Lightroom Classic CC

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 9. 1. 2025 07:45

Mam ho len doma na par dni/tyzdnov, podobne ako predtym R1/R6II a dalsie hracky :D
Toto by som si kupil asi najmenej pravdepodobne, ale zaujal ma najviac, je to celkom zabava a kvalita obrazu je az neuveritelna :)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 1. 2025 08:54

Mimochodem ale fakt doporučuji zkusit DXO PureRAW 4 - je to v pročištění fotky fakt lepší. Navíc je tam bonus optimalizace optiky, což u některých skel až překvapivě hodně pomůže. U kvalitních pevných skel ani ne, ty jsou dobré samy o sobě, ale u skel řekněme "horších, ale ne vyloženě špatných" (prostě o něco měkčích, ale ne zas vyloženě zmrvených) je často skok až poměrně neuvěřitelný... Příklad třeba mrňavý MFT pancake 12-32 od Pana, ten skočí fakt úplně jinam, do jisté míry podobné je to i u univerzálu 28-200 pro L-mount (byť asi ne tak výrazné).
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 16. 1. 2025 14:51

A je o tolik lepsi nez PureRAW 3? Nejakou dobu jsem srovnaval PureRAW 3 plugin do LR a samotny LR AI odsum a LR byl lepsi jak ve vysledku, tak ve WF a moznosti individualnich uprav i preview jeste pred spustenim procesu.
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 16. 1. 2025 20:40

O trochu ano, je tam zase další verze DeepPrime. Ale není to propastné.
Jinak to srovnání s LR AI Denoise jsou malinko jabka a hrušky - DXO PureRAW je vyloženě na předúpravu RAW, já to tu psal kvůli malému GRIII, u mne třeba GX880, tam to nemá chybu.
LR AI se aplikuje v jiné fázi workflow, tam je možná přímější porovnání třeba s Topaz PhotoAI, který se také běžně aplikuje až po úpravách (byť “předúpravu RAW umí taky).
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 18. 1. 2025 07:13

Jde mi ciste o kvalitu vystupu, ikdyz je pravda ze s trojkou to bylo dost naslepo. Topaz mi nikdy moc nevonel a ze srovnani po netu je IMHO horsi. Tak na ty amaterske fotky zustavam u LR ;) i ten kontinualni proces upravy mi vic vyhovuje, asi jsem uz moc stary pes, abych si zvykal na neco noveho.

Ale zajimalo by mne, jak a kdy ten Denoise pouzijete? Ja nejdrive fotku expozicne a barevne upravim, pak ji doostrim a trprve pak poustim Denoise s ohledem na to, kolik sumu vylezlo po doostreni a vytazeni stinu, prodte tak jak se to delalo s beznym odsumem. Nakonec jeste prip.koriguji detaily. Co vy?
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 18. 1. 2025 08:47

Lightroom funguje velmi dobře pro jemné a přirozené odstranění šumu, zejména na mírný až střední šum (ISO do cca 3200–6400), ale má oproti Topaz Labs menší možnosti jemné kontroly pro lokální odstranění šumu nebo výrazně šumivá data.

Topaz Photo AI má funkce Sharpen AI pro opravy neostrosti způsobené špatným zaostřením, pohybem nebo chvěním fotoaparátu, používá přitom tři režimy: Standard Sharpening (pro jemné zvýraznění detailů), Motion Blur Correction (pro pohybové rozmazání), a Out of Focus Correction (pro špatně zaostřené snímky) a je lepší na opravu závažných problémů s ostrostí. Topaz Photo AI je lepší na vysoký šum (ISO 6400 a vyšší) zachová více detailů při silném šumu.

Nejlepší workflow je podle mne Import do Lightroomu, základní úpravy expozice, vyvážení bílé, kontrastu a barev. Pokud má fotografie pouze mírný šum nebo je jemně neostrá, využil bych odšumění a doostření přímo v Lightroomu. Použil bych Photo AI, pokud je fotografie hodně zašuměná (vysoké ISO, slabé světlo), rozmazaná kvůli pohybu nebo špatnému zaostření, nebo jinak problematická (potřeba opravit šum i ostrost současně).
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 18. 1. 2025 13:42

Ano, Topaz umi lepe jine veci (rozmazane snimky atd.), ale ja jsem primarne resil klasicky odsum. Pro mne a moji techniku je uz ISO6400 vysoke az az ;)
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 18. 1. 2025 14:39

kultus píše:J
Ale zajimalo by mne, jak a kdy ten Denoise pouzijete? Ja nejdrive fotku expozicne a barevne upravim, pak ji doostrim a trprve pak poustim Denoise s ohledem na to, kolik sumu vylezlo po doostreni a vytazeni stinu, prodte tak jak se to delalo s beznym odsumem. Nakonec jeste prip.koriguji detaily. Co vy?

Ja urobim orez, jasove upravy a nasledne LR Denoise. Az nasledne riesim farby, ostrost, color grading masky atd.
Aplikovat LR Denoise az po maskovani nemusi robit dobrotu.

