PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lennyl_2 2. 12. 2024 19:30

tlac fotografii na Canon Pixma G3430 vyrieseny.

stacilo kupit foto papier a fotky su vytlacene spravne.
...zaujimave, aku silu ma foto papier vo svojich vrstvach a povrchu. a naopak, obycajny kancelarsky papier ma fotky desaturovane, ako vygrcane.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 5. 12. 2024 14:51

Premýšľam nad novým PC, pôvodný z r2018 slúži výborne, no už je cítiť jeho trocha nižší výkon v postupne modernizovanom LR.

Zostava by mohla byť niečo ako Ryzen 9800X3D (príp. lacnejšia možnosť 9700X), 32GB RAM, 4TB SSD a RTX 4070 Super.

Zvažujem ešte 64 GB RAM, no neviem si vyskúšať, na koľko by som to využil či potreboval.
Aktuálne sa pohybujem 90% času na spotrebe medzi 10-22GB, keď mám pustené LR+PS+Chrome, tak to ide k 25GB... a všetko spolu ešte s InDesign do 28GB (to je už extrém, takto mám pustené všetky programy možno 0.1% času).

Ak máte viac ako 32GB RAM, tak to reálne počítač využíva? Ide mi len o bežnú prácu v LR, občas možno 1 fotka zo 100 upravená zároveň aj cez PS.

*a ešte premýšľam či nepočkaťna RTX5000 karty, aj keď to bude opäť drahé a možno aj nedostupné...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 12. 2024 19:33

Upřímně na Macu mi přišlo, že RAM přímo v LR moc nelimitovala ani při 8GB a při 16GB už tuplem ne.
Na určité limity se ale dalo dostat, když jsem pustil nějaké složitější kombinace s Photoshopem (ne jen spuštěný PS). Příklad skládané makro, kdy jsem z LR otvíral třeba 25 i více fotek do PS layers a pak skládal makro přes align-blend, to už náročné bylo. Nebo přímo v LR HDR panorama z dronu - 3x3 fotky a každá 3xAEB, tedy 27 fotek z 20mpix RAW najednou, ne sekvenčně, tam jsem slabší Air s 8GB utloukl úplně a Pro s 16GB si zapracuje a v monitoru je vytížení RAM vidět.

Ale vyloženě jednotlivé fotky v LR (maximum jsem měl 47mpix) mi přijdou na RAM celkem nenáročné - žádné drama.

Občas se uvádí, že Apple Silicon pracuje s RAM efektivněji než x64 PCWIN, ale seriózně se udává tak maximálně 1,5 násobek, vyšší čísla jsou pohádky, tedy mé sestavy by byly ekvivalent cca 12 a 24GB, jinými slovy 32GB mi u Win na fotky přijde v pohodě.
Co vím, tak se na vyšší RAM dokázaly dostat některé sw kolem videa, při seriózním zájmu o něj bych o 64GB asi uvažoval.
Jinak je ale vyšší RAM zajímavá spíš na virtualizace, kontejnery a tak, třeba syn to řešil, ale tam jde o opravdu extrémní vývojařinu s mrakem aplikací kolem toho, což je jiné téma. Ale ano, tam se to opravdu využilo :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 6. 12. 2024 07:45

Pozeral som si rozne fora, vacsine pre fotografiu v LR + lahky PS staci 32GB. Par komentarov bolo za vacsiu ram ak sa sucasne pouziva viac programov (jeden dal priklad sucasne otvorene LR, PS, DxO a niekolko kariet v chrome), co mu zhltlo dokopy cez 40GB RAM alebo aj pre robenie videa, rendering a pod.
Zatial to vidim na 32GB RAM, no kedze to bude zostava na minimalne dalsich 6 rokov, tak poriadne zvazim tych 64GB.

