Přístroj na focení - 2025

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Flor.cz 11. 3. 2025 20:25

milann88 píše:Na přímou otázku, zda by tu fotku s mořem vyfotil lépe fotoaparát než mobil, je těžké odpovědět. Hodně to záleží na tom, kolik práce jsi ochotný věnovat.

Na kompaktu asi nebudeš mít UWA objektiv, takže bys musel s kompaktem udělat panorama, což většinou nemusí být problém ani z ruky, ale je to víc práce než s mobilem. Hodně se tady tocime na skládání expozice, mobily to umí skvělé a určitě zrovna v tomto uvidíme dramaticky pokrok, jak poroste výpočetní výkon, ale co mi brani vyfotit to s kompaktem na bracketing a složit si to následně. Určitě by to pak nevypadalo celé jako z vosku, ale chce to trochu řemesla a práce navíc. Což dnes není mainstream, ale pořád to vidim tak, že malý pokročilý kompakt dá mnohem víc muziky a velikostně je skoro jak ten mobil v případě RX100.

Tak to můžeš s mobilem taky skládat panorama a využít k tomu hlavní velký snímač. Ten je podobně velký jako 1" v RX100, takže i kvalita bude velmi podobná, ale z kvalitního fotomobilu spíš lepší. Mobil může jít na nižší ISO, má novější snímač a pevný objektiv. Ty kompaktní skládací zoomy na kompaktech jsou jeden velký kompromis. Začátek a konec rozsahu je obvykle opticky horší, není neobvyklé nějaké decentrování na nějakém ohnisku.

Mobil začne mít nevýhodu na delších ohniscích, takže pak záleží co člověk převážně fotí. Na turistiku na krajinky mi mobil přijde lepší než kompakt. Má širokáč a je odolnější, dá se sním klidně fotit za deště.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 11. 3. 2025 20:44

Je fakt, že mě hodně mrzí, že Ricoha GR si sebou na kolo do kapsy nevezmu, protože se bojím, že když se zpotím, nebo když zmoknu, tak ho poškodím.

S mobilem tenhle problém není.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Obšák 11. 3. 2025 22:12

Nová verze foťáku, jako je Panasonic GM5, by se mi líbila taky. Ještě víc bych ale ocenil, kdyby Nikon Z30 měl hledáček a nejlépe i stabilizaci. To bych si koupil na 100%. S kvalitou Nikonu mám lepší zkušenosti než s Panasonicem. Nicméně co se týká kompaktnosti, tak ta GM5 fakt nemá chybu ;-)
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 3. 2025 06:46

Kdybych chtěl být k mobilu chvíli naopak pozitivní, tak je u něj celkem fajn velký (a jasný) displej - focení přes displej bez hledáčku je daleko menším kompromisem, než když se foťákem fotí bez EVF (či dokonce EVF ani nemá). U fotopřístrojů jen zcela výjimečně má někdo víc než 3 palce, u mobilu je na hledáček fotky využito 4-5 palců (kvůli poměru stran se celý displej nad 6inch nevyužije) a je to zatraceně hodně vidět. Kvalita a přehlednost obrazu je trochu jinde (i na slunci).
Přitom u více fotopřístrojů je značně nevyužitá i plocha dílu s displejem - fakt šíleně velké okraje, viz třeba Nikon Z30, tam by se minimálně 3,5inch displej vešel zcela bez diskuse, s větší úpravou i 4inch, ale ne, je tam pořád třípalcová klasika :-(

EDIT nedalo mi to změřil jsem přesně - u Iphonu s 6,1inch displejem vychází na zobrazení fotky 4:3 přesně 4,4 palce, přičemž je navíc nerušené, na ovládací prvky a informace je dost místa okolo. U větších “pádel” to bude někde u pěti palců, docela jsem se trefil :-) Samozřejmě pokud by někdo fotil s volbou 16:9, tak využije displej ještě více, ale zas by nebyl plně využit snímač.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 12. 3. 2025 09:07

Těch několik vybraných HEIFů z iP13mini průběžně hážu do samostatných Sessions v Capture One, ale zásahy jsou minimální. Prioritně řeším ořezy, pootočení, někdy Keystone dle situace.
Před půlrokem jsem vycucal z nějakého blogu jedno doporuč. base nastavení při importu HEIFů do CO a zůstal u toho - neřeším to. Tohle asi nejlépe funguje pro ty venkovní snímky z dopoledne, poledne a odpoledne, a to za světel. podmínek od lehce zamračena, polojasna až jasna. Pro zbytek mimo tyto uvedené ideální venkovní podmínky je třeba dost tlačit v nástrojích, když je tedy o co stát... Export pro další sdílení jen s default výstupním doostřením pro displeje - ale ani to není třeba někdy zapínat - na delší stranu do 1200px.

Na běžné tel. obrazovce v obýváku rodičů, kde se míchají rodinné fotky z fotomobilů a snímky z X-Pro2 a 50R, je ten celkově vyznějící rozdíl nepříjemný, kazí to dojem z prohlížení. Vidí to i rodičové (časem to začali vnímat - vytrénovali si na to oko) - pochopitelně je ale zajímá obsahová stránka než technická kvalita. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 3. 2025 09:17

Co si pamatuji, tak u iP13(mini) v podstatě moc nemá smysl řešit nic jiného než HEIF. Dá se tam snad dostat RAW alternativní aplikací, ale je to dost o ničem. Takže za mne je tvůj přístup "nijak moc neřešit" naprosto správný a víceméně platí i pro "nePRO" iPhony pozdějších generací (i když u 16 se některými aplikacemi už možná malinko víc dostat dá).

RAW začal být u iPhonů smyslupný (možná spíš řekněme "smysluplnější") počínaje iPhone 13 PRO(max), tam přišlo to plnohodnotné Apple ProRAW a tady to objektivně nějakou přidanou hodnotu mít začalo. U mne standardně importuji do LR jako každý jiný RAW a nijak moc speciálně neřeším...
"Věda" asi trochu začne, pokud fakt přejdu na 16pro, tam jde do RAW zapisovat vlastně ve třech rozlišeních, kde každé interpretuje 4:4:4 snímač jinak a dopady pro demosaic (a možná i rozdíly v různých konvertorech) jsou podle debat na netu značné.

EDIT jinak celkem hezký je článek https://www.dpreview.com/news/816309361 ... le-cameras - nejde ani tak o recenze iPhonů, spíš je to celkem hezká ilustrace těch "mezigeneračních" posunů, kam se mobily postupně sunou. A fakt je, že se to nasčítává - třeba mezi gen 15 a 16 rozdíl nestojí za řeč a upgrade je fakt jen pro nadšence (případně může někomu dávat smysl ekonomicky s okamžitým odprodejem), ale proti další generaci 14 už to začíná být vidět dost a proti 13 vyloženě výrazně.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránka