíš o ultrazoomu. Dej si ale pozor, aby tě nezklamaly parametry, které "nejsou naspány na letácích".
NOKIA E52
Sony Cybershit DSC-HX100
mart22
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hellercz 25. 6. 2008 22:32

to Pety:
A co tedy mám dělat ? Držet se tvé 1. reakce ? Niko D40 ?
Kdyžtak bys mi mohl napsat na ICQ (nebo tady PM) kde co jak koupím ? Díky
hellercz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 25. 6. 2008 22:53

Ahoj, ICQ neholduji.

Co máš dělat? To za tebe nikdo nerozhodne, tady ti můžeme dát náměty k přemýšlení, rozhodnutí musí být tvoje.

Určitě se najde několik kompaktů s trochu lepší kvalitou výstupu, než má tvůj A700. Ale (s výjimkou strojů s velkým čipem, jako jsou už nevyráběný Sony R1 nebo dnes Sigma DP1) ten rozdíl nebude velký, určitě ne řádově. Cesta vede jen přes větší čip a to je z 98% zrcadlovka. Záleží pak už jen na tobě, co s ní dokážeš - a co si k ní časem přikoupíš. Dá se vystačit se dvěma až třemi objektivy (záklaďák, tele, makro), dá se určitě delší dobu vystačit i jen se setovým objektivem, dá se koupit do začátku cenově výhodný doublezoom kit se dvěma objektivy (ale to už je kolem 16-18 tis., s D40 14 tis.). Druhá velmi levná možnost je výprodejní zrcadlovka firmy Samsung, ale ta se už těžko shání, D40 ještě obchody běžně mají, pomalu ji ale začíná nahrazovat D60.

Kde koupit? Na internetu, pokud chceš maximálně ušetřit. Jen pozor při nákupech z ciziny na záruku. Jsou obchody, které se tváří česky, některé dobré (Fischer-Bernard), některé trošku pochybné (Pixmania), ale sídlí v cizině a obchodují podle tamních zákonů. Jsou ovšem lidé, kteří nakupují na západě úmyslně a s případnou kratší nebo nedobytnou zárukou jsou předem smířeni... Na serióznost obchodu se samozřejmě můžeš přeptat v nějaké diskusi, třeba i tady.

Jo, býval na trhu kompakt s opravdu parádním výstupem, tedy na ISO 100-200. Canon G5. Ale dnes už je to minulost, byl pomalý a na větší citlivosti fotil nic moc (jako dnešní přemegapixelované miniatury). http://www.dpreview.com/gallery/canong5_samples/
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod hellercz 26. 6. 2008 06:43

to Pety:
Situace u mě je taková, jakou jsem zhruba napsal na začátku.
Mám A700, ale chci zkusit experimentovat s už nějakým lepším foťákem. ALE, nechci za to hned vypláznout desetitisíce. Prostě na začátek, jak jsem psal, kolem 12 000 Kč. Pokud to ale nemá smysl, je to třeba málo peněz, nepocítím změnu, tak mě zastavte a řekněte at si raději na začátek našetřím ještě 1x tolik. Nebo mi řekněte, "Ano", tolik pěnez na začátek stačí, změnu oproti A700 poznáš, když koupíš to a to .. (a tady bych prosil eventuélně e-shopy, kde co přesně koupím, nevyznám se v dobrých obchodech s tímto zbožím)

Díky
hellercz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr1968 26. 6. 2008 07:12

A 700 dnes už nic nenahradí.Zrcadlovka je jediné řešení. Mpix. rostou ,ale velikosti chipů nikoliv(kompakty). Ale to riziko těžké neskladné zrcadlovky opravdu existuje. Nebude se Ti s ní chtít pořád tahat a možná toho nafotíš méně.
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Další stránka