BTW, Topaz Photo AI je sice fajn, ale v niektorych pripadoch u mna vidim posun v jase alebo farbe. To LR Denoise je v tomto u mna bez problemu.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Obšák 18. 1. 2025 15:41

Já a Lightroom, to je poslední rok past vedle pasti.
Můj poslední problém s tímto programem spočívá v tom, že se mi ho tentokrát z Amazonu povedlo zakoupit, ale zas mi nejde nainstalovat. Při pokusu o instalaci mi to hodí tuhle obrazovku: viz první foto

Když kliknu na "Další informace", tak se mi zobrazí požadovaná konfigurace pc viz další foto

Můj počítač viz další foto

Neměl by někdo tušení, v čem by mohl být problém? Za odpověď předem děkuji.
U fotek to přeházelo pořadí, nevím proč to tak blbě funguje. :-]
Jinak jsem si vědom toho, že grafická karta opravdu není žádnej high-end, nicméně fungovat by to s ní mělo.
Přílohy
05.jpg
04.jpg
02.jpg
01.jpg
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 18. 1. 2025 21:23

Pre inštaloval by som celú apku creative cloud.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 19. 1. 2025 08:15

Tiez som robil instalaciu cez Creative Cloud aplikaciu, islo to aj na velmi starom PC, kde uz nie su niektore veci podporovane (graficka karta napr.) a Camera RAW v PS nejde.
i5 4670, 16GB RAM, 256GB SSD a len integrovana GPU (cca 2012-13).
LR funguje uplne bez problemu vratane Denoise, AI masiek a pod... len je to adekvatne "rychle" s 42Mpx fotkami.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 19. 1. 2025 09:51

landov píše:
kultus píše:J

Ja urobim orez, jasove upravy a nasledne LR Denoise. Az nasledne riesim farby, ostrost, color grading masky atd.
Aplikovat LR Denoise az po maskovani nemusi robit dobrotu.

BTW, Topaz Photo AI je sice fajn, ale v niektorych pripadoch u mna vidim posun v jase alebo farbe. To LR Denoise je v tomto u mna bez problemu.

Tohle jsem taky zkousel, ale po doostrovani ti znovu vyleze sum, ktery uz musis odstranit klasickym zpusobem, co nici kvalitu a pridava praci. Samozrejme zalezi kolik a jak doostrujes.
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 1. 2025 11:10

Podle mne je až tak trochu blbost to stavět do roviny, co je nejlepší... Postup se dost liší podle kombinace přístroje, objektivu a konkrétního ISO, ale pak i motivu a toho, co vlastně řešíme.

Typicky PureRaw hned na začátku je super například v situaci, kdy se hodně projeví korekce objektivu, to zbylé alternativy zdaleka tak dobře nemají.
Pokud naopak řešíme fakticky jen šum a ostrost i optické vady jsou v pohodě, tak (obvykle) lepší udělat až na konci čistě odšum - přímo LR či Topaz cílený na šum.
Pokud nás naopak trápí i ostrost a chceme toto vylepšit, tak je LR celkem na nic a je to buď na PureRAW, když jde víc o měkkost objektivu atd. anebo spíš něco jako Topaz, když jde prostě o blbé zaostření a zachraňujeme, co se dá.
A tak - takhle by se dalo s příklady pokračovat ještě dlouho...
Osobně v tuto chvíli reálně užívám buď PureRAW anebo přímo LR AI. Topaz jsem měl, ale když mi teď v prosinci vypršely upgrady, tak jsem ani neprodlužoval, ustupoval dost do pozadí a už mi to za nákup nestálo (navíc ještě tak minimálně půl roku se absence upgradů moc neprojeví).
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 19. 1. 2025 12:04

Tak ja spis resim bezne foto a prave mne zajima ciste tech kvalita sum-ostrost. Bez toho, abychom resili neostrou fotku nebo jine speciality. Ja s AI zacinal docela pozde kdyz uz to bylo naplno "rozjete"a prave s PureRAW 3, kde jsem byl z vysledku doslova unesen. Az to u LR zaclo mit smysl pouzivat a kvalita toho AI odsumu uz byla opravdu dobra, srovnaval jsem ty dva programky na desitkach beznych dobre zaostrenych snimcich a LR bylo, jak jsem psal proste lepsi. Lepsi ve smyslu pri odstraneni stejneho sumu zustalo po LR AI denoise vic detailu a snimky pusobili prirozeneji. Proto mne zajimalo, jestli je ctyrka o tolik lepsi a treba jestli uz PureRAW nacte DNG treba z mobilu, protoze trojka ne a spoustu fotek mam prave z telefonu, kde se toho da taky hodne vytahnout. LR nema s DNG zadny problem.
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 1. 2025 07:05

iPhone DXO neumí (teda nějaké staré tam jsou, ale současné ne). Je to o tom, že DXO není generické AI, jede opravdu vždy s využitím profilů přístroj/objektiv, což je asi jeho největší kouzlo, u telefonů je tohle dost problém kvůli masivnímu postprocesu už v nich.
Jinak LR AI Denoise funguje fakt dobře, aleje to opravdu jen denoise, s ostrostí nedělá nic. Pokud máš fotku z top skla, pro příklad u mne třeba Olympus 40-150/2,8 Pro, což je superostré sklo a řešíš jen vysoké ISO, tak pak je LR naprosto v pohodě a leckdy i vůbec nejlepší. Jenže pokud máš třeba nějaký malý cestovní univerzál, u mne příklad třeba na fullframe Lumix jejich 28-200, tak pak se občas nestačíš divit, o kolik skočí fotka nahoru - DXO to trochu doostří, ale spíš formou takového “pročištění” už na úrovni demosaic (úplně nevím, jak to popsat) a každopádně to podobné sklo hodí o třídu nahoru. Tohle naopak LR neposkytne vůbec.

Ad PureRAW 3 vs 4 - ve 4 je nový model DeepPrime XD2, který posun proti XD ve v3 je. Zprvu to bylo trochu kontroverzní, ale pak to doladili na současnou verzi XD2s a ta už funguje hodně slušně. Dále byla vylepšena právě ta korekce objektivů. A poslední bod - pokud upravuješ individuálně a ne dávkou, tak u v4 přibylo docela dost možností k ovlivnění výsledku, což se někdy může hodit dost.
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka