PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lennyl_2 10. 1. 2025 16:13

akurat ma stve, ze tie OLED monitory su stale drahe, ved pomerne vacsie TV stoja podobne.

Dell 32"4k IPS vs MSI 34"3k OLED vs Xiaomi 12.1"2k IPS
IMG_20250110_160519.jpg

technicky jas maju prave OLED mensi ako IPS nie? skor kontrast maju vacsi. kazdopadne pri uprave fotiek sa pozeram aj na histogram, takze mam pred sebou dalsiu "kontrolu".
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mirus1 10. 1. 2025 16:36

Chlapci dík za informace,zatím mě nic netlačí,ale jednou to přijde :-D stejně to vypadá na nějaký oled a pokud se mě něco nebude pozdávat,tak vrátit ho můžu vždycky..
Olympus OMD-M1X,Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO + Olympus M.ZUIKO ED 60mm f/2,8 macro+Olympus M.ZUIKO 75-300mm ED II f/4,8-6,7+Pentacon 29/2,8+Tair-11A 2,8/135,stativ Rollei C5i II+další potřebnosti.
Mirus1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 10. 1. 2025 17:43

pokial to nesuri, pockal by som fakt na nizsie ceny tych QD-OLED monitorov, aspon o 200euro dolu.

inak co sa tyka technologii zobrazovania, co som videl/mam, z VA, IPS, QD-OLED, sa mi najviac paci QD-OLED.
VA v praci, IPS/QD-OLED doma.

na youtube som este sledoval testy na W-OLED a mini LED, ale stale u mna vyhrava ten QD-OLED.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 10. 1. 2025 22:27

este jeden maly tip. kto zhana skoro najlacnejsiu AMD AM4 socket dosku, tak je fajn tu co som zobral ja, ASUS PRIME B550M-K (88,90 €)

ma teda iba dva SSD sloty, prvy ide na PCIE4.0, ale druhy iba na PCIE3.0.
...dal som tam 2x disk Crucial P3 Plus 500 GB, ktory vyrobca deklaruje max rychlost na PCIE4.0 citanie 4,700 MB/s a zapis 1,900 MB/s, ja som tie dva SSD M.2 disky zmeral a je to ze uplne lepsejsia rychlost 8-)

na ukladanie RAW fotiek to uplne staci, parada.

SSD prvy slot PCIE4.0 (a disk je dokonca uz zaplneny nad 50%, kedy uz disky stracaju rychlost...)
ssd1.jpg
ssd1.jpg (73.69 ) Zobrazeno 1435 krát

SSD druhy slot PCIE3.0
ssd.jpg
ssd.jpg (72.86 ) Zobrazeno 1439 krát
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 11. 1. 2025 10:00

lennyl_2 píše:Mirus1: ten OLED co pozeras ty, stoji teraz v zlave 1 286,10 €, oproti Eizo IPS 32"4k je to snad polovica ceny.

OLED ma podla mna lepsi-krajsi obraz ako IPS. ale treba sa pripravit na dve hlavne obmedzenia.
QuantumDot OLED (co je aj to MSI) ma pri pri bocnom svetle na obrazovku fialovy nadych folie na monitore.
takze treba vypnut svetla v izbe co svietia na monitor, alebo ich otocit inde a najlepsie zatiahnut zaluzie. vtedy je obrazovka paradna.
druha vec je vypalovanie pixelov, takze sa kazde 4hodiny pusta udrzba pixelov, trva to asi 6minut, pohoda.
ale je doporucene schovat ikony na ploche a schovavat aj spodnu listu (auto vysuvanie pri nebehnuti mysou).
- ikony moc nepotrebujem, staci ist na explorer a kliknut na zalozku "desktop", pripadne na chvilu dat zobrazit ikony na ploche.
- schovavanie listy je niekedy otravne, lebo ked daky program ma aktivne tlacidlo na spodu, nabehnutim mysi na tu cast plochy sa vysunie aj windows lista. treba znovu kliknu niekam na plochu programu a win listu schovat.
a doporucuje sa aj nechat na ploche windows iba ciernu tapetu. ja som si tam dal aktivnu tapetu, taky ten kozmonaut, co sa kupe vo vesmirnom mori, vyzera to nadherne a nevypaluju sa pixely, kedze sa stale meni obraz.

To že má OLED nejlepší obraz je bez debat. Díky absenci podsvícení u něj ani nejsou problémy s homogenitou či backlight bleed. Taky má obvykle daleko lepší antireflexní vrstvu (viz. recenze). Jedinný důvod proč jsem si ho nekoupil je to prokleté vypalování pixelů.

Nechce se mi stresovat všemi těmi ochranými opatřeními, které by stejně nepomohly, když velkou část času mám na monitoru zobrazené vývojové prostředí s ikonami a lištami, které jsou pořád na stejném místě. Jedině mít jeden monitor na běžnou práci a OLED na prohlížení a úpravu fotek.

Co jsem četl, tak někteří s citlivým vnímáním mají problém s tím, že OLED displeje nepatrně poblikávají. Já to naštěstí navnímám.

