Úprava RAW Fuji - Capture One - DxO PureRAW

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Beny1978 23. 3. 2025 11:10

Fotím na Fujifilm x-s10, a potřeboval bych program na úpravu Raw. Jaký program mi doporučíte?, jinak Všude vidím jak fotit, ale nikdo nějaký postup post procesu aby byl ten nejlepší výsledek. Nějaký tip? Do budoucna chci zůstat u fuji, mám to jako hobby
Beny1978
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wikxzen 23. 3. 2025 12:15

DxO PureRAW je spíš nástroj na předzpracování RAF dat – speciálka na redukci šumu, zlepšení detailů, podpora objektivů atd. Funguje dobře jako doplněk ke stávajícím editorům. Ať už Lightroom nebo Capture One.
Capture One je komplexní řešení, tvořené navíc ve spolupráci s Fujifilmem, vč. katalogizace atd.
Zůstal jsem u starší verze 23, tj. varianta bez předplatného (další verze jen s touto možností). V tomto kontextu se dívat spíše po DxO PhotoLab 7/8... pokud jde o DxO volbu.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Michal Kudlák 24. 3. 2025 22:40

DxO PL8 je naprosto skvělý, v akci bývá občas za docela rozumnou cenu (jednorázovou).
Michal Kudlák
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 25. 3. 2025 07:41

Na Fuji je dnes fakt asi optimum DXO PL.
Capture One je sice v pár ohledech skvělý software, ale hodně přepálili cenu. Předplatné je víc než dvojnásobek Adobe a člověk za něj přitom dostane právě jen RAW konvertor (u Adobe i další věci), posléze sice zase udělali i variantu s trvalou licencí, ale i ta je docela drahá, cca dvojnásobek DXO.

Jiné alternativy (zmíněné Adobe či třeba ON1) jsou sice zajímavé a třeba u Adobe se nebojím říct, že v lecčem nejlepší, ale trochu naráží na Fuji X-TRANS snímače. Ty totiž vyžadují trochu specifické zpracování, takže je tyto produkty sice bez problémů zvládnou, ale kvalita je malinko horší než u DXO a C1. Ne o moc, ale pokud chceš dělat opravdu jen s Fuji, tak je asi blbost jít do něčeho, co na ně není optimalizované.

Ve výsledku mi to prostě vychází k dnešnímu datu na DXO PL - výborná kvalita za velmi dobrou cenu. Za rok to může být jinak, ale nemá cenu tipovat.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Beny1978 26. 3. 2025 22:56

Do budoucna zůstanu u Fuji X, neživí mě to a zatím nehodlám jít do full frame (velikost, cena, váha). Mám jen xf33 1.4 + XF70-300 a zvažuji xf16-55 mark II.
K SW, pořídit DXO pro odšumění fotografie (DNG) a pak do Capture One? je to už drahá kombinace, či počkat na nějakou akci?
Beny1978
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod foto1977 27. 3. 2025 00:15

Ahoj, mám Fuji X-T30 a již cca 3 roky používám DxO Photolab (nyní verzi 8). Jsem s ním spokojen. Před tím jsem používal Capture One Express když ještě bylo pro Fuji zdarma. Ale nevyhovovalo mi to jejich třídění do toho katalogu.
DxO Photolab se vyplatí pořídit vždy v listopadu na Black Friday když je slušná sleva. Netuším zda mají nějaké slevové akce během roku...
foto1977
Návštěvník