Stránka 1 z 2

Scanovat nebo fotit

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 11. 2014 19:25
od Janeiro
Potrebuji.plakat na papire dostat do digitalni podoby, nasledne lehce upravit, lehce zvetsit a vytisknout na platno. Mam moznost nechat naskenovat (plakat ma sirku 101 cm a to vetsina scaneru neda, ale hledam v Praze kde by....) nebo nechat prefotit v profi studiu na FF. Jakou cestou se vydat?

Re: Scanovat nebo fotit

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 11. 2014 20:18
od Petr Luňák
Ja jsem kamaradce prefocoval toto (sirka prave asi taky cca 1m):

http://millijanatkova.com/art-creation/
Obrázek

Resil jsem to rozptylenym svetlem z blesku o bily strop. Pri konverzi z RAW pak u me sedela a vybrali jsme spolecne takovy obrazovy profil, aby fotka odpovidala kontrastem a barvami realne predloze dila.
Takze bych se vubec nebal plakat prefotit a skutecne k tomu neni nutne zadne "profi" studio a uz vubec ne FF :)).

Re: Scanovat nebo fotit

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 11. 2014 21:48
od Skulivert
Zdravím, dřív než založim nové vlákno, tak zkusím prvně štěstí zde, je to docela podobné, tak třeba se někdo chytne a poradí mi... potřeboval v Brně a okolí reprodukovat (a případně některé i mírně retušovat) staré fotografie (asi 100 ks), negativy a diapozitivy nemám, mám pouze papírové fotky (klasické "pohlednicové" z rodinného archivu). Většina jich bude z analogu, pár z "poslední" doby jsou vytištěné digitální. Stačí mi to v digitální podobě, ale kvalitní scan, aby se to dalo případně později vytisknout. Díky za tipy.

Re: Scanovat nebo fotit

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 11. 2014 22:56
od Janeiro
Predloha bude plakat, obsahujici pomerne dost detailu a drobneho pisma. Pri rozmeru tisku cca 150x110 a 300dpi je to docela napor na pocet bodu, proto jsem nejak podvedome hledal spis scaner. Ale ty vetsinou konci na sirce A0+ a tak mi nabidli i nafoceni, ze pry vysledky jsou srovnatelne. Proto se ptam, zda nekdo s tim ma nejakou zkusenost

Re: Scanovat nebo fotit

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 11. 2014 23:45
od Petr Luňák
Od kdy maj plakaty buhvi jak jemny rastr? Na plakatu je typicky i pouhym okem videt rastr, tedy struktura bodu. Na tohle neni potreba buhvi jak vysoke rozliseni, uz pri par megapixelech te bude otravovat rastr pri max. zvetseni.

Re: Scanovat nebo fotit

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2014 00:03
od Janeiro
Plakaty jsou ruzne, od fotografii pres grafiku... Toto je zrovna stara mapa.

Re: Scanovat nebo fotit

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2014 01:22
od E-Ryc
Tak pokud nestaci jedna fotka, tak to vem na nekolikrat a slep softwarem na panoramata (ICE, Hugin...)

Re: Scanovat nebo fotit

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2014 12:04
od cz.charlie
Pokud jde o zkušenosti, nějaké bych měl a dovolil bych si přispět svou troškou do mlýna. Již řadu let pořizuji reprodukce děl grafika pana Mgr. Ivo Křena především pro katalogy k výstavám, ale i pro tisk 1:1. Po mnoha zkouškách jsme zůstali u prostého fotografování, detaily na reprodukci 1:1 se v podstatě rovnají originálu (většina jeho děl je cca 60 x 100 cm i více). Používám zrcadlovku Canon s objektivem EF 100/2,8 macro, ten se mi osvědčil jako nejostřejší a s minimálními optickými vadami. Rozlišení tedy není problém i když Ivo má na svých grafikách spoustu velmi jemných liníí navíc často s minimálními barevnými a jasovými odchylkami. Velké nároky jsou ovšem na barevnou věrnost takže důležité je svícení. Používám dva halogeny po 250 W ve vzdálenosti zhruba 3 m pod úhlem o něco víc než 45°. Pro stanovení expozice používám šedou tabulku a s její pomocí kontroluji i rovnoměrnost nasvícení. Též je důležité při případné výměně žárovky měnit v obou světlech zároveň, rozdíl mezi novou a použitou je už po pár hodinách provozu znatelný jak ve svítivosti tak i v barevné teplotě světla. Ke každému originálu přidávám šedou tabulku, to velmi pomůže při zpracování ve Photoshopu a kalibrační barevnou tabulku GretagMacbeth (a samozřejmě předávám i tabulku s referenčními daty color checkeru).

Re: Scanovat nebo fotit

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2014 12:18
od justus
Pokud se jedná o digitalizaci map, s touto problematikou máme dlouhodobé zkušenosti, spolupracujeme s Mapovou sbírku UK, jejíž fond se digitalizuje. Pro kvalitní digitalizaci map formátu A2+ není možné používat klasickou fotografickou techniku. Problém je ve středovém proímítání a distorzi, která je přítomna v každé optické soustavě. Lze ji matematickou formou částečně komponezovat, ale nemůžeme se ji zbavit úplně. Distorze není konstantní, roste kvadraticky či kubicky směrem k okrajům. Ani postupné nasnímání se slepením v SW nepomohlo. V tomto směru se dělalo několik pokusných studií, a zařízení založená na středovém promítání, označovaná jako planetární skenery, nedosáhly požadované přesnosti. Chápu však, že pro běžnou reprodukci jsou požadavky na polohovou přesnost skeneru 0.1mm v celé ploše A0 příliš vysoké, pokud si mapu chcete pouze vytisknout. Daleko lepší výsledky dávají metody založené na rovnoběžném promítání. Kvalitní reprodukci mapy splňující tento požadavek vyhovuje maticový skener. Zařízení schopných snímat format A0+ je v ČR poměrně málo, cca 3, jejich cena je v řádech milionů. Cena skenu se pohybuje kolem 1000Kč. O jaký mapový list se jedná? Je možné, že už byl někdy digitalizován...

Re: Scanovat nebo fotit

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2014 13:49
od cz.charlie
Pokud jde o mapy jako takové u kerých je potřeba zachovat geometrickou přesnost, pak je situace jasná. Ovšem tady zřejmě jde o reprodukci nějaké historické mapy na plakátě, takže cílem je spíš docílit co největší věrnosti plakátu jako obrazu a na to bude fotografování nejdostupnější a plně vyhovující metoda. Spíš by mohl vyvstat problém pokud by byl plakát přeložen, to se jen velmi obtížně odstraňuje.

Re: Scanovat nebo fotit

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2014 15:06
od Janeiro
Bingo, czcharlie to trefil. Nejde primarne o geografickou presnost, ale spise designovou vec, kde jde spis o vernost barev (ktere stejne nasledne doladim, pokud tak velky soubor zvladnu hardwarove).
Jinak problem foceni bych videl spis v tom, jak tam velky plakat, ktery je srolovany vypnout do uplne roviny. Dnes jsem nasel scaner, ktery to zvladne, zitra jdu vyzvednout.

Re: Scanovat nebo fotit

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2014 15:28
od cz.charlie
No v tomto případě doporučuji, pokud to bude alespoň trochu možné, skenovat společně minimálně se šedou tabulkou. Ideální by bylo přidat i color checker, ale chápu, že ne každý má ten ne zrovna levný kousek doma. K dražším a kvalitnějším skenerům jsou standardně dodávány kalibrační tabulky IT8.7/2-1993 jejichž pomocí dokáže třeba VueScan vytvořit ICC profil skeneru a skener tak kalibrovat. Ale i samotná šedá tabulka zásadním způsobem pomůže při ladění barev i expozice.

Re: Scanovat nebo fotit

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2014 15:38
od justus
Ano, zalezi na tom, na co tu onu mapu uzivatel potrebuje... I v tomto pripade poskytne skenovani ostrejsi a barevne vernejsi vysledek s minimem dalsi prace, zejmena postrprocessingu. Nemusi se resit ezpozice, ostrost, vady mezi dilcimi snimky, slicovani. Podobne veci skenujeme na prutahovem A0+ skeneru. Obecne mi prijde reprodukce podobnych vystupu jejich postupnym fotografovanim jako drbani se levou rukou za pravym uchem :-) Chapu, ze ne kazdy ma takovem zarizeni k dispozici, a pro jednorazove pouziti je vyfoceni nejdostupnejsi varianta. Ale pro proprofesionalni archivaci materialu se to nepouziva... A0+ v TIFFU, LZW, 300-400 DPI ma cca 1.2GB; pro zpracovani to chce jiz pomerne slusny HW...

Re: Scanovat nebo fotit

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2014 16:02
od cz.charlie
justus: A kolik takový skener stojí? Sto nebo spíš dvěstě KKč? ;-)

Janeiro: pokud jsi skener sehnal máš vyřešeno. Ale i vyrovnání plakátu pro fotografování se dá vymyslet.

Re: Scanovat nebo fotit

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 11. 2014 16:58
od justus
A0+ průtahový, cca 600 000 Kč, A0+ maticový, cca 3 000 000+ Kč. Ale jsou i levnější

http://www.sma-edocument.com/products/P ... er-xl.html