Jinak já si pod stromeček naježil dva studiové monitory (kvalitní repráky) a je radost mít k práci hudební podkres, kde jsou slyšet všechny detaily hudby. A díky basovému rozsahu je zvuk plný a přitom ne zahuhlaný, jak je to na levnějších reprácích.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 11. 1. 2025 11:35

Flor.cz: ano, je to presne ako pises o tom OLED, je to krasne a super, ale na dlhodoby staticky obraz je to za trest. preto som si stale nechal 32"4k IPS, lebo ked mam home office, tak mam nonstop na obrazovke monitorovacie aplikacie + outlook + teams. ked su grafy a legendy, ten text by bol vypaleny po 12hodinovych zmenach rychlo.

studiove monitory som mal 2x (Presonus Eris E4.5 a este dake uz si nespominam), ale vzdy som ich predal. nakoniec som skoncil pri zostave Edifier R1855DB + sub EDIFIER T5 zapojene cez optiku na Creative Sound BlasterX AE-5 Plus, co hra tiez velmi pekne po rozumnom nastaveni na reprakoch (co je niekedy o milimetroch na potenciometroch).
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 11. 1. 2025 12:11

Vy mi teda dáváte s tím OLED. Včera mi přišel noťás od ASUSu s OLED displejem jako náhrada po dosluhujícímu thinkpadu. Brala jsem ho právě kvůli tomu, že OLED displeje vychvalují v "odborných" recenzích...
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 11. 1. 2025 12:44

Monika, ked budes mat otvoreny strihaci video soft, alebo Lightroom, asi staci tak raz za 20minut to zminimalizovat na listu na chvilu, aby sa zmenilo svietenie pixelov kde je lista nastrojov.
A este si nechaj nastaveny setric, nech sa pusta kazdych 10minut, ked nebudes pri ntb.
OLEDy maju pixel shift, kde sa o riadok posuva obcas obraz, plus maju detekciu na staticke panely, ktore ztmavuju.
Tak snad nam tie OLED daco vydrzia, ked vyrobca si dovoli dat 3roky zaruku na vypalovanie, musi si verit :-)

Na mobiloch mame tiez OLEDy a ked sa casto zhasinaju, nikto sa nestazuje na vypalovanie...
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 11. 1. 2025 13:25

lennyl_2 píše:studiove monitory som mal 2x (Presonus Eris E4.5 a este dake uz si nespominam), ale vzdy som ich predal. nakoniec som skoncil pri zostave Edifier R1855DB + sub EDIFIER T5 zapojene cez optiku na Creative Sound BlasterX AE-5 Plus, co hra tiez velmi pekne po rozumnom nastaveni na reprakoch (co je niekedy o milimetroch na potenciometroch).

Mezi studiový monitory jsou dost rozdíly, jeden ze zásadních je bi-amp. To má každá membrána svůj vlastní zesilovač, což hodně zlepší kvalitu zvuku. Teď ve skladbách slyším zvuky o kterých jsem ani nevěděl, že tam jsou. Bi-amp bedny jsou většinou takové, kdy se každá prodává zvlášť, do každé vede napájecí kabel pro zesilovač.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 11. 1. 2025 13:25

U toho OLEDu pro velký monitor je ve spojení s focením dnes docela zajímavým argumentem to, že je výstup podobnější mobilům a tabletům, kde už OLED převládá. Takže pro publikaci na sociální média se to na tomto lépe posuzuje, tohle bych nepřehlížel.
Ale jinak upřímně fakt pro desktop prostředí ty nedostatky zanedbatelné nejsou a osobně bych do toho spíš nešel. Docela vydařený kompromis jsou panely IPS black, kde se podařilo zvednout maximální poměr černé a bílé na dvojnásobek (2000:1 proti klasickým 1000:1) a nezdá se, že by to mělo nějaké negativní dopady, tohle je skutečně zlepšení.

Ono se sluší dodat, že u mobilních zařízení je pomalu největší klad OLEDu spotřeba - černá je fakt prakticky bez odběru, zatímco u IPS není rozdíl mezi "celý displej černý a celý bílý" prakticky žádný. U domácího použití to moc význam nemá, ale u notebooku to už téma je a u mobilů a tabletů tuplem. Třeba darkmode u iPhonu s OLED má reálně spotřebu nižší o 3-9% (podle charakteru užití) - nijak propastné, ale v reálu i tohle může telefonu vlastně "zadarmo" přidat půl hodiny až hodinu na baterku, což zas tak úplně zanedbatelné není.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 11. 1. 2025 14:20

IPS black od Dell som chcel aj ja, ale nepacila sa mi ta cena. nakoniec mam snad este drahsi OLED.
po roku napisem,ci mam daco vypalene :D

pozrel som tie bi-amp monitory. ja nie som cielova skupina. FLAC albumy uz davnejsie nepocuvam a tie podcasty a videa na youtube nemaju ziadnu kvalitu co obcas sledujem. uplne staci, ze mi robia bordel dva kanáriky 8-D
a pri praci mam vacsiu casu ticho,lebo sa sustredim,alebo volavam adminov, resp. mi huci tichsie v pozadi TV s dakym programom..
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 11. 1. 2025 15:58

Myslím si, že keby je tam nastavených 120nitov pre úpravu fotiek, tak to nejak veľmi nehrozí ani pre mierne statický obraz.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 11. 1. 2025 23:04

lennyl: FLACy taky nemám, rozdíl je dobře slyšet i na streamované hudbě ze Spotify nebo YouTube. Jde hlavně o to, jak kvalitně je která skladba nahraná, jak si s tím zvukař vyhrál. Jo, na podcasty to není potřeba řešit.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 20. 1. 2025 14:37

PC zostavu mám nakonfigurovanú, ale vyzerá to tak, že nakoniec z toho bude MacBook Pro - buď s M4 Pro alebo M3 Max (výpredaj/bazár), vymontujem SSD zo súčasného PC a použijem ako externý pracovný disk.
Uvidím ako/či si na také niečo zvyknem.
Všeobecne práca v LR by mala byť citeľne lepšia, ten pomalší Denoise nejak pretrpím.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 21. 1. 2025 20:00

Tenhle Zenbook vypadá velmi zajímavě - https://www.idnes.cz/technet/pc-mac/cop ... rdware_nyv
Váha pod kilo, až 32 hod na baterku a v AI má výkon 45 TOPS (víc než Apple M4 Max). I cena je překvapivě dobrá.
Flor.cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka