Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz
janfran píše:Nejlepší je vyvolat RAW s takovým nastavením WB, aby se nádech projevil co nejmíň. Někdy i malý rozdíl ve vyvážení bílé může situaci dost zlepšit nebo zhoršit. Radši tedy zachovat víc z původního osvětlení, než si "dokonalým" vyvážením bílé přivodit problémy s modrými stíny.
Ganec píše:Ono je podla mna lepsie ked si nastavim spravnu WB, lebo v OM si mozem vybrat: bud nastavenu WB, alebo jednu z moznosti co dodava fotak.
No ked nastavim priamo ma ziarovku, tak vlastne "prichadzam o jednu moznost".
Ganec píše:janfran píše:Nejlepší je vyvolat RAW s takovým nastavením WB, aby se nádech projevil co nejmíň. Někdy i malý rozdíl ve vyvážení bílé může situaci dost zlepšit nebo zhoršit. Radši tedy zachovat víc z původního osvětlení, než si "dokonalým" vyvážením bílé přivodit problémy s modrými stíny.
Ako sa taketo cosi da nastavit priamo vo fotaku?
Ganec píše:Dalsia vec je, ze fotim dost hromadne .. a zvycajne sa mi moc nechce hrat sa s RAW-mi .. ani mi to zatial moc nejde, ani neviem ako sa to naucit, ani nemam na to cas.
janfran píše:EP1 má někde v menu položku pojmenovanou "Fine-tune WB" (nebo nějak podobně). Tam si můžeš pro každou předvolbu vyladit barevnost. Můžeš vzít jako základ žárovku a nastavit barvy trochu do tepla, nebo vyzkoušet jinou předvolbu a zase jiný posun, prostě si s tim nějak pohrát. RAW by to řešil líp.
janfran píše:Editace RAWu nemusí být zdlouhavá, firemní konvertor by měl umět načíst všechna nastavení foťáku, takže bys manipuloval jenom s vyvážením bílé, kdyby to bylo potřeba. Jestli se ale nechceš RAWem vůbec zabývat, nezbyde než si vyladit některou z těch předvoleb pro vyvážení bílé, a pokud se to nepodaří, odstraňovat modrou křivkama, jak už jsem psal já a Irmo. K tomu není potřeba Photoshop, křivky určitě umí i spousta jednodušších programů.
Ganec píše:To akoze oznacim vsetky RAW subory, zmenim nastavenie len v jednom a necham vygenerovat vysledne JPG (podla toho jedneho)?
Krivky dokaze aj Olypus master .. (nie v RAW polozke) tiez sa to da hromadne?
Daemonius píše:Muj pokus.. s RAWem by to šlo asi snáž.
Ganec píše:Pri vyvolavani z RAW som zmenil:
- saturaciu na -1 (co som vlastne mohol uz vo fotaku)
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků