Stránka 8 z 21

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 2. 2017 18:54
od pampalabusek
Mam krabicovou verzi LR4 a kdybych ti poslal klíč, tak by ti program normálně fungoval, ale na Adobe by ti ho už nevzali. Program ty stejné klíče asi nepozná, ale na stránkách už je hlídané.

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 2. 2017 10:12
od Hlava
Nevím jak u Vás, ale u mě prodejce na dotaz emailem dělá mrtvýho brouka ... :-)

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 2. 2017 11:14
od pampalabusek
No, ta komunikace s ním je špatná.

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 2. 2017 11:55
od Hlava
Vyjádření ze sporu na Aukru: "Je to licence OEM, licencí koupil od původního majitele."

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 2. 2017 12:59
od hoax
OEM u Adobe, to asi těžko. A i kdyby, tak OEM se vztahuje na to železo se kterým je to kupovaný. To už si to fakt můžeš asi stáhnout z netu.

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 2. 2017 14:37
od pampalabusek
Dá se koupit i elektronická licence, tu nabízí oficiálně Alza, tsbohemia... a to pošlou taky jenom klíč mailem.

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 2. 2017 14:44
od Allydamm
Tak snad s tím do toho všichni šli :-)

Jediné co by šlo k takovému blábolu přirovnat je nabídka Samsungu k fotoaparátům, ale to byl stejně pro Adobe běžný kód, který se u nich normálně aktivoval a samozřejmě šel potom upgradovat výše.

Na druhou stranu EU prohlásila, že OEM je přenosné, tak ať vám prodejce kouká to jeho OEM pěkně předat. :-)

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 2. 2017 20:26
od pampalabusek
Tak jsem to řešil přes adobe a klíč je u nich neplatný. Takže je to stejně na průser, jestli koupíte přes něho nebo si seženete někde na netu...

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 6. 2017 08:59
od ondrasheq
Ahoj, kdesi kdysi jsem četl, že v RAWu jsem schovaná "rezerva" expozice cca +/- 1 EV. Je mi jasné, že asi záleží od situace a taky aparátu. Je nějaká cesta, jak nechat zobrazovat Lightroom tyto skutečné limity? Exposure posuvník je tuším +/- 5 EV a to vždy, přestože to v RAWu být nemusí a pak to tedy asi nějak dopočítává.
Jediný, čeho jsem si všiml je vzrůstající šum. Je i jiný způsob, jak v LR zobrazovat "tady už jdeš za hranici RAWu, tohle dopočítávám"?
Díky.

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 6. 2017 09:40
od hoax
Buď si zapnout zobrazení přepalů a podpalů klávesou J, nebo ješte Alt + posuvníky.
https://www.paladix.cz/clanky/lightroom ... ocnik.html
Ale LR si stejně rawy interpretuje trochu podle sebe, jinak RawDigger nebo spíš praktičtější FastRawViewer.

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 6. 2017 10:56
od ondrasheq
Zobrazení přepalů/podpalů znám, ale to zřejmě nebude všechno, občas mi začne vylézat šum ve stínech při nastavení shadows atd.
Asi to teda chce průběžně kontrolovat, myslel jsem, že jde nějak tomu dopočítávání zamezit.
Díky za tip na programy :)

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 6. 2017 12:26
od hoax
Nechápu, jak bys tohle chtěl ošetřit. Šum ve stínech je vždycky nějaký, jen ho třeba nevidíš. A myslím, že každý by to chtěl indikovat od jiné úrovně.

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 6. 2017 12:45
od ondrasheq
Šlo mi jen o to, zda jde zobrazit nebo zakázat, když jde LR za hranici toho, co je obsaženo v RAWu. Budu se opakovat - LR mi dovoluje expozici ladit +/- 5 EV vždy v každém obrázku, přestože je jasné, že v RAWu toto není obsaženo.
Kdyby bylo, nemusíme používat kompenzaci expozice, bracketing a takové věci.
Takže chápu, že je tam někdy nějaká rezerva schovaná. Ale kolik skutečně? :)
O tom +/- 1 EV psal tuším Pihan v Mistrovství DSLR. Jak k tomu ale došel?

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 6. 2017 13:11
od hoax
Když použiješ ten Alt, tak tam máš barevně odlišené jednotlivé kanály. V momentě kdy máš vypálené všechny tři RGB složky, jsou data ztracená a to ti LR ukáže. Máš to v tom článku.

Re: Lightroom - workflow, rady, atd.

Odeslat příspěvekNapsal: 2. 6. 2017 13:52
od ondrasheq
Jasně, chyběla mi jen souvislost - a to že přepal/podpal jsou mantinely DR a tedy i RAWu.
Díky moc.