Stránka 11 z 20

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 1. 11. 2017 15:40
od hoax
A rozhraní Windows do dneška neumí color management. Takže na wide gamutu je všechno, kromě color managed aplikací přesaturované.

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 1. 11. 2017 15:49
od ondrasheq
hoax píše:Sorry, ale přijde mi, že máš docela dlouhé vedení. Tak si to nezjednodušuj a řeš si problémy s irfanem apod. :) Já za sebe nevím, proč bych měl například dělat v ProPhotu, když to skoro nikdo jiný nezobrazí (hlavně ten komu jsou fotky určeny), nebo když to netisknu do Adobe. Bohužel správa barev do dneška není moc intuitivní.


Jestli já docela, tak ty úplně.
- Otevři si Preferences v Lightroomu a podívej se v jakém defaultně pracuje prostoru, pracuješ v ProPhotu pořád
- Irfan používám pro prohlížení a elementární úpravy dlouhou dobu a (ne)zapnutí jedné volby (to je složité?) rozhoduje o správném zobrazení. Nejsem první ani poslední, kdo to řeší.

Nemám co víc bych si od správy a kalibrace barev měl přát.


Spolehlivě to nastavit kde je třeba a kde to vůbec jde a nechat to být. A k tomu jsem i směřoval.

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 1. 11. 2017 16:10
od Allydamm
hoax píše:A rozhraní Windows do dneška neumí color management.

Když vidím Apple počítač, tablet i mobil, vše bez nějakého ladění vypadá stejné a vyleze to i v tisku. To se dá závidět, o tom si roztříštěná Windows, Android platforma může nechat jen zdát.

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 1. 11. 2017 16:11
od hoax
ondrasheq: A pointa? Jinak pro tebe ještě jednou, v ProPhoto nedělám, když mi monitor zobrazí jen sRGB :)

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 1. 11. 2017 17:50
od yorg
Bingo. :-)

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 11. 2017 12:17
od ondrasheq
hoax píše:ondrasheq: A pointa? Jinak pro tebe ještě jednou, v ProPhoto nedělám, když mi monitor zobrazí jen sRGB :)


Už to radši nerozmazávej :D LR nepoužívá ProPhoto proto, že by tento prostor dokázal něčí monitor zobrazit - nedokáže, není takový.
Použitý profil aplikace pro processing obrázku a to, co dokáže zobrazit monitor jsou dva světy.

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 11. 2017 13:52
od hoax
Já vím, že Lightroom pracuje interně v ProPhoto (tedy jen v develop), ale monitor mi víc nezobrazí, když je nastaven na sRGB ok? Hlavně, žes psal, že na ProPhoto u LR je dobré nic neměnit, když to ani nejde. Mám pocit, že nějak gancovatíš. Ještě nedávno ses tady ptal na úplné základy a asi do včera jsi nevěděl proč ti Irfan zobrazuje barvy mimo. Tak hlavně, že máš wide gamut monitor :)

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 11. 2017 14:13
od pampalabusek
Jde nějak odebrat registrovaný produkt ze stránek Adobe? https://accounts.adobe.com/products

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 11. 2017 15:59
od Allydamm
Až tak stoupla nechuť k Adobe? :-)
Myslím že ne, podporovalo by to přeprodávání licencí. Ale zkusil bych podporu, když už jsi jim něco zaplatil ať se snaží.

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 11. 2017 19:49
od pampalabusek
To ne, ale mám více licencí a nepotřebuji je.

Tak to převést jde, ale je s tím trochu práce. https://helpx.adobe.com/x-productkb/policy-pricing/transfer-product-license.html

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 11. 2017 11:25
od smikoto
Foťák sRGB, Monitor sRGB, LR a PS sRGB, tisk sRGB.
Až bude 90%uživatelů umět zobrazit a 90% tiskáren umět vytisknout AdobeRGB/ProPhoto tak si ty hejblata přepnu.

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 11. 2017 19:53
od papun
Mám dotaz. Potřeboval jsem přesunout nějaké fotky. Přímo v LR mi to moc nešlo - přijde mi to dosti uživatelsky nepřívětivé. Nicméně to teď nechi řešit.

Přesenul jsem tedy na tvrdo přes průzkumníka. A pak jsem chtěl znovu obnovit cestu k fotkám. Přes ten vykřičník mi to nešlo (to byla ale moje blbost) a podařilo s emi to přes fuunkci synchronizovat složku. Teď to sice mám v kataolu dobře rozdělené, ale u té složky jsou fuč veškeré úpravy, kter=é jsem u těch fotek udělal. Netušíte jak to prosím napravit?

Děkuji

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 11. 2017 11:09
od n3pi
Přesunul jsi pouze fotky a ne soubory xmp, v kterých jsou úpravy zapsány (defaultní nastavení). Jakmile přiložíš k daným fotkám "jejich" xmp soubory, tak by se ti změny měly zase zobrazit.
Teda pokud to jsou rawy :)

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 11. 2017 13:23
od sesty
papun píše:Přímo v LR mi to moc nešlo - přijde mi to dosti uživatelsky nepřívětivé. Nicméně to teď nechi řešit.


Právě to bych do budoucna řešil, jde to krásně a jednoduše, vezmu fotku a jednoduše jí přesunu do jiné složky.

Zkus fotky vrátit, třeba si to pamatuje poslední umístění.

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 11. 2017 13:37
od yorg
n3pi píše:Přesunul jsi pouze fotky a ne soubory xmp, v kterých jsou úpravy zapsány (defaultní nastavení). Jakmile přiložíš k daným fotkám "jejich" xmp soubory, tak by se ti změny měly zase zobrazit.
Teda pokud to jsou rawy :)

To platí jen tehdy, pokud xmp ukládáš. Po standardní instalaci to pokud vím zapnuté není.