Najviac premyslam ci nepockat na novsie GPU, tam asi len bezny posun ako z 3070 na 4070 a 4070 super, kazda karta je cca o 10% rychlejsia v Denoise (to je jedine kvoli comu ju potrebujem). Alebo kupit bednu bez GPU a dat tam RTX 3070...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 6. 12. 2024 10:45

ja som pri skladani svojho pc cital dake clanky o RAM a vyslo mi z toho, ze lepsie je pre mna 2x32GB, kvoli tomu, ze osadene 2 pozicie v doske idu dual channel plnou rychlostou (pri 4 slotoch to ide pomalsie). a doporucovali pre AMD rychlost DDR5 6000MHz kvoli nasobicu.

cim viac RAM si das, tym viac to aplikacie vyzeru + aj samotny Windows. ako to chces mat na dlhu dobu, asi si doplat za 64GB.
tie nove graficke karty budu isto drahsie, mozno by sa oplatila daka RTX 4070Ti OC 16GB keby zlacnela, hm.
alebo pockat na RTX5xxx ? mozno vykonom prekvapia.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 6. 12. 2024 12:16

Na viacerých stránkach upozorňujú že 4 pamäte sú lepšie pre HEDT a 2 pre klasické procesory "na doma".
Aj kvôli tomu by som rád hneď vyriešil tú pamäť a buď mal 2x16 s tým, že nič nebudem rozširovať alebo rovno hneď 2x32 a svätý pokoj s prázdnejšou peňaženkou.
K tým kartám ešte doplním, že keď sledujem správy o BTC, tak sa trocha bojím či to opäť nezamáva s cenami ako keď bola predstavená generácia 4000 (100% príplatky a nedostatok GPU).
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 6. 12. 2024 12:26

tie karty celkom skacu v čase s cenou. pride mi to, ze bud je dobre obdobie a oplati sa kupit, alebo vyckavat na nove veci, s moznym rizikom priplatkov.

v case krizy kovidu som preplatil krpatu RTX3060 za 700euro.
https://www.alza.sk/gainward-geforce-rt ... 334307.htm

svoju terajsiu RTX4070Ti Super OC mam za cca takuto cenu
https://www.alza.sk/asus-tuf-geforce-rt ... 358238.htm

a synovcovi som daval na hry teraz v zlave RTX4060Ti OC za 370euro
https://www.alza.sk/asus-dual-geforce-r ... 406836.htm

EDIT: rozdiel v RTX4070Super 12GB vs RTX4070Ti Super 16GB je +200euro, co si myslim ze je ti zbytocne na foto produktivitu.
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 7. 12. 2024 20:37

Takže som sa rozhodol ešte 1 generáciu CPU či GPU počkať.
Pri CPU sa tento rok menila najmä efektivita za trocha lepšiu, tam by som aj napriek tomu získal veľmi veľa výkonu a stačil by mi s rezervou aj Ryzen 9700X.
GPU je skôr malá zmena za veľa peňazí a keď už to má byť pomerne drahé, tak chvíľu počkám na tie novšie karty, nech to stojí za to.

Plánujem aj zmenu fotoaparátov, ak by mali nové menej Mpx než 42, tak by si počítač troška viac oddýchol (veľmi cítiť rozdiel pri spracovávaní fotiek z EOS R1, je to ako robiť s jpegmi).
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 8. 12. 2024 08:05

Kdybych si stavěl PC s Windows, nešel bych pod 64 GB a GeForce RTX 4070 (12 GB), to RTX je důležité kvůli podpoře Tensor jader a DLSS 3.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 9. 12. 2024 09:43

Kdybych si stavěl PC s Windows, přistupoval bych k němu jako ke skládačce a používal bych prozatím 3070. ...RAM 32 GB je imho dnes dostatečné i na souběh více aplikací pro úpravu fotek (pokud člověk neblbne se stovkami oken v otevřeném prohlížeči apod.). Raději bych ale RAM hned konfiguroval s rezervou do budoucna a dal 64 GB (2x32GB modul) kvůli rychlosti dual channel a potom i proto, že za pár let může být obtížné k 2x16 GB sehnat shodné moduly pro obsazení všech 4 slotů a bude se muset upgradnout kompletně. ...Ke grafikám asi tolik, že 12 GB na kartě mi nepřipadá jako dostatečná rezerva, protože AI modely se pořád zvětšují. Pokud mi nejde o každý zlomek sekundy teď a tady, spíš bych počkal, jak se symbióza AI a GF bude vyvíjet.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 9. 12. 2024 21:09

Ahoj, připojím se s dotazem, u mého postaršího mini PC zvažuji navýšit RAM na 2x16GB.
PC je Dell Optiplex 5080:
Procesor Intel Core i5-10500T (10. generace)
Integrovaná GK - Intel UHD Graphics 630
RAM 2x8GB (nyní)
HDD - SSD 256 GB + SSD 500 GB (data)
Myslíte, že pro práci s DxO Photolab 8 + Zoner Photo Studio 18 by pomohlo navýšení RAM, nebo to je zbytečné a stávající CPU, GPU atd. to stejně brzdí natolik, že to nepoznám?
Jde mi o konverzi rawů z Fuji + následné drobné úpravy. Když použiji pro odšum DeepPrime XD2, tak trvá konverze jedné fotky cca 3 až 5 min :(
Má smysl tu RAM navyšovat? Upgrade celé sestavy neplánuji, zatím mě ta "pomalost" existenčně nelimituje.
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 10. 12. 2024 06:59

foto1977: 16GB RAM nie je uplne malo na dostatocne rychly beh Windows. s 32GB RAM ziskas o trosku sviznejsiu rychlost nabehu Windows a startovania aplikacii (tam pomoze este viac rychlejsie SSD, tj. co ti najviac pusti zbernica PCIE3.0), ale extra zvysenie rychlosti operacii v tych programoch by som necakal, ten odsum ti podla mna nepojde o moc lepsie, tam je limit to CPU/GPU.
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 10. 12. 2024 07:05

Asi by som 16GB RAM nemenil, skor pockal na vseobecne novsi HW, asi by GPU urobila vaciu zmenu pri odsumovani (staci aj RTX 4060). Ak ma pocitac rozumny zdroj, tak mozno zmena GPU (a pripadne prehodenie karty do novsieho PC) by pomohla viac (minimalne na DxO programy).
Je to nieco podobne ako mam ja (i7 9700K s 32GB RAM) - minuly rok som za 350€ prihodil RTX 3070 a neuveritelne to zrychlilo najma odsum fotiek, no pouzivam vyhradne LR a mozno len 5% casu PS ci DaVinci.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 10. 12. 2024 07:10

Ja mam podobny stroj ako Ondrej, tiez som upgradoval GPU na RTX 3060 12GB a Denoise v LR to robi za cca 20s (45MPx RAWy ), takze pohoda.
Kedze je moje PC z r.2019, tak by sa urcite nasiel novsi/rychlejsi HW, ale zatial sa mi do toho velmi nechce, pretoze celkovo vsetko slape k spokojnosti.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 12. 2024 07:23

Zrovna při Deep Prime odšumu bude vliv RAM fakticky nulový, tam je to o CPU/GPU. Přímo při práci v DXO PL by to drobné plus být mohlo, ale nečekal bych zázraky.

A drobné rýpnutí - pokud máš staré i5 ve formě mini PC, tak si to přímo říká o nový Mac mini M4, klidně i nejlevnější model, byl bys hodně překvapen zrychlením a přitom je ultramalé…
U velké PC bedny je to trochu jinak, tam už je zajímavou alternativou posílení GPU, jak ti už psal Ondřej.

Ještě obecně k RAM - já to psal výše, ona se dá občas u fotek využít, ale je to spíš u složitějších akcí, kdy se pracuje s hodně fotkami najednou (ne dávkově, ale fakt najednou), viz to skládání makra při focus stacku či HDR panorama. Při práci s jednotlivými fotkami v RAW se ale obvykle daleko více pozná lepší CPU/GPU než RAM. Dokonce si myslím, že někdy může být víc než RAM cítit i rychlost disku. Na okraj - máš v tom SSD v nějaké NVMe formě anebo “stará” SATA? U disku sice není nutno hledat rekordy, ale přenosové rychlosti někde kolem 1500MB/s mi přijdou žádoucí, běžné SATA SSD s typickou rychlostí kolem 500MB/s se místy trochu projeví.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka