Máte nejaké tipy pre spracovanie veľkého množstva fotiek, alebo pre výber tých najlepších?
Bol som v sobotu na Slovak cadet open a zase mám ďalších nespracovaných 1800 záberov
Kamoš mi naznačil, že v Lightroome sa dajú fotky "označiť" a potom sa dajú hromadne spracovať/zmazať/presunúť.
Všimol som si, že také niečo má aj môj Olympus Viewer (OV), tak som to s ním skúsil:
- (prvou) červenou značkou som si označil "výber", teda "tie čo určite postupujú do 2 kola"
(v prípade, že ma zaujal nejaký záber zo série, tak som zvyčajne označil aj celú sériu)
- (druhou) žltou "možno" - teda tie menej podarené, ale možno zaujímavé obsahovo, alebo prevedením
- modrou "zmazať" - teda nepodarky, duplicity a nezaujímavé
- značkou A - som označil kandidátov na finálne zábery
(farebná značka môže byť len jedna, "A" môže byť zároveň aj s farebnou značkou)
Potom som ich presunul do osobitných adresárov .. a môžem sa pustiť do ďalšieho kola
Aj vy to takto robievate? Alebo nejako inak?
Existuje na takéto veci nejaký (najlepšie freeware) program?
(zatiaľ nevidím žiaden dôvod na kúpu Lightroomu, v ktorom by sa to tiež dalo)
Na OV sa mi ale nepáči, že toto označovanie je dosť neefektívne a nepohodlné:
- treba buď klikať myškou a kvôli tomu s ňou behať po celej obrazovke
- alebo klávesnicou používať dvojhmaty (CTRL+1: červená, CTRL+2: žltá, ..) a posúvať sa šipkami
- no a pri fullscreen zobrazení tieto značky nevidno - teda neviem či som to označil alebo nie
No a zdalo sa mi to príliš zdĺhavé: len toto samotné pretriedenie som po práci robil až do druhej ráno.
Aký je podľa vás na toto najefektívnejší postup?