Hele to o počtu tranzistorů je taky taková "dokola papouškovaná pravda", ale realita je trochu složitější. Hodně z toho počtu totiž vlastně není v CPU či GPU, leccos jde na vrub těch neurálních jader a dalších podpůrných modulů. To v klasických x86 není a potenciál pro opravdu optimalizované aplikace ze strany této části SoC je zřejmě ještě větší, než si zatím představují i lidé s pozitivním postojem k Applu (a hateři to ignorují úplně).
Ono to bylo vidět třeba zrovna v tom testu, do jehož "interpretace" na DIIT jsem si tu rýpl - pokud se otevřelo originální info, tak tam bylo vidět, že v Cinebench M1 za určitým AMD zaostal (TDP teď neřešme), ale v další používané sadě testů založené na Affinity naopak M1 stejné AMD slušně zválcoval (to se přirozeně na Diit nepsalo

). Podle mne to je právě o tom, že Affinity patří k aplikacím, které už M1 začínají využívat opravdu důkladně, včetně těch "souvisejících modulů" a začíná to být dost patrné.
Osobně si myslím, že až pokročí skutečná optimalizace aplikací na Apple Silicon (tedy ne pouze základní rekompilace), tak nastane situace známá z mobilů, kdy začne být srovnávání benchmarků na pokraji nemožnosti a reálně stroje s Apple Silicon při papírově stejném benchmarku budou při reálné práci daleko svižnější než by se čekalo.
A k té debatě o nutné kapacitě RAM - ono to fakt vypadá, že pro porovnání s Intelem se dá RAM u strojů s M1 násobit možná i dvěma, je to na dlouhý výklad, ale opravdu tu je velký dopad jiné architektury. A nejde o žádné "Apple nadšení", něco dost podobného se ukazuje i u Microsoftu a jeho Surface PRO X s ARM, ten má sice problémů spoustu, ale zrovna z hlediska využití RAM si také stojí o dost lépe než tradiční Windows na x86/x64...
-- 28. 11. 2020 12:03 --A ať zase přidám něco méně pozitivního pro vyvážení mého jinak opravdu velkého nadšení, tak mne prozatím docela zklamalo možné využití aplikací pro iPad/iPhone. Hodně jich pro M1 Mac není nabízeno vůbec a z těch, co existují, se jich dost chová řekněme "diskutabilně".
Jak jsem tu psal o mé velmi pozitivní zkušenosti s využitím Android aplikací na Chromebooku, tak v tomto zatím Apple za Googlem zaostal. Je asi celkem jisté, že se i toto bude posouvat, ale zatím to zkrátka silná stránka není...