Stránka 4 z 4

Re: RAW (software)

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 7. 2014 09:05
od hoax
Že LR stahuje přepaly a podpaly je fakt, je to od procesu v2012. Otevři si jednu fotku v DPP a LR.

Re: RAW (software)

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 7. 2014 09:24
od Allydamm
hoax píše:Rozdíly jsou minimální


Ale na první pohled patrné a nxd za mě lepší a jak píšeš bez práce, samozřejmě doladit se dá vše, ale je třeba ladit.

Re: RAW (software)

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 7. 2014 09:48
od Puntík
Jako první dělávám rovnání svislic, vodoroviny, korekci perspektivy a deformace rozměrů - jsou-li třeba. Ořez ( i s ohledem na případnou nutnost dalších retuší) hned poté. A teprve pak všechno další. V konvertoru prakticky nic.
Zálohuji samozřejmě netknutý RAW.

Zdravím

Re: RAW (software)

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 7. 2014 13:29
od Lotrandor
Taky napřed pracuji s nástroji na ořez a srovnám horizont nebo svislice. Když z toho něco je, pokračuji dál. U Lightroomu nezáleží, v jakém pořadí se změny udělají, program sám aplikuje změny v optimalizovaném pořadí.

Záloha původního RAWu je přirozená součást workflow.

Re: RAW (software)

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 7. 2014 16:09
od TomKlicnik
Tak pokud se nepletu, RAW zůstává vždy beze změny - veškeré úpravy jsou definované v pomocném souboru, ze kterého se aplikují. Stačí se buďto vrátit na začátek, nebo smazat tento pomocný soubor ručně.

Re: RAW (software)

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 7. 2014 23:48
od Flor.cz
jasný, RAW se úpravami nedá nijak poškodit. Úpravy se obvykle zapisují jako metadata do XMP souboru, v Ligtroomu se ukládají do katalogu. Samotný RAW se nijak nemění.

Re: RAW (software)

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 7. 2014 06:11
od Sekydavid82
Ahoj, potřebuju ideálně Adobe Lightroom pro úpravu RAW z Nokie 1020 - bohužel mám Windows Vista Business 32 bit.
Dělal jsem si registraci na trial u Adobe a pak mi to tam při stahování jen napsalo že můj OS již není podporován - jaká je poslední verze co Vistu uměla? Případně kde bezpečně stáhnout - hledám to už hodinu a všude samý ,,fake,, odkazy..... 8-S

Re: RAW (software)

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 7. 2014 06:38
od Callgaro
LR 3.6 fungoval na XP, tedy by neměl být problém. Otázkou je jestli podporuje tu nokii, ale to by se případně dalo obejít DNG konvertorem.

Re: RAW (software)

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 7. 2014 07:51
od Sekydavid82
Ahoj díky, už jsem na uložto objevil verzi 4,2 a funguje :-) Nevím tedy ještě zda to fachá přímo s tou Nokií - ve smyslu zda nabízí přímo profil pro ní třeba korekce objektivu a td - zatím jen koukám na rozdíly v DNG a JPEG :shock: je to šílený rozdíl, ještě že to fotím vše na 5Mpx JPEG + 38Mpx DNG - ty detaily tam to je pro mě velký šok co z toho leze v tom DNG.
Budu se s tím muset nejdříve naučit, ale když vidím ty rozdíly je to velká motivace ^^

Re: RAW (software)

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 7. 2014 20:16
od Janeiro
Je to spis PC dotaz, ale treba mi poradite: Zkousel jsem nainstalovat tu beta verzi Capture, ale nejde mi spustit. Hlasi mi to, ze chybi dll knihovny. Jak se toho zbavit? Mam Windows7