DXO Photolab

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Argaro 25. 11. 2024 19:32

Tak XD2s je evidentně účinnější než XD v PL7. Znatelně ubylo artefaktů, na pleťovkách už ale vytváří dle mého ve výchozím nastavení takový ten efekt "plastovosti". Obecně je tam ale posun k lepšímu.

Čili asi také provedu upgrade - i když se každý rok dušuji, že příště už budu upgradovat ob verzi :-D.

Btw. ClearView Ultra zůstává opravdu shodné s verzí 7. Práce s lokálními úpravami a křivkami ale doznala užitečná vylepšení.
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 11. 2024 07:37

Mně se (u mne v PureRAW) XD docela líbil, to fungovalo dobře a spolehlivě. Lehký problém byl XD2, kde rostla účinnost, ale právě mi přišlo, že to má tendenci k "divným" výsledkům. Ten nový XD2s na mne dělá dojem, že zachoval růst účinnosti, ale vyřešili "podivnosti". Převedeno na PL by to odpovídalo verzím 6-7-8 - tedy 7 v tomto kontextu trochu problematická, 6 a nyní 8 OK a plynulý pokrok. Jen ale dodávám, že si sice za mým názorem naprosto stojím, může se to ale lišit pro různé těla a objektivy. Takže pokud by to někdo viděl jinak a neměl stejné fotopřístroje jako já, tak je to zcela možné a nemusí to znamenat rozpor.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Argaro 27. 11. 2024 10:45

PureRAW vůbec neznám, nedíval jsem se na to, co nabízí (jaký je jeho přínos proti PL). U PL mám pocit, že každá verze účinost a kvalitu trochu posune (samozřejmě ne ve 100% případů). Teď jsem to asi zkoumal více než u přechozích verzí - abych si obhájil ten upgrade.

Zkoušel jsem na fotkách ze Z6II/Z8. Obecně mě potěšila účinnost XD2s na Z8 fotkách. Měl jsem při nákupu trochu obavy ze zhoršení šumu proti Z6. Ale nakonec se potvrdilo, že dnes v době pokročilých algoritmů a AI člověk opravdu ten šum nemusí řešit jako dříve....
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 27. 11. 2024 11:04

Ahoj jak je na tom DxO PL se zpracováním RAW od Sony? Je tu někdo co tuto kombinaci používá?
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 11. 2024 13:53

Argaro píše:PureRAW vůbec neznám, nedíval jsem se na to, co nabízí (jaký je jeho přínos proti PL).

To máš jednoduché - PureRAW pouze čistí RAW těmi algoritmy, co má i PL a výstup dá do DNG. Nezabývá se ale vůbec editací, tady se počítá, že to poslouží jako podpůrný sw k LR, C1 či čemukoli jinému.
Ale pokud jde o posuzování odšumu, doostření a těch optických korekcí, tak to můžeš brát jako identické s PL, taky se tam postupně vyvíjí verze DeepPrime až k dnešní XD2s...

Takže přínos proti PL není žádný pokud děláš výhradně v PL, to naopak umí méně, ale zase se to lépe integruje do jiného workflow (v PL tuším jde taky projet RAW, uložit a pak dělat jinde, ale je to dost neohrabané).
Prostě produkty zacílením úplně jiné, ale z hlediska aplikace DeepPrime se protínají naopak úplně.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Argaro 28. 11. 2024 08:40

Díky za info. Jedu čistě na kombinaci PL/AffinityPhoto. C1 jsem zkoušel, úplně mi nesedl. LR a Adobe obecně nemám moc rád. Tj. ve vztahu k PureRAW budu dále v klidu spát :-).
Argaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 30. 11. 2024 10:46

Poznámka k FilmPacku - spustil jsem si pro osvěžení znalosti trial verze 7 (předtím jsem více testoval 6) a musím říct, že ty filmové simulace jsou reálné. Jsem tady ve fóru jeden z těch, kteří fakt na analog fotili (a omezeně stále fotí), tak jsem i porovnával s mým archivem a docela jsem charakter filmů poznával. Fakt dost realistické, když jsem vzal fotku z FF Lumix S5 s nasazeným Zuiko 100/2,8, tak bych asi po aplikaci patřičné simulace třeba Kodak Tri-X neměl moc problém i poměrně znalé osobě nakecat, že to je doopravdy sken z kinofilmu...

Tím nikoho ke koupi nenabádám, ostatně ani já si nejsem ještě jistý, že nákup odklepnu (nejsem si jistý, nakolik to využiju), jen objektivně uznávám, že tu simulaci filmů dělal někdo, kdo opravdu věděl, jak to má vypadat. Nejde tedy o nějaké spíš komické "rádobyretro", jako je tomu často u různých "cool filtrů" pro mobily, kterých je všude plno.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod fotofanda 30. 11. 2024 18:59

foto1977 píše:Ahoj jak je na tom DxO PL se zpracováním RAW od Sony? Je tu někdo co tuto kombinaci používá?

Já používám DxO PL v kombinace se Sony A7III. Žádné problémy s tím nejsou. Pouze u 7.0 verze mi přišel výsledek se standardním nastavením moc do červena, ale při nastavení profilu přímo pro A7III se vše spravilo.

Jinak nejsem, ale moc vybíravý a výsledky nijak zvlášť nepitvám. Kdybych používal jiný podobný SW asi bych byl spokojený také.

Co se týká použití FilmPacku, tam mám 7.0 a opět, spokojenost. Mám moc rád staré fotky a kombinace historický objektiv, FF a FilmPack je skvělý způsob jak dosáhnout tradičního vzhledu. Před FilmPackem jsem podobné možnosti záviděl Fuji fotoaparátům.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 30. 11. 2024 21:05

fotofanda: díky za informaci.
Měl jsem záchvěv vyzkoušet FF když je teď v BF akci A7III za cca 28k. Ale dnešní fotovýlet se stávající APS-C Fuji X-T30 mě od toho opět odradil... :)
Takže mou letošní jedinou BF investicí je aktualizace na DxO PL 8...
foto1977
Návštěvník

Předchozí